Športi z loparjem so še posebej učinkoviti pri preprečevanju smrti zaradi bolezni srca in ožilja, pri katerih tveganje zmanjšajo za 27 %. Foto: Bigstock Vendar pa niso vse oblike telesne vadbe enako učinkovite....
Tveganje za demenco zmanjša vrtnarjenje, pomembno vlogo imata tudi prehrana in intenzivna športna aktivnost: kolesarjenje in hitra hoja.
Vročinski valovi so vsako leto pogostejši, največja nevarnost je dehidracija.
Premalo aktivna ščitnice je pogosto stanje, ki ga ima okrog 10 odstotkov populacije. Slabo delujoča ščitnica je pogostejša pri ženskah in starostnikih. Foto: Bigstock Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja. Nahaja se...
Zdravila se jemljejo lahko neodvisno od hrane z dovolj tekočine oz vode, ne s sokom, čajem, mlekom, kavo, kokakolo in seveda tekom zdravljenja z zdravili se izogibamo pitju alkoholnih pijač. Foto: Bigstock Seveda...
Arterijska hipertenzija: kaj je pokazala slovenska Visok krvni tlak (strokovno arterijska hiertenzija) je najpomembnejši posamični dejavnik tveganja za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. V Evropi jo ima polovica odrasle populacije, natančnih podatkov za Slovenijo ni. Epidemiološka raziskava, izvedena v letih 2007 – 2009, pa je ocenila, da je bil delež odraslih z arterijsko hipertenzijo pri nas 64,3 %.
Alergijski konjunktivitis je vnetje veznice, ki nastane kot posledica alergijske reakcije telesa na določeno snov, ki je za nas (ne pa za nekoga drugega) alergen, na primer cvetni prah. Veke so z notranje strani prekrite z membrano, ki jo imenujemo veznica in pokriva tudi zrklo vse do roženice. Veznica je zelo občutljiva za draženje z alergeni, posebno v času sezonskega senenega nahoda. Alergijski konjunktivitis je prisoten pri 10 do 20 odstotkih vse populacije, najbolj pa so prizadeti otroci in mladostniki.
Velika večina znamenj na koži ni nevarnih, obstaja pa možnost, da se iz nekaterih razvije kožni rak. Ta lahko nastane tudi na novo, torej na mestu, kjer ni bilo obstoječega znamenja. Melanom se v približno tretjini primerov razvije iz pigmentnega znamenja, večinoma pa vznikne na novo. Pojavi se lahko pri vsakomur, še posebej pa so zanj dovzetne osebe z zelo svetlo poltjo, številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki jih je sonce v preteklosti večkrat opeklo, in tudi tisti, ki imajo ožjega sorodnika, ki je zbolel z melanomom.
Večina ljudi s sedečim načinom življenja naredi od 5000 do 7500 korakov na dan, in če jih v svojo dnevno rutino vpeljejo še nekaj več, je to dobrodošlo. Povprečna dolžina človeškega koraka je od 0,6 do 0,8 metra – odvisno od telesne višine, in če jih v vsakdanjik vpeljemo 4000 več, to pomeni pol ure hoje in približno štiri kilometre razdalje. Kar je precej blizu temu, kar glede dnevne telesne aktivnosti svetujejo tudi strokovnjaki.
Višji vnos prehranskih vlaknin je povezan z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Do sedaj je veljala hipoteza, da prehranske vlaknine zmanjšajo vnetje, kar posledično vodi do nižjega srčnožilnega tveganja.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.