Super hrana prihodnosti: mikro-zelenjava

Novi koronavirus ni prinesel težav samo zdravstvu in odnosom (omejitev druženja je še posebej problematična za otroke), pač pa je napovedal tudi velike spremembe na področju oskrbe s hrano.

Mladi listi zelenjave vsebujejo tudi pravo bogastvo polifenolov, ki se pri odraslih rastlinah nekako izgubijo. To jim da poseben okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenjave sicer ne marajo. Na fotografij: mikro redkev; foto: Bigstock

Industrijska, na umetnih gnojilih in škropivih proti boleznim temelječa pridelava hrane izčrpujeta zemljo in okolje. Alternativa industrijski pridelavi – ki se vse bolj uveljavlja, je mikro zelenjava.

Manj porabe energije in gnojil, brez škropljenja

Mikro-zelenjava so mladi poganjki različnih sort zelenjave, ki jih oberejo od 7 do 20 dni po kaljenju. Vsebujejo bistveno več vitaminov in mineralov kot dozorela zelenjava, pa tudi nekatere druge koristne snovi, ki se pri odraslih rastlinah izgubijo. Mikro-zelenjava je super hrana prihodnosti. In zakaj je mikro zelenjava sploh postala tako popularna? Poleg okoljske prijaznosti (manj porabe energije, gnojil, zdravil proti škodljivcem, delovne sile) in lokalne pridelave (ker nima dolge življenjske dobe, dolge transportne poti odpadejo) je predvsem zelo zdravju koristna in izjemno okusna. Mikro-zelenjava je super hrana prihodnosti.

Mikro zelenjava bogatejša s hranili

Raziskava, objavljena v Journal of Foof Composition and Analysis, je pokazala, da so listi zelo mlade zelene solate bogatejši z nekaterimi hranili, vključno z z železom, magnezijem, cinkom, selenom, kot odrasla rastlina. Kasnejše raziskave so enako ugotovile tudi za brokoli in špinačo. Druga raziskava, objavljena v Food Science and Nutrition je pokazala tudi, da mladi listi zelenjave vsebujejo tudi pravo bogastvo polifenolov različnih vrst, ki se pri odraslih rastlinah nekako izgubijo. To jim da poseben in odličen okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenjave sicer ne marajo.

Revolucionarni poljedeljski koncept

Mikro-zelenjavo vzgajajo v rastlinjakih pod natančno določenimi pogoji, ki omogočajo optimalno rast. Gre za revolucionarni poljedeljski koncept, ki temelji na lokalni pridelavi, kratkih transportnih poteh, dostopnosti za potrošnika (veriga vpletenih v celotni proizvodni proces je izjemno kratka, kar pomeni nizko ceno) ter pozitivnemu vplivu na okolje in zdravje. Dodatna prednost je neodvisnost pridelka od vremena ter s tem cenovna neobčutljivost na sušo, pozebo, točo in druge okoljske dejavnike. Potencial mikro-zelenjave je ogromen, tudi na področju preprečevanja pomanjkanja vitaminov in mineralov pri ljudeh, kar je dandanes velik, a popolnoma prezrt javno zdravstveni problem.

Švica: Prodaja mikro-zelenjave se vsakega pol leta podvoji

Ni presenetljivo, da je je koncept mikro-zelenjave razvil v okoljih, kjer ogromna posestva in masivna industrijska pridelava poljščin ne prideta v poštev. Sicer tradicionalno zadržani Švicarji so koncept hitro vzeli za svojega, prodaja mikro-zelenjave pri njih pa se je v pol leta podvojila. Čeprav so glavni odjemalci mikro-zelenjave v tem trenutku ugledne restavracije in podjetja za cathering, se zna zgodba v naslednjih letih hitro spremeniti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj