Aktualne novosti

 • Prehladi, zima in še kaj …

  Prehladi, zima in še kaj …

  16.3.2018, 22:31 dr. Karin Kanc dr. med. Kolumne
  Zima se še ne poslavlja, čeprav se nam je vsem dozdevalo, da bo vsak dan samo še topleje. Današnji pogled na valovito Cerkniško jezero me je nostalgično popeljalo kakih 25 let nazaj, ko smo gotovo vsako zimo na tem jezeru lahko drsali. O tem sploh ni bilo vprašanja. Drsalni dnevi na Cerkniškem jezeru so bili nepozabni: kristalno čist in prozoren debel led, skozi katerega je bilo mogoče opazovati ribe ali pa je voda pod njim že davno odtekla in sem skozenj gledala travo in druge bilke.
 • Za 'edinstvene' migrene med menstruacijo krivo pomanjkanje železa

  Za 'edinstvene' migrene med menstruacijo krivo pomanjkanje železa

  15.3.2018, 00:00 R. M. Z. Kako zdravimo

  Pred letom dni smo poročali, da je migrena, ki se pojavi ob koncu menstrualne krvavitve, povezana z nizko koncentracijo feritina v krvi (kar je povezano z izgubo krvi) in ne z nihanjem (padcem) hormona estrogena. Ta migrena se razlikuje od migrene, ki se pojavi dan ali dva pred menstruacijo ali v prvih dveh dneh, in je povezana predvsem s hormonskim dogajanjem v telesu. Če so pred letom dni raziskovalci ob koncu stavka še zapisali vprašaj, zdaj temu ni več tako.

 • Imate vprašanja o EU? Tu vam nudijo vso pomoč

  Imate vprašanja o EU? Tu vam nudijo vso pomoč

  13.3.2018, 19:29 R. M. Z. Zdravje v EU
  Imate vprašanje o EU? Vas kot podjetnika zanima čezmejno poslovanje? Potrebujete nasvet o vaših potrošniških pravicah ali možnostih za delo, študij ali pokojnino v drugi državi članici? Iščete prostor za izvedbo dogodka na temo EU, zakonodajni dokument EU ali bi radi predstavili svojo evropsko pobudo? Če je tako, kar pogumno vstopite v Hišo EU, informacijsko središče Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji.
 • Živimo zdravo in odgovorno

  Živimo zdravo in odgovorno

  12.3.2018, 00:00 Sanja Vilfan Švajger Kako zdravimo

  Svetovni dan proti raku nadaljuje v letu 2016 začeto 3-letno kampanjo pod geslom »Mi zmoremo. Jaz zmorem,« so sporočili z Onkološkega Inštituta v Ljubljani. Mednarodna zveza proti raku (UICC), katere člana sta tudi Onkološki inštitut Ljubljana (OI) in Zveza slovenskih društev proti raku, je 4. februarja zaznamovala svetovni dan proti raku. Kampanja išče odgovore na vprašanje, kaj lahko mi kot družba in jaz kot posameznik naredimo za to, da zmanjšamo globalno breme raka. 

 • Pomoč homeopatije pri celulitu

  Pomoč homeopatije pri celulitu

  11.3.2018, 23:35 homeopatinja dr. Maruša Hribar Kako zdravimo

  Celulit ni samo estetsko-kozmetični problem, ampak ga je treba obravnavati tudi z medicinskega vidika. Pogosto je povzročen s postopno izgubo normalnih fizioloških lastnosti kože in podkožja. Te plasti zaradi zunanjih dejavnikov in staranja slabijo. Vezivno tkivo in kolagen pa izgubljata svojo elastičnost. Posledično se zmanjšuje presnova.

 • Kraški duh lavande za zdravje telesa in duha

  Kraški duh lavande za zdravje telesa in duha

  9.3.2018, 23:05 P. S. Kako zdravimo
  Zavod Herba carstica (sl. kraška zelišča) s prijatelji, na goriškem Krasu, po ekoloških načelih in s spoštovanjem do narave, obdeluje 1,5 ha površin s sivko. Skromna kraška tla sivki zelo ustrezajo in celo pripomorejo k večji  kakovosti eteričnega olja. »Vrsta sivke, ki jo gojimo pri nas (Lavandula x Intermedia ali Lavandin, sorta Budrovka) je znana po svojem izjemnem antiseptičnem delovanju,« razloži Urška Frančeškin Pahor.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.