Novoletni koncert za podporo ozdravljenih otroškega raka

Avtor: R.M.Z.

Otroški rak je redka bolezen, za katero zboli vsako leto okoli 50 mladih iz Slovenije.

V Sloveniji danes živi že skoraj 900 ljudi, ki so bili ozdravljeni od otroškega raka. 

Ustanova Mali vitez v januarju organizira Novoletni koncert za osebe, ki so v otroštvu preživele raka.

S s posledicami te zahrbtne bolezni se ozdravljeni od otroškega raka, ki jih simbolično imenujemo mali vitezi, soočajo tudi danes v vsakodnevnem življenju. Poleg zdravstvene pomoči potrebujejo širšo socialno podporo, da žive aktivno in kvalitetno življenje, čeprav so obremenjeni s poznimi posledicami bolezni.

Ustanova Mali Vitez v januarju že tradicionalno organizira dobrodelni koncert z namenom zbiranja sredstev za osebe, ki so v otroštvu preživele raka. Ustanova januarja vabi v čarobno glasbeno deželo različnih glasbenih zvrsti, ki je polna ljubezni, zabave, veselja, iskanj, žalosti, nostalgije, upanja, odpuščanja. Saj vse to je sestavni del življenja. 

Dobrodelni koncert z Darjo Švajger in Jako Puciharjem bo 7. januarja 2017 ob 18. uri v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Vstop bo prost, bodo pa na koncertu zbirali prostovoljne prispevke (na voljo bodo položnice za prostovoljne prispevke). 

Fundacija za pomoč mladim ozdravljenim od raka

Ustanova Mali vitez je edina nevladna organizacija v Sloveniji, ki se že od svoje ustanovitve leta 1996, trudi pomagati tistim, ki potrebujejo podporo zaradi poznih posledic raka v otroštvu. Vizija ustanove je, da bi mladi ljudje z dano podporo dozoreli v osebe, ki bodo pomagale prihodnjim generacijam.

Otroški rak je drugačen, bolj nasilen

Otroški rak je redka bolezen. V Sloveniji vsako leto zboli okoli 50 mladih. Pred nekaj desetletji je uspelo ozdraviti le redke posameznike, po letu 1990 pa je ozdravljenih več kot 80% mladih bolnikov. Vrste otroškega raka so drugačne, praviloma bolj nasilne bolezni od raka odraslih ljudi.

Za njihovo ozdravitev je potrebno intenzivno zdravljenje, pozne posledice prebolelega raka pa so številne in hude posebej zato, ker je težka bolezen nastopila še v času razvoja in dozorevanja. Otroški rak lahko zapusti telesno invalidnost in za mladega človeka pomembne psihične in socialne pozne posledice: neugodno samopodobo, zmanjšano sposobnost ustvarjanja potrebnih socialnih vezi…

To so bila spoznanja prof. dr. Berte Jereb, mednarodno uveljavljene, zaslužne onkologinje in ustanoviteljice fundacije, ki je v posebni ambulanti Onkološkega Inštituta v Ljubljani  ozdravljene spremljala že od 1986. leta dalje. Fundacija pomaga z denarnimi prispevki za nakup pripomočkov za lajšanje telesne invalidnosti, pri izobraževanju (finančna podpora, štipendije) in aktivnostih, ki vzpodbujajo njihovo medsebojno psihosocialno podporo (skupinske rehabilitacije, dejavnosti za samopomoč.

Ustanovo Mali vitez vodi 10-članska uprava z dveletnim mandatom. Delo vseh članov (zdravstveni delavci in strokovnjaki drugih strok, predstavnik donatorjev, predstavnik uporabnikov) je prostovoljno in neplačano. Za administrativna opravila in računovodski servis imajo dva pogodbena sodelavca.

Čeprav so priznani kot dobrodelna, humanitarna ustanova, ne dobivajo sredstev iz državne Fundacije za invalidne in humanitarne organizacije, ker zakonodaja tega ne dopušča. 

 

Foto (naslovna): Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj