Cepljenje dečkov preprečuje raka materničnega vratu

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Cepljenje proti okužbam s človeškimi papilomavirusi (hpv) in udeležba v programu Zora rešujeta življenja, sporoča stroka in poziva k njunemu nadaljevanju in izboljševanju. dosledno nadaljevanje obeh bi lahko pripeljalo do eliminacije raka materničnega vratu, kar je lani oznanila tudi svetovna zdravstvena organizacija.

V Sloveniji je vse manjše breme raka materničnega vratu

V zadnjih letih pri nas z rakom maternicnega vratu letno zboli okoli 120 žensk, leta 2017 celo rekordno nizkih 82, in umre 40-50 žensk, kar nas uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. Incidenca RMV je bila pri nas v preteklosti med največjimi v Evropi, zato gre za izjemen rezultat, je poudarila Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja, vodja Državnega programa ZORA, z Onkološkega inštituta Ljubljana. 

»V program ZORA že vstopajo prve generacije cepljenih deklet in kmalu bomo opažali razlike v zdravju cepljenih in necepljenih – cepljena dekleta imajo namreč pomembno manjše tveganje, da bodo kadar koli zbolela za RMV, kot njihove necepljene vrstnice,« je še dejala Urška Ivanuš.

»Cepljenje proti okužbi s HPV se v Sloveniji od leta 2009/10 naprej izvaja kot priporočljivo cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, in tudi pri tistih, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali pozneje in še niso bile cepljene (»zamudnice«). Od leta 2016/17 cepimo z 9-valentnim cepivom, ki ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV. Za zaščito oseb, mlajših od 15 let (oz. 14 let – odvisno od cepiva), sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše (15 let in več oz. 14 let in več) pa so potrebni trije odmerki. Cepljenje proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole in za zamudnice se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za druge osebe je cepljenje samoplačniško.

Precepljenost deklic v 6. razredu osnovne šole proti HPV je bila v Sloveniji v šolskem letu 2017/18 49,8-odstotna,« je pojasnila Nadja Šinkovec, dr. med., specialistka javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Opozorila je še, da se pregledov premalo udeležujejo predvsem ženske po 50. letu, kot neodzivnice pa so bolj ogrožene, da bodo zbolele za rakom materničnega vratu in da bo ta ob diagnozi že razširjen.

Zamudnice naj se čim prej cepijo proti HPV

Tudi doc. dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana je poudaril, da je cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. 

“Cepljenje preprečuje večji del predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pa tudi nekatere druge rake.”

Čeprav je cepljenje najučinkovitejše pri mladih dekletih, pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi pozneje, saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala.

Zato tudi naši strokovnjaki pozivajo k rednemu udeleževanju pregledov v okviru državnega programa ZORA, v katerem pravočasno odkrivajo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu in pozivajo k cepljenju proti HPV ter s tem preprečijo okužbo z virusi, ki povzročajo RMV, so sporocili na tiskovni konferenci pred 13. evropskim tednom boja proti raku materničnega vratu 2019. Prihodnje šolsko leto pa pričakujejo tudi prvič program rednega cepljenja proti HPV pri dečkih.

Cepivo v hladilnikih ne koristi nobenemu

Dr. Maja Primic Žakelj: »ne pomaga nam, da je brezplačno cepivo na voljo, če se ga ne uporablja. ne pomaga nakup cepiva, če to ostaja v hladilnikih, in nad tem se mora država zamisliti. ni dovolj le nakup cepiva, ampak je potreben tudi dodaten denar za kampanje.«

Zakaj dečkov pri nas še vedno ne cepimo

Programi cepljenja za dečke potekajo marsikje po svetu, tudi v državah, ki razpolagajo v zdravstvu z manj denarja kot pri nas (Romunija, Bolgarija, Srbija, Madžarska idr.) Zakaj pri nas dečkov še ne cepimo, zakaj se spremembe na tem področju odvijajo tako počasi?

Nadja Šinkovec je odgovorila, da na NIJZ trenutno pripravljajo predlog širitve programa za cepljenje dečkov, ki ga bodo posredovali zdravstvenemu svetu, odločitev pa bo nato v rokah zavarovalnice. Če bo pot predloga gladka, bo lahko cepljenje dečkov proti okužbi HPV iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja mogoče urejeno že v prihodnjem letu. Da se odločanje o cepljenju za dečke vleče predolgo, meni tudi doc. Leon Meglič. 

“Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za ginekologijo in porodništvo je že pred dvema letoma podal priporočilo za cepljenje dečkov, kar podpira tudi RSK za pediatrijo.”

Dr. Maja Primic Žakelj, predsednica Zveze slovenskih Društev za boj proti raku, je opozorila, da je nesprejemljivo dopuščanje primerov neenakosti na področju preventivnih ukrepov. »Že pri cepljenju deklic se je izkazalo, da si nekatere občine cepljenje lahko privoščijo, druge pa ne, in ne vem, kako je mogoče, da za tak ukrep prikrajšamo otroke iz revnejših občin. In pri cepljenju dečkov proti okužbi HPV se pojavlja enaka težava: nekatere občine cepijo tudi dečke iz občinskih sredstev, nekatere pa ne,« je povzela trenutno stanje na tem področju in dodala, da bi na tem področju večjo vlogo morala odigrati država.

Prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, je poudaril, da tudi cepljenje fantov in moških preprečuje RMV.

»Pomembno je poudariti, da je breme bolezni HPV res manjše med moškimi kot ženskami, ampak skupaj lahko oboji prispevajo k zaščiti obeh spolov.«

Doc. Meglič je hkrati opozoril na pogosto okužbo pri ženskah, ki imajo spolne odnose s tistimi moškimi, ki so vstopili iz populacije že okuženih moških v populacijo neokuženih žensk in ki nato povzroci, da se okuženost med generacijo horizontalno širi.

Tudi na mz podpirajo uvedbo cepljenja za dečke

Stroka je enotna – res nimamo najmanjšega razloga, da bi dvomili o njihovih priporočilih. Iz NIJZ je prišla strokovno argumentirana pobuda, ki jo bo Zdravstveni svet obravnaval. Speljali bomo postopke, ki sicer res tečejo počasi, a v prihodnjem šolskem letu bi morali biti končani, je zagotovila Maja Jurjevec iz Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje. Na MZ se prav tako zavzemajo za povečanje precepljenosti proti HPV, saj morajo prenoviti program ZORA.

Cepljenje dečkov z daljnosežnimi koristmi

»In ko se bo izračunavala stroškovna upravičenost uvajanja cepljenja za dečke, je treba upoštevati vso dobrobit, ki jo bo prineslo, tudi v preprečevanju predrakavih sprememb in širše, kamor štejejo tudi prezgodnji porodi in s tem povezani problemi, genitalne bradavice in podobno,« je opozoril finančne odločevalce v zdravstvu prof. Poljak. »Izkazalo se bo,« je zatrdil, »da gre za stroškovno učinkovito formulo.«

Najvarnejše cepivo v zgodovini cepljenj

O učinkovitosti cepljenja govorijo podatki drugih držav. prof. Poljak je npr. poudaril primer škotske: ko so ob začetku uvedbe cepljenja 20-letnice prvič prišle na bris in pregled, so pri 1,3 odstotka pregledanih žensk ugotovili predrakavo spremembo (cin 2), pri 1,17 odstotka deklet pa zelo hudo rakavo spremembo. učinkovitost cepljenja se je pokazalo v osmih letih, ko je ta odstotek ob 95-odstotni precepljenosti padel na 0,16 odstotka.

“Še bolj pa so strokovnjake presenetili podatki iz Finske iz konca leta 2014. Finska je znana po zelo visoki stopnji precepljenosti.”

Iz njihovih registrov, ki so zelo natančni, pa izhaja, da med cepljenimi konec leta 2014 ni bilo niti enega primera rmv. Finski podatki so zanimivi tudi za slovenijo, saj iz njih izhaja, da smo že leta 2014 preprečili 454.000 primerov raka, pravi Poljak. Trenutno ocenjujejo, da so z zdajšnjo kampanjo do konca leta 2017 preprečili okoli milijon vseh primerov bolezni, ki bi se pojavili, če ne bi bilo cepljenja. sicer pa je prvič v zgodovini svetovna zdravstvena organizacija (szo) to proti hpv označila za »izjemno varno« (»extra safe«). Poljak še dodaja, da glede varnosti ni bilo nobeno cepivo tako dobro ocenjeno, kot je cepivo proti hpv.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj