Bakterije v mikrovalovni pečici: katere so in od kje pridejo

Kot vse okrog nas, vključno z našimi telesi, tudi mikrovalovno pečico poseljujejo številne bakterije. Ampak – katere? Tiste, ki so za naše zdravje in počutje koristne, ali one druge, ki nam lahko nakopljejo kup težav? 

Mikrovalovna pečica

Natančno to so se vprašali španski raziskovalci. Analizirali so 30 mikrovalovnih pečic (10 pečic, ki jih izključno uporabljamo doma, 10 takih iz gostinskih obratov in 10 tistih, ki jih uporabljajo v  laboratorijih) ter potrdili: gospodinjski aparat, brez katerega si življenja skoraj ne predstavljamo, kar kipi od življenja. Avtorje je zanimalo tudi, ali na mikrobno združbo v mikrovalovnih pečicah bolj vpliva dolgotrajna izpostavljenost mikrovalovnemu sevanju, ali pa so ključni dejavnik mikrobne poselitve interakcija s hrano, ki se pripravlja v njih, ter uporabniške navade ljudi.

Živi aparati z lastnim mikrobiomom

Ekstremna naravna okolja predstavljajo izjemen vir novih mikrobnih vrst in tudi novih sekundarnih metabolitov za biotehnološko uporabo. Številne študije so opisale mikrobne populacije, prisotne v visoko antropiziranih (za človeško rabo razvitih) umetnih okoljih, kot so gumbi dvigal, elektronske naprave, kuhinjski aparati itd. Izkazalo se je tudi, da imajo nekateri od njih (na primer kavni aparati in pomivalni stroji) kljub stalnem stiku z ljudmi lastne mikroekosisteme z lastnimi mikrobiomi.

Mikrovalovna pečica inaktivira nevarne bakterije

Neionizirano sevanje v območju od 300 MHz do 300 GHz se že desetletja uporablja za zmanjšanje prisotnosti bakterij in drugih mikroorganizmov v živilih ter podaljšanje roka trajanja. Pogoji (temperatura) v mikrovalovni pečici inaktivirajo večino potencialno nevarnih bakterij: Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens , Staphylococcus aureus, Salmonella spp. in Listeria spp. Nedavna študija je pokazala, da mikrovalovno sevanje pri bakterijah deaktivira gene, ki uravnavajo oksidacijo, poškoduje DNK in poveča prepustnost celičnih membran. Zaradi teh raznolikih učinkov je dolgo veljalo, da je skoraj nemogoče, da bi se v mikrovalovni pečici lahko oblikovalo specifično prilagojeno bakterijsko mikrokolje. Zdaj je študija, objavljena v visoko vplivni znanstveni reviji Frontiers of Microbiology, dokazala nasprotno. 

Prevladujejo bakterije, tipične za ljudi

Mikrovalovna pečica je bogato poseljena z bakterijami, večina izoliranih sevov pa pripada komenzalnim (koristnim) rodovom, kot so Bacillus, Micrococcus, Staphylococcus, Brachybacterium. Kar ni presenečenje: mikroorganizmi, ki poseljujejo človeško kožo, se sicer pogosto nahajajo na aparatih in napravah, s katerimi so ljudje pogosto v stiku. So pa bili v nekaterih mikrovalovnih pečicah identificirani sevi bakterij, ki so potencialno patogeni in lahko povzročajo bolezni, kot na primer Klebsiella in  Brevundimonas. Na koži sta sicer manj pogosti, ju pa najdemo na sluznicah. Sevi iz rodov Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina in Terribacillus so bili izolirani samo v gospodinjskih in gostinskih mikrovalovnih pečicah, sev rodu Nonomuraea pa samo v laboratorijskih.

Bakterijski rodovi in in število njihovih sevov v mikrovalovnih pečicah
Bakterijski rodovi in število njihovih sevov v mikrovalovnih pečicah (vir: The microwave bacteriome: biodiversity of domestic and laboratory microwave ovens)