Tek, zdravje kolen in drugi miti, povezani s tekom

Kineziolog in biatlonec razbijata mite o teku.

Mit, da je tek slab za kolena, ne drži. Tek je namreč usklajeno gibanje celega telesa. Foto: Bigstock

Tek je pogosta izbira za rekreacijo prav zato, ker je ena najpreprostejših aktivnosti. Tekaške copate lahko obujete kadar koli in kjer koli, izberete pot in se poženete, sami ali v družbi. Skozi čas pa so se pojavili različni »tekaški miti«, ki nekatere lahko odvrnejo od tega športa. O najpogostejših sta spregovorila kineziolog in tekaški trener Uroš Kožar ter biatlonec Jakov Fak, ki je tudi strasten tekač.

Tek in zdravje kolen

Je tek res slab za kolena? »Lahko je. Še posebej za tiste tekače, ki poskušajo prehitevati fiziološke procese in ne upoštevajo splošnih načel zdrave telesne aktivnosti. Brez postopnosti je tek gotovo slab za kolena. Torej zgolj zaradi načina, na kakršnega se ga lotimo. Tek in telesna aktivnost kot taka namreč skrbita za adaptacijo, redno obnovo in na splošno za boljše zdravje kolen,« je poudaril Kožar.

Bolečina v mišicah

Gre za bolečino v mišicah, ki navadno nastane 24 – 48 ur po telesni aktivnosti. V osnovi so to mikropoškodbe mišičnih vlaken. A po Kožarjevih besedah ne gre za nepopravljivo škodo. Ko musklfiber mine, je mišica celo močnejša in odpornejša. Samo raztezanje musklfibra ne bo preprečilo, ampak ga s pretiranim lahko zgolj poslabšamo. Blagi iztegi po teku pa seveda ne bodo škodovali, je dodal.

O teku in zdravju kolen ter drugih mitih, povezani s tekom, je spregovoril tekaški trener Uroš Kožar. Foto: Triglav

Raztezanje pred tekom?

Če gremo zgolj na lahkoten joging, po Kožarjevih besedah pretirano raztezanje ni potrebno. Nekaj dinamičnih razteznih vaj sicer ne bo škodovalo, če ste bili pred tem 8 ur v službi, za računalnikom. Pred tekom se je torej dobro pripraviti z dinamičnimi razteznimi vajami, ki telo pripravijo na obremenitve.

Tehnika teka: je pristanek na peto slab?

»Če je tehnika teka primerna, pristanek na peto ni slab. Tehnika teka namreč ni zgolj pristanek na peto in na drugi strani pristanek na sprednji del stopala, pač pa je usklajeno gibanje celotnega telesa. Če je korak predolg, pristanek predaleč pred telesom in na iztegnjeno koleno, pa je lahko pristanek na peto dejavnik povečanega tveganja za nastanek poškodb,« ugotavlja Kožar.

Asfalt škodi kolenom?

Kožar je ovrgel tudi trditev, da tek po asfaltu škodi. Po njegovih besedah ni čudežne površine,  ki bi našo silo ob pristanku na tla »kar nekako posrkala vase in ne povzročila obremenitev na naše telo in sklepe«. Vse je namreč odvisno od tega, ali se teka lotimo na pravi način in z ustrezno tehniko. »Je pa res, da so urejene podlage, kot je asfalt, problematične zaradi monotonosti gibanja. Dolžina koraka je vedno enaka, obremenjene so enake strukture telesa. Medtem pa je tek po gozdni stezi veliko bolj dinamičen,« je pojasnil.

Zakaj rad teče, je na dogodku v Triglav Lab-u povedal vrhunski športnik Jakov Fak. Za našega vrhunskega biatlonca je vsaka priložnost, da se giba v naravi, praznik za njegovo dušo in telo. »Najraje tečem po neravnih podlagah, ker je to tudi večji izziv,« je pojasnil in tekačem priporočal vadbe ter postopnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj