Zdravstvo diha na škrge, milijoni evrov iz evropskih razpisov pa neporabljeni

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na tiskovni konferenci predstavil najnovejše stanje v slovenskem zdravstvu kar se tiče investicij.

Projekt, ki je v kritični časovnici z vidika črpanja EU sredstev, je energetska sanacija stavbe UKC Ljubljana. Foto: Bigstock

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je na tiskovni konferenci predstavil stanje na področju investicij v zdravstvu. Izpostavil je, da so le-te katastrofalno nizke, bolnišnice pa slabo črpajo sredstva za investicije, ki so jim na voljo.

Realizacija EU sredstev glede na celotno vrednost projektov je namreč zgolj 5-odstotna, medtem ko je realizacija vseh investicij 14-odstotna. Dejstvo pa je, da večina projektov mora biti zaključenih do konca naslednjega leta, saj bo v nasprotnem primeru treba denar vzeti iz integralnega dela proračuna. Zato načrtujejo prerazporeditev sredstev na tiste projekte, ki jih je dejansko mogoče zaključiti do konca naslednjega leta.

Projekt, ki je v kritični časovnici z vidika črpanja EU sredstev, je energetska sanacija stavbe UKC Ljubljana, kjer je predvidenih 50 milijonov evrov sredstev, trenutno pa so prejeli račune za manj kot odstotek vrednosti celotnega projekta. Načrt Ministrstva za zdravje sicer je, da bi bila celotna prenova UKC Ljubljana izvedena do leta 2025. Aleš Šabeder, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, pa je opozoril na nevarnost korupcijskih tveganj – ki lahko ustavijo črpanje EU sredstev ne samo v UKC Ljubljana, pač pa tudi pri drugih projektih (na primer obnovi URI Soča).