Bioprinter natisne novo kožo neposredno na mesto opekline

Avtor: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, M. Š.

Si predstavljate, da bio-printer, napolnjen z bolnikovimi lastnimi celicami, potisnete desno od postelje, v kateri leži bolnik z velikimi ranami ali hudimi opeklinami, ga priključite in preprosto počakate, da začne s tiskanjem nove kože, plast za plastjo? Proces celjenja se dobesedno odvija pred vašimi očmi, tehnologija, ki to omogoča, pa je že na razpolago.

Znanstveniki Wake Forest Centra za regenerativno medicino (WFIRM) so razvili mobilni bio printer, ki omogoča tiskanje dvoslojne kože neposredno na rano.

»Največji doprinos te tehnologije je mobilnost sistema in omogočanje oskrbe ran na mestu samem: nove celice se ustvarijo točno tam, kjer so potrebne,« je v pogovoru za Nature Scientific Reports povedal vodja ekipe raziskovalcev, ki je razvila napravo, doc. dr. Sean Murphy.

Nove tehnologija za zdravljenje opeklin in velikih ran

Kronične velike rane, ki se težko zdravijo, na primer diabetične razjede ali opekline, predstavljajo veliko breme za javnozdravstvo, bolnikom pa izjemno poslabšajo kakovost življenja.

“Nova tehnologija omogoča, da se dve od zelo pomembnih vrst kožnih celic – dermalne fibroblaste in epidermalne keratinocite, izolirajo z majhnega vzorca nepoškodovanega tkiva in namnožijo.”

Oboji igrajo ključno vlogo pri celjenju ran: keranociti so prevladujoče celice v povrhnjici, fibroblasti pa sintetizirajo zunajcelični matriks in kolagen.

»Celice zamešamo v hidrogel in z mešanico napolnimo bio printer. Naprava skenira rano in vnaša podatke v program, ki na podlagi tega natančno usmerja biotiskalnik, ki začne graditi novo kožo plast za plastjo, pri čemer posnema nastajanje normalne strukture in funkcije kože. Tehnologija seje v pred-kliničnih raziskavah izkazala za uspešno: nova koža se je začela oblikovati iz sredine rane navzven, vendar le v primeru, ko smo uporabili bolnikove lastne celice,« je povedal dr. James Yoo.

“Bio tiskalnik omogoča oskrbo velikih ran, poseg pa je manj boleč in z manj zapleti zdravljenja.” 

Trenutno je presajanje kože »zlati standard« pri zdravljenju opeklin in velikih ran, težava pa nastopi, ko kože za presaditev ni dovolj. Opcija je presajanje kože darovalcev, vendar obstaja tveganje, da telo zavrne presaditev.

Foto: WIFRM

Sorodne vsebine:

Foto: WIFRM

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj