Telesna aktivnost je bistveni del ohranjanja kondicije in zdravja ter razvoja mišic. Vendar nedavne študije kažejo, da naše telo med vadbo porabi le 25 % kalorij. Foto: Bigstock Drugi pomemben faktor je zadostna količina...
Arterijska hipertenzija: kaj je pokazala slovenska Visok krvni tlak (strokovno arterijska hiertenzija) je najpomembnejši posamični dejavnik tveganja za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. V Evropi jo ima polovica odrasle populacije, natančnih podatkov za Slovenijo ni. Epidemiološka raziskava, izvedena v letih 2007 – 2009, pa je ocenila, da je bil delež odraslih z arterijsko hipertenzijo pri nas 64,3 %.
Alergijski konjunktivitis je vnetje veznice, ki nastane kot posledica alergijske reakcije telesa na določeno snov, ki je za nas (ne pa za nekoga drugega) alergen, na primer cvetni prah. Veke so z notranje strani prekrite z membrano, ki jo imenujemo veznica in pokriva tudi zrklo vse do roženice. Veznica je zelo občutljiva za draženje z alergeni, posebno v času sezonskega senenega nahoda. Alergijski konjunktivitis je prisoten pri 10 do 20 odstotkih vse populacije, najbolj pa so prizadeti otroci in mladostniki.
Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom.
Večina ljudi s sedečim načinom življenja naredi od 5000 do 7500 korakov na dan, in če jih v svojo dnevno rutino vpeljejo še nekaj več, je to dobrodošlo. Povprečna dolžina človeškega koraka je od 0,6 do 0,8 metra – odvisno od telesne višine, in če jih v vsakdanjik vpeljemo 4000 več, to pomeni pol ure hoje in približno štiri kilometre razdalje. Kar je precej blizu temu, kar glede dnevne telesne aktivnosti svetujejo tudi strokovnjaki.
Višji vnos prehranskih vlaknin je povezan z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Do sedaj je veljala hipoteza, da prehranske vlaknine zmanjšajo vnetje, kar posledično vodi do nižjega srčnožilnega tveganja.
Jajca ne dvigujejo holesterola, vsebujejo veliko holina in so nepogrešljiv vir esencialnih aminokislin.
Leta, preživeta v skrbi za psa ali mačko, lahko pomagajo ublažiti kognitivni upad pri starejših odraslih. Pri starostnikih, ki jim dneve lepšajo psi ali mačke, je v šestih letih upad miselnih sposobnosti manjši kot pri tistih, ki hišnega ljubjenčka nimajo.
Metabolično zdrava debelost: kaj je in kakšne posledice lahko prinese.
Ljudje z več sladkorja v krvi imajo za 42 odstotkov večjo verjetnost za upad miselnih spodobnosti v naslednjih štirih letih. Pri njih je tudi za 54 odstotkov povečano tveganje za vaskularno demenco v naslednjih 8 letih....

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.