Super hrana prihodnosti: Mikro zelenjava

Mikro zelenjava so mladi poganjki različnih sort zelenjave, ki jih oberejo od 7 do 20 dni po kaljenju. Vsebujejo bistveno več vitaminov in mineralov kot dozorela zelenjava, pa tudi nekatere druge koristne snovi, ki se pri odraslih rastlinah izgubijo. Mikro zelenjava je super hrana prihodnosti.


Pri mikro zelenjavi gre za inovativni koncept, ki temelji na lokalni pridelavi in cenovni dostopnosti. Foto: Bigstock

Mikro zelenjava postaja vse bolj popularna in cenjena. Poleg okoljske prijaznosti (manj porabe energije, pesticidov, delovne sile) in lokalne pridelave (ker nima dolge življenjske dobe, dolge transportne poti odpadejo) je predvsem zelo zdravju koristna in izjemno okusna. Mikro zelenjava je super hrana prihodnosti.

Mikro zelenjava je odličen vir hranil

Raziskava, objavljena v Journal of Foof Composition and Analysis, je pokazala, da so listi zelo mlade zelene solate veliko bogatejši z vitamini in minerali, vključno z z železom, magnezijem, cinkom, selenom, kot odrasla rastlina. Kasnejše raziskave so enako ugotovile tudi za brokoli in špinačo.

“Pri mikro zelenjavi gre za revolucionarni poljedeljski koncept, ki temelji na lokalni pridelavi, kratkih transportnih poteh in dostopnosti za potrošnika.”

Druga raziskava, objavljena v Critical Reviews in Food Science and Nutrition je pokazala tudi, da mladi listi zelenjave vsebujejo tudi pravo bogastvo polifenolov različnih vrst, ki se pri odraslih rastlinah nekako izgubijo, in prav to jim da poseben in odličen okus, ki prepriča tudi tiste, ki zelenjave sicer ne marajo.

Lokalna pridelava in neodvisnost od vremena

Mikro zelenjavo vzgajajo v rastlinjakih pod natančno določenimi pogoji, ki omogočajo optimalno rast. Gre za revolucionarni poljedeljski koncept, ki temelji na lokalni pridelavi, kratkih transportnih poteh, dostopnosti za potrošnika (veriga vpletenih v celotni proizvodni proces je izjemno kratka, kar pomeni nizko ceno) ter pozitivnemu vplivu na okolje in zdravje.

“Pomanjkanje vitaminov in mineralov je velik, a prezrt javnozdravstveni problem.”

Dodatna prednost je neodvisnost pridelka od vremena ter s tem cenovna neobčutljivost na sušo, pozebo, točo in druge okoljske dejavnike. Potencial mikro zelenjave je ogromen, tudi na področju preprečevanja pomanjkanja vitaminov in mineralov pri ljudeh, kar je dandanes velik, a popolnoma prezrt javno zdravstveni problem.

Švica novi koncept sprejela prva

Ni presenetljivo, da je je koncept mikro zelenjave razvil v okoljih, kjer ogromna posestva in masivna industrijska pridelava poljščin ne prideta v poštev. Sicer tradicionalno zadržani Švicarji so ga že vzeli za svojega, prodaja mikro zelenjave pri njih pa se je v pol leta podvojila.

“Listi zelo mlade zelene solate so veliko bogatejši z vitamini in minerali, vključno z železom, magnezijem, cinkom, selenom, kot odrasla rastlina.”

Čeprav so glavni odjemalci mikro zelenjave v tem trenutku ugledne restavracije in podjetja za cathering, se zna zgodba v naslednjih letih, ko bodo rastlinjaki z mikro zelenjavo zaživeli po Evropi in drugod po svetu, zelo spremeniti in mikro zelenjavo postaviti na domače dnevne jedilnike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj