UZ obliži: nova neinvazivna metoda za prikaz delovanja notranjih organov

Ultrazvok (UZ) je varna neinvazivna metoda, ki omogoča spremljanje delovanja notranjih organov in zazna bolezenske spremembe. Deluje tako, da ultrazvočna palica ali sonda oddaja zvočne valove, ki se odbijejo od srca, pljuč, ledvic in drugih organov ter ustvarijo slike visoke ločljivosti. Na področju razvoja ultrazvočnih naprav za diagnostiko je pred kratkim prišlo do velikega razvojnega napredka.

Ultrazvok je varna neinvazivna metoda, ki omogoča spremljanje delovanja notranjih organov in zazna bolezenske spremembe. Foto: Bigstock

Na ameriškem Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili napravo – UZ obliž, ki je velik kot pisemska znamka in se pritrdi na kožo. Brez prekinitev lahko deluje 48 ur in naredi ultrazvok srca, pljuč, ledvic in vseh ostalih notranjih organov. Prikazuje tudi spremembe v trebušni votlini. Za delovanje trenutno (še) zahteva  zapleteno opremo, zato je na voljo samo v nekaterih bolnišnicah in specializiranih ambulantah.  

Ultrazvok notranjih organov in spremembe v trebušni votlini

UZ obliž so testirali na prostovoljcih, ki so medtem, ko so ga nosili, izvajali izvajali različne dejavnosti, vključno s sedenjem, stanjem, tekom in kolesarjenjem. Posnel je slike visoke ločljivosti, ki si prikazovale delovanje srca, pljuč, ledvic, ožilja, želodca ter spremembe v trebušni votlini. UV obliž se je izkazal kot neinvazivna metoda brez neželenih stranskih učinkov.

Potencial UZ obližev: 24 urno merjenje

Trenutna zasnova zahteva povezavo UZ obliža z napravami, ki odbite zvočne valove pretvorijo v slike. Vendar je tudi v sedanji obliki primeren za takojšnjo klinično uporabo in ima velik diagnostični potencial. Lahko se uporablja za 24-urno merjenje delovanja srca, pljuč, ledvic… Ko bo deloval brezžično – cilj, za katerega si ekipa trenutno prizadeva – bo postal prenosna naprava za UZ slikanje, ki jo bodo bolniki lahko odnesli domov ali celo kupili v lekarni.

24/7 spremljanje delovanja notranjih organov

»Zamislili smo si, da bi na različne lokacije na telesu pritrdili nekaj UZ obližev, ki bodo komunicirali z mobilnim telefonom. Algoritmi v njem, naloženi v obliki aplikacije, pa bodo analizirali slike in postavili najbolj verjetno diagnozo in/ali opozorili na klinično pomembne spremembe. Prepičani smo, da smo začeli novo dobo prenosne slikovne diagnostike – ki bo z nekaj UZ obliži na različnih delih telesa omogočila 24/7 UZ slikanje in spremljanje delovanja vseh notranjih organov,« pravi glavni avtor študije Xuanhe Zhao, profesor strojništva, gradbeništva in okoljskega inženirstva na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Vir: Wang C, Chen X, Wang L, et al. Bioadhesive ultrasound for long-term continuous imaging of diverse organs. Science. 2022 Jul 29;377(6605):517-523. doi: 10.1126/science.abo2542. Epub 2022 Jul 28. PMID: 35901155.