S čebeljim strupom nad trojno negativnega raka dojk

Čebelji strup povzroča smrt rakavih celic pri raku dojke, pri čemer na zdrave celice minimalno vpliva.

Kombinacija melitina in docetaksela se je pri zmanjševanju rasti tumorjev pri miših izkazala za izjemno učinkovito. Foto: Bigstock

Rak dojke je najpogostejša oblika raka pri ženskah, pri nas pa vsako leto zboli okoli 1400 žensk. Nanj odpade petina vseh rakov pri ženskah, prognoza pa je zelo odvisna od tipa rak ter stadija odkritja. Najslabšo ima trojno negativi rak dojke.

Čebelji strup uniči tumorske celice

Dr. Ciara Duffy iz Inštituta za medicinske raziskave Harry Perkins na Univerzi Western Australia je preizkusila učinek čebeljega strupa na klinične podvrste raka dojke, vključno s trojno negativnim rakom dojke, ki ima omejene možnosti zdravljenja. Rezultati, objavljeni v strokovni reviji Precision Oncology, so pokazali, da čebelji strup hitro uniči HER2 pozitivne tumorske celice (za katere je značilna prekomerna izraženost receptorja HER2 na površini celic in/ali pomnoženost gena, ki kodira protein HER2). HER2 pozitivni tumorji imajo slabšo prognozo, bolnice pa imajo ob odkritju pogosto že zasevke v področnih bezgavkah.

Melitin je zelo majhen, pozitivno nabit peptid v strupu čebel. Foto: Bigstock

Deluje tudi sintetična različica

“Čebelji strup smo testirali na normalnih celicah dojk in celicah kliničnih podtipov raka dojke: HER2 pozitivnega, HER2 negativnega in trojno trojno negativnega raka dojke. Osredotočili smo se na zelo majhen, pozitivno nabit peptid v strupu čebel, imenovan melitin. Ko smo ga umetno reproducirali, smo ugotovili, da tudi sintetična različica deluje in odraža večino protirakavih učinkov čebeljega strupa, ” pojasnjuje Duffy, in nadaljuje: “Izkazalo se je, da melitin znatno, selektivno in hitro zmanjša sposobnost preživetja tumorskih celic pri trojno negativnem raku dojke kot tudi pri HER2 pozitivnem raku dojke. Učinek je bil zelo močan: melitin je v 60 minutah popolnoma uničil membrane rakavih celic, na zdrave celice pa praktično ni imel učinka.”

Zaprte signalne poti tumorskih celic

To pa še ni bilo vse. Melitin raziskovalce presenetil še z nečim: v 20 minutah je znatno zmanjšal kemična sporočila rakavih celic, ki so bistvena za njihovo rast in delitev. “Preučili smo, kako strup čebel in melitin vplivata na signalne poti raka – kemijska sporočila, ki so temeljna za rast in razmnoževanje rakavih celic, in ugotovili, da so bile te signalne poti zelo hitro zaprte,” pojasnjuje Duffy. Specifična koncentracija je povzročila celo 100 odstotno smrt rakavih celic, hkrati pa je imela minimalni učinek na normalne celice. “Melittin je moduliral signalizacijo v celicah raka dojke tako, da je zaviral aktivacijo receptorja, ki je pogosto prekomerno izražen pri trojno negativnem raku dojke – receptorju za epidermalni rastni faktor, in zaviral aktivacijo HER2,” razloži Duffy.

Na odkritje se je odzval tudi prof. dr. Peter Klinken, eden od vodilnih avstralskih specialistov za biologijo tumorjev: “To, da melitin moti signalne poti med tumorskimi celicami in zmanjša njihovo podvojevanje, je odlična novica in še en čudovit primer, kako se naravne spojine lahko uporabljajo za zdravljenje človeških bolezni.”

Kombinacija melitina in kemoterapije

Duffy in ekipa so tudi preizkusili, ali bi lahko melitin uporabljali z obstoječimi kemoterapevtskimi zdravili. Melitin namreč povzroči “luknje” v celičnih membranah rakavih celic, kar bi lahko omogočilo vstop drugim zdravilnim učinkovinam. “Ugotovili smo, da bi lahko melitin uporabili skupaj z učinkovinami, kot je docetaksel, za zdravljenje zelo agresivnih oblik raka dojke. Kombinacija melitina in docetaksela se je pri zmanjševanju rasti tumorjev pri miših izkazala za izjemno učinkovito.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj