Znaki, ki kažejo na pešanje sluha

Znaki, ki kažejo na pešanje sluha

25.11.2018, 22:48 R. M. Z. Kako zdravimo

Izguba sluha ni težave, ki lahko prizadane le starejše ljudi. To podpirajo tudi podatki, ki kažejo, da je med ljudmi z oslabljenim sluhom le 34 odstotkov starejših od 64 let. Zato je priporočljivo, da ob pojavu naštetih znakov pri zdravniku preverite sluh. Eden od najzgodnejših znakov izgube sluha je tinitus ali šumenje v ušesih (zaznavanje zvoka tudi v tišini, ko ni prisotnosti zunanjega zvoka). 

sluh

Velikokrat prizadete osebe ta zvok opisujejo kot brenčanje, žvižganje, piskanje … Če so zvoki iz ozadja pogostejši in glasnejši, lahko to pomeni poškodbo živcev v ušesih. Eden od glavnih vzrokov za šumenje v ušesih je glasno poslušanje glasbe prek slušalk. Če občasno zaslišite zvenjenje v ušesih po izklopu glasbe, naj bo to opozorilo, da ste glasbo poslušali preglasno.

Naslednji znak, da morda izgubljate sluh, so težave z ravnotežjem ali tudi spotikanje. Kanali v notranjem ušesu namreč pošiljajo možganom signale, ki pomagajo pri ohranjanju ravnotežja, poškodba pa lahko pripelje do izgube le-tega.   

Tudi velik del našega spomina temelji na tem, kar slišimo, posledično pa s staranjem lahko izguba sluha postane tudi kazalnik pešanje duševnih sposobnosti.

V kolikor slabo slišite na lokacijah, kjer je hrupno ozadje, za to ne krivite pregasnih ljudi ali zvokov. Uho, ki deluje dobro, lahko tudi v glasnem prostoru izolira zvok, ki ga želite slišati. Če tega ne zmore, gre lahko zgodnji znak izgube sluha. 


Foto: Bigstock

Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.