Prepoznati in pravočasno zdraviti – alergija zaradi hišnih pršic je ozdravljiva

Avtor: D. M.

Nemirno spite? Se premetavate in ne najdete udobnega položaja? Najverjetneje je vzrok za slab spanec dejavnost hišnih pršic, ki se v vaši topli postelji počutijo odlično in so še posebej aktivne ponoči, ko je vir njihove hrane (odmrle luske vaše kože) pri roki.

Za jutranjo kavo potrebujete kanec mleka. Sežete po steklenki v hladilnik – ja, tudi tam so pršice. Ker obožujejo vaše kosmiče in piškote, jih na navidezno očiščeni polici skoraj zagotovo mrgoli.

Na poti iz stanovanja si ogrnete površnik, a niti ne pomislite, da je na njem povorka mikro – micenih bitij, ki se bodo kmalu po tem, ko si ga boste nadeli, lotili tudi vas.

Zdaj sedite v avtobusu, tramvaju ali vlaku in mislite, da ste varni. Motite se. Pršice so nenasitne, na oblazinjenem sedežu se mastijo z odpadlimi delci kože vseh tistih, ki so tam sedeli pred vami.

So mikroskopsko majhne, tako da z lahkoto vdrejo v različne prostore. Tudi v vašo, res do potankosti očiščeno pisarno. Tam se odločite, da si ogledate naš video Vsiljivci. Če sedite na oblazinjenem fotelju, je velika verjetnost, da ste pravkar v središču njihove pozornosti vi! In če ste še tako prepričani, da jih boste vsaj za nekaj minut vzeli pod drobnogled in imeli položaj pod nadzorom, je velika verjetnost, da ste vi tisti, ki ste v središču njihove pozornosti.

Pravkar ste prebrali kratek oris poučnega videa “Vsiljivci” z nazornimi prizori pršic. V videu vidimo pršice v živo, aktivne in predvsem zelo lačne, požrešne. Videoodlomek, ki opisuje tipičen dan zaposlene ženske, razkriva osupljivo resnico o hišnih pršicah, teh s prostim očesom nevidnih bitjih in njihovih prebivališčih.

Hišne pršice so namreč povsod, tudi na mestih, na katera niti ne pomislite. Poudarjena je njihova navzočnost v gospodinjstvu, na delovnem mestu in javnem transportu. Video prikazuje enostavno dejstvo, da se jim ljudje ne moremo izogniti. Hišne pršice so vsepovsod in povzročajo alergijo, ki se lahko pojavi kadarkoli v letu!

Ob vsesplošni razširjenosti hišnih pršic pa video razkriva tudi njihov vpliv na bolnike z alergijo in pomen obiska in posveta s specialistom alergologom.  

 

Šokantni podatki o hišnih pršicah. Ali ste vedeli, da …

  • Običajno žimnico lahko naseli do 1,5 milijona hišnih pršic.
  • 0,25 g odmrlih kožnih celic lahko 3 mesece hrani več milijonov hišnih pršic.
  • Hišne pršice živijo le 2 do 3 mesece, vendar se v idealnih pogojih razmnožujejo izredno hitro, kar omogoča relativna vlaga med 65 in 80 % ter temperatura med 20 in 30 stopinjami Celzija.  Samička lahko izleže od 20 do 80 jajc.
  • 1 g prahu lahko vsebuje do 2.000 hišnih pršic2 mg hišnih pršic v enem gramu prahu lahko vpliva na senzibilizacijo bolnika z alergijo, 10 mg hišnih pršic v enem gramu prahu pa lahko izzove astmatični napad.

Povprašajte zdravnika – obstajajo trajne rešitve

Hišne pršice so najpogostejši vzrok alergijskih bolezni dihal in so tesno povezane z astmo. Do 85 % bolnikov z astmo ima tudi alergijo na hišne pršice. Za otroke in odrasle z astmo je kronična izpostavljenost hišnim alergenom, kot so hišne pršice, povezana ne samo s tveganjem nastanka bronhialnih simptomov, ampak tudi s slabšanjem pljučne funkcije. Izsledki kažejo, da so alergije na hišne pršice pogostejše kot alergije na pelode trav.

“Ljudje se pogosto ne zavedajo vseh zapletov alergijskega rinitisa, zato svoje bolezni ne jemljejo dovolj resno. Zato je nujno potrebno obiskati zdravnika specialista alergologije, ki diagnosticira, kateri alergeni so odgovorni za alergijski odziv, in predpiše ustrezno zdravljenje,” razlaga dr. Olivier de Beaumont, podpredsednik oddelka Global Scientific Medical Affairs v podjetju Stallergenes. Nedavna raziskava je odkrila, da ima 57 % anketirancev simptome alergije na hišne pršice, le 15 % pa ima postavljeno diagnozo alergije na hišne pršice, kar kaže na nujno potrebo po izobraževanju zdravnikov in bolnikov.

Zakaj sezonsko poslabšanje simptomov jeseni?

Hladnejše in vlažno jesensko vreme za večino predstavlja le neprijetnost, vendar pa sezonske spremembe sprožijo vrhunec alergijskih simptomov zaradi hišnih pršic. Čeprav je alergija na hišne pršice celoletna alergija, so raziskave, ki jih je opravil The Woolcock Institute of Medical Research pokazale, da se lahko  koncentracija hišnih pršic poveča od 2- do 3-krat tekom pozne jeseni v primerjavi s koncentracijo hišnih pršic poleti. Do tega pride zaradi povečanja vlažnosti (50 %), ogrevanja  in zmanjšanega prezračevanja prostorov, kar omogoča idealne pogoje za razvoj hišnih pršic. Več milijonov nevidnih kolonij uspeva na preprogah, žimnicah in drugem oblazinjenem pohištvu, kjer se lahko hranijo s človeškimi odmrlimi kožnimi celicami. Hišne pršice torej lahko neizogibno najdemo povsod, kjer prebivajo ljudje. Jeseni se sprožijo ali poslabšajo obremenjujoči alergijski simptomi, kot soponavljajoče se kihanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos, srbenje v očeh ali grlu, kar vodi v splošno utrujenost. Simptome alergije na hišne pršice lahko zamešamo s simptomi prehlada ali gripe.


Rešitev – imunoterapija z alergeni  ali desenzibilizacija”

“Glede na vedno večjo prevalenco alergijskega rinitisa in astme zaradi hišne pršice in na dejstvo, da se hišnim pršicam ne moremo popolnoma izogniti, je potrebno ukrepati drugače in čim prej po postavljeni diagnozi,” razloži dr. Olivier de Beaumont. Na našem trgu obstaja veliko zdravil za boljši nadzor in lajšanje simptomov alergijskega rinitisa. Alergija na hišne pršice je celoletna alergijska bolezen dihal, ki jo spremljajo alergijski simptomi tekom celega leta. V težjih primerih je alergijska bolezen neodzivna na zdravljenje z zdravili. Po natančno postavljeni diagnozi specialist alergolog lahko bolniku predpiše zdravljenje z imunoterapijo z alergeni, kateremu pravimo tudi “desenzibilizacija”, ki vpliva na imunski sistem s povečanjem tolerance na alergen, ki je povzročil alergijo. To zdravljenje je na voljo v sublingvalni (raztopina) ali subkutani obliki (injekcije). Imunoterapija z alergeni je učinkovita pri lajšanju vseh simptomov alergijskega rinitisa, vključno z najbolj motečim, to je zamašen nos. Zdravljenje je učinkovito tako pri lajšanju simptomov kot tudi zmanjševanju potrebe po drugih zdravilih.

  • Obiščite alergicen-sem.si, obsežno  spletno stran , ki vsebuje posebna poglavja, posvečena tej vrsti alergije. Bolniki z alergijo na hišne pršice dobijo nasvete in osebno prilagojene informacije o tem, kako bolje nadzorovati svojo bolezen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj