Vzrok za dolgotrajni covid-19 verjetno motnje v strjevanju krvi

Čeprav večina covid-19 preboli z malo ali nič simptomi, pri nekaterih težave trajajo še mesece. Gre za tako imenovali dolgotrajni covid-19 oziroma postcovidni sindrom, ki se kaže predvsem kot utrujenost in telesna oslabelost. Zdaj so odkrili verjetni vzrok zanj.

Markerji strjevanja krvi so pri bolnikih s postcovidnim sindromom znatno povišani v primerjavi z vrednostmi pri zdravih osebah. Foto: Bigstock

Nova raziskava kaže, da je motnja v strjevanju krvi (ki nezdravljena lahko vodi do nevarnih krvnih strdkov) verjetno glavni vzrok postcovidnega sindroma. Pri osebah, pri katerih je okrevanje po covid-19 dolgotrajno, testi strjevanja krvi pokažejo višje vrednosti. To lahko pomaga razložiti njihove trajne simptome, kot sta telesna oslabelost in utrujenost.

Študijo so vodili raziskovalci z RCSI University of Medicine and Health Sciences in je bila pred nekaj dnevi objavljena v Journal of Thrombosis and Haemostasis. Raziskovalna ekipa je sicer že v prejšnjih študijah ugotovila nevarno strjevanje krvi pri bolnikih s hudo akutno obliko covid-19. Veliko manj pa je bilo do sedaj znanega o postcovidnem sindromu, pri katerem simptomi lahko trajajo tedne ali mesece po odpravi začetne okužbe.

Postcovidni sindrom: dolgotrajna utrujenost in telesna oslabelost

Raziskovalci so pregledali 50 bolnikov s simptomi dolgotrajnega covid -19. Zanimalo jih je, ali gre tudi v tem primeru za nenormalno strjevanje krvi. Ugotovili so, da so markerji strjevanja krvi pri bolnikih s postcovidnim sindromom znatno povišani v primerjavi z zdravimi osebami. Markerji so bili še posebej visoki pri tistih, pri katerih je bolezen že v osnovi imela težji potek in so potrebovali bolnišnično zdravljenje. Izkazalo se je tudi, da je večje strjevanje krvi neposredno povezano z dolgotrajno utrujenostjo in splošno oslabelostjo. Čeprav so se vsi ostali označevalci vnetja vrnili na normalno raven, je bil povečan potencial strjevanja še vedno prisoten.

Označevalci strjevanja krvi vztrajno povečani

“Ker so bili označevalci strjevanja krvi povišani, medtem ko so se označevalci vnetja vrnili v normalno stanje, to kaže, da je moteno strjevanje krvi lahko temeljni vzrok postcovidnega sindroma,” je povedala dr. Helen Fogarty, vodilna avtorica študije iz Centra za vaskularno biologijo na Fakulteti za farmacijo in biomolekularne znanosti RCSI. “Razumevanje temeljnega vzroka bolezni je prvi korak k razvoju učinkovitih zdravil,” pa je izpostavil profesor James O’Donnell, direktor Centra za vaskularno biologijo na RCSI. “Številni se že spopadajo s simptomi dolgotrajnega covid-19. Nujno je, da še naprej preučujemo to stanje in razvijemo učinkovite oblike zdravljenja.”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj