Prihaja nova rešitev za keratokonus: umetna roženica iz prašičje kože

Umetna roženica iz prašičje kože je povrnila vid 20 bolnikom s keratokonusom, je pokazala pilotna študija, včeraj (11. 8. 2022), objavljena v Nature Biotechnology. Gre za velik korak naprej pri zdravljenju slepote in slabovidnosti, vsadek BPCDX pa bi lahko nadomestil donirane človeške roženice (ki jih uspešno presadijo le nekaterim).

Keratokonus je bolezen, ki se pojavi, ko se roženica stanjša in postopoma izboči navzven v stožčasto obliko, kar lahko povzroči slepoto.Foto: Bigstock

Znanstveniki so umetno roženico oz. vsadek BPCDX razvili kot alternativo darovanim človeškim roženicam. Izdelan je iz živalskega kolagenskega proteina in je podoben človeški roženici  – prozornemu delu očesa, ki prekriva šarenico in zenico. V oko ga vstavijo z manj invazivno metodo – lasersko operacijo. Prednost vsadka je tudi njegova »časovna neobčutljivost«: pred vstavitvijo ga lahko hranijo dve leti. Za primerjavo: človeško roženico je potrebno presaditi v roku dveh tednov.

Levo: Fotografija vsadka BPCDX, ki kaže njegovo prosojnost in lomno naravo. Desno: prenos svetlobe skozi 550 µm debele vzorce BPCDX, skozi enojno zamrežene različice vsadka (BPC) in skozi človeško roženico. Vir: Rafat M et al, 2022.

Brez zavrnitev vsadka in zapletov po operaciji

V pilotnem preskušanju umetne roženice je sodelovalo 20 bolnikov z napredovalim keratokonusom. Keratokonus je bolezen, ki se pojavi, ko se roženica stanjša in postopoma izboči navzven v stožčasto obliko, kar lahko povzroči slepoto. Operacije (presaditev umetne roženice) so bile izvedene v Iranu in Indiji – državah, kjer obstaja veliko pomanjkanje možnosti zdravljenja keratokonusa.

Roženica pred operacijo in en dan po operaciji ter stanje po enem letu. Vir: Rafat M et al, 2022.

Bolnike so spremljali dve leti po operaciji, ki, kot kaže študija, ni imela zapletov. Očesno tkivo se je hitro zacelilo, debelina in ukrivljenost roženice pa sta se normalizirali. Za preprečitev zavrnitve vsadka BPCDX je zadostovala osemtedenska kura imunosupresivnih kapljic za oči. Pri običajnih presaditvah roženice je treba zdravila jemati še nekaj let po operaciji.

Pred posegom je bilo 14 od 20 udeležencev slepih, po dveh letih pa so vsi spet spregledali. Trije od njih so od popolne slepote slepote prešli na vid 20/20.

Izvirno objavo (v angleščini) najdete TUKAJ.