Vitki ljudje slabše občutijo lahkoto in imajo nadpovprečno hiter metabolizem.
Izvleček iz lubja obmorskega bora učinkovito zdravi sindrom nemirnih nog. Foto: Bigstock Simptomi sindroma nemirnih nog se najbolj pogosto pojavijo zvečer ali ponoči, običajno pri sedenju ali ležanju v postelji – ko se...
Keratokonus je bolezen, ki se pojavi, ko se roženica stanjša in postopoma izboči navzven v stožčasto obliko, kar lahko povzroči slepoto. Rešitev je presaditev roženice.
UZ obliži so nova neinvazivna metoda za prikaz delovanja notranjih organov. Brez prekinitev delujejo 48 ur.
Depresije ne povzroča kemično neravnovesje v možganih. Večina antidepresivov je selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (SSRI).
Tudi v jeseni življenja je treba ohraniti stik s knjigami. Foto: Bigstock Kako približati čudoviti svet, skrit v knjigah vsem tistim, ki ga sami ne morejo odkrivati? Za to so poskrbeli na...
V Sloveniji velja »Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok« (zelo podoben zakon velja tudi na Hrvaškem). V njem se med drugim uporablja termin »Umetna prekinitev nosečnosti«, ki pa je v zadnjih dneh, predvsem s strani hrvaških kolegov precej zlorabljen pojem. Vsekakor namen tega zakona ni urejanje prekinitve nosečnosti v smislu sprožitve (indukcije) poroda kar tako, ampak urejanje prekinitve nosečnosti v smislu dokončanja nosečnosti, ki vodi v prekinitev nosečnosti s smrtjo ploda.
Evropski raziskovalni svet (ERC) je objavil dobitnice in dobitnike projektov za leto 2021, med katerimi sta tudi profesorica in profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, astrofizičarka prof. dr. Maruša Bradač in matematik, akademik prof. dr. Franc Forstnerič. Raziskovalca bosta za projekta pridobila sredstva v skupni vrednosti več kot 3,5 milijona evrov.
V večini celic se telomere nekoliko skrajšajo vsakič, ko celica deli. Ko postanejo zelo kratke, se celica ne more več deliti in odmre. Vendar pri nekaterih vrstah celic - vključno z reproduktivnimi celicami in rakavimi celicami - telomeraza aktivira gen, ki omogoči, da se telomere tik pred delitvijo celice ponastavijo na dolžino kot pred delitvijo. S tem se proces staranja celice praktično »postavi na 0«.
Evropska agencija za varno hrano EFSA je objavila letno poročilo o ostankih pesticidov v hrani. Iz njega je razvidno, da so ostanke pesticidov našli v tretjini analiziranov vzorcev, vendar jih je le 1,7 odstotkov preseglo najvišjo zakonsko dovoljeno koncentracijo.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.