Zaživela E-oskrba na domu, kako do nje

Po tem, ko je bil Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) na javnem razpisu izbran za izvajanje projekta Ministrstva za zdravje »E-oskrba na domu«, je v dobrem mesecu prejel že več kot 3.000 vlog. Uporabo storitve v okviru tega projekta sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (ESS) za 5.000 upravičencev. Projekt traja do 30. 9. 2023. E-oskrba ni vezana na to, pri katerem operaterju upravičenci sicer uporabljajo mobilne ali fiksne storitve.

Uporabnik E-oskrbe lahko kadarkoli (24 ur na dan) pokliče asistenčni center s preprostim pritiskom na gumb varovalnega telefona, ki je nameščen v njegovem domu, ali s pritiskom na gumb za klic na pomoč na zapestnici. Foto: Bigstock

Vedno več starejših, invalidov in kroničnih bolnikov si želi čim dlje bivati v svojem domačem okolju, hkrati pa so pri tem pogosto prepuščeni sami sebi. Če padejo ali se počutijo zelo slabo ali jih zadene možganska kap, pogosto ne zmorejo do telefona ali soseda, da bi poklicali na pomoč. Pri tem je lahko v izjemno pomoč E-oskrba, ki v primeru slabosti, padca ali osebne stiske omogoča takojšen klic v 24/7 delujoč asistenčni center.

Kako E-oskrba deluje?

Uporabnik E-oskrbe lahko kadarkoli (24 ur na dan) pokliče asistenčni center s preprostim pritiskom na gumb varovalnega telefona, ki je nameščen v njegovem domu, ali s pritiskom na gumb za klic na pomoč na zapestnici. Poleg zapestnice uporabnik prejme tudi mobilni detektor gibanja na obesku, ki samodejno zazna padec in ob tem sproži klic v asistenčni center. Za začetek uporabe je potrebna namestitev opreme, ki jo izvede tehnik Telekoma Slovenije. Namestitev je enostavna, brez vrtanja in posebnih napeljav.

Komplet za E-oskrbo, ki ga dobijo upravičenci.

Kdo je upravičen do sofinanciranja uporabe in namestitve opreme E-oskrbe?

Do uporabe E-oskrbe, ki jo v okviru projekta »E-oskrba na domu« sofinancira EU iz ESS, je upravičenih 5.000 uporabnikov, ki izpolnjujejo vsaj enega od naslednjih pogojev:

  • so starejši od 65 let in pretežni del dneva bivajo sami ali
  • zaradi pridruženih kroničnih nenalezljivih bolezni spadajo v ranljivo skupino prebivalstva v primeru zbolevanja za koronavirusno boleznijo ali
  • jim je v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja priznana invalidnost ali
  • v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo ali
  • so stari 18 let ali več in so zaradi nevroloških oziroma nevromišičnih obolenj ogroženi za padec oziroma so zaradi kognitivnega upada pri demenci izpostavljeni različnim neželenim dogodkom v okolju.

Kako do sofinancirane E-oskrbe?

Uporabo E-oskrbe, ki jo v okviru projekta »E-oskrba na domu« sofinancira EU iz ESS, lahko upravičenci uredijo:

  • prek Zveze društev upokojencev Slovenije s klicem na številko 051 252 000 (vsak delovnik med 8. in 12. uro) ali pisno po e-pošti [email protected] ali se oglasijo na lokalnem društvu upokojencev;
  • prek Telekoma Slovenije s klicem na brezplačno številko 080 12 13 vsak delovnik med 8. in 16. uro), pisno po e-pošti [email protected] ali z obiskom prodajnega mesta Telekoma Slovenije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj