Zaščitite se: klopi so tudi v mestu in domačih vrtovih

Avtor: R. M. Z.

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Začenja se drugi del akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu v Ljubljani. Akcija bo letos prvič potekala tudi v ZD Celje, in sicer po soboti, 22. aprila še v soboto, 20. maja, od 8. do 15. ure.

Cepljenje bo potekalo v prostorih nekdanje ambulante nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v Zdravstvenem domu Celje.

Od 28. do vključno 30. marca 2017 je v ZD Ljubljana potekala akcija cenovno ugodnejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Skupno so v enotah ZD Ljubljana cepili 4439 oseb. 
Kdaj in kam na cepljenje
Drugi del akcije bo v ZD Ljubljana potekal od 9. so 11. maja na šestih lokacijah v Ljubljani, in sicer v enotah Zdravstvenega doma Ljubljana Bežigrad (Kržičeva 10), Center (Metelkova 9), Moste-Polje (Prvomajska 5), Šentvid (Ob zdravstvenem domu 1), Šiška (Derčeva 5) in Vič-Rudnik (Šestova 10).

Cepljenje bo potekalo od 8. do 18. ure, razen v enoti Šentvid, kjer bo urnik nekoliko drugačen – podrobnejši razpored cepljenja bo objavljen na spletni strani ZD Ljubljana www.zd-lj.si

Cena cepljenja proti KME bo znašala 20 evrov in bo enotna za odrasle in za otroke, plačilo pa bo močno le z gotovino. Naročanje na cepljenje ni potrebno, je pa zaželeno, sporočajo iz ZD Ljubljana. Kdor ima rumeno cepilno knjižico, naj jo prinese s seboj. 
Huda bolezen, ki vpliva na kakovost življenja po okrevanju
Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Med njimi je zelo nevaren klopni meningoencefalitis, ki lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, depresija, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. Bolezen v veliki večini primerov zahteva hospitalizacijo in lahko močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju.
V Sloveniji je precepljenost proti klopnemu meningoencefalitisu nizka, kljub aktivnemu ozaveščanju o nevarnih posledicah bolezni. Ker se spomladi poveča aktivnost klopov, je v teh dneh pravi čas za učinkovito zaščito.
Cepljenje predstavlja najučinkovitejšo zaščito proti KME, virusnemu obolenju,zoper katerega ne poznamo zdravila. Pri tem velja poudariti, da klope lahko srečamo tudi v mestu, v parkih, na otroških igriščih in na domačih vrtovih, zato je preventiva tudi v mestu ključnega pomena.

Za učinkovito zaščito je potrebno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 5 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, pozneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

V letih od 2010 do 2015 so v ZD Ljubljana letno izvedli povprečno 2900 cepljenj proti KME. V letu 2016 so poleg rednih cepljenj izvedli cenovno ugodnejšo akcijo cepljenja, kar je rezultiralo v skoraj 7400 cepljenjih v letu 2016. Kot še sporočajo iz ZD Ljubljana, so v letu 2017 vključno s cepljenimi v akciji, ki je potekala konec marca, cepili že 5115 oseb ter na ta način pomembno prispevali k povečanju zaščite posameznikov proti tej nevarni bolezni, hkrati pa ta številka dokazuje, da se zavedanje o nevarnosti klopnega meningoencefalitisa iz leta v leto povečuje.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj