Nestabilnost gležnja je lahko v določenih (sicer redkih) primerih celo prirojena in ni vezana na poškodbo ter jo imenujemo funkcionalna nestabilnost gležnja. Zaradi pretirane elastičnosti vezi je vezana na slabše delovanje posebnih senzorjev v gležnju, ki skrbijo za stabilnost gležnja in jih imenujemo proprioreceptorji. Pri športnikih, ki se ukvarjajo z rizičnimi športi, kjer je tveganje za zvin gležnja veliko, lahko pojavnost kronične nestabilnosti poraste tudi na 15 odstotkov.
Z zaviralci protonske črpalke zmanjšamo kislost refluksa, nič pa ne naredimo za to, da do refluksa sploh ne bi prišlo. Če gre za funkcionalni GERB, terapija z zdravili zaviralci protonske črpalke ni uspešna, je povedal Tepeš. Zdravljenje GERB-a vodi družinski zdravnik in običajno traja nekaj tednov. Če se po osmih tednih zdravljenja stanje ne izboljša ali če pri bolnikih obstajajo nekatera tveganja stanja (na primer višja starost, sum na eozinofilni ezofagitis, izrazite motnje ali bolečine pri požiranju), je potrebna napotitev na endoskopijo.
Raziskava med hematološko onkološkimi bolniki pri nas je pokazala, da ima težave v spolnosti več kot 60 odstotkov bolnikov. Pri ženskah prevladuje pomanjkanje spolne želje, pri moških pa težave z erekcijo. 
Dehidracija je glavni dejavnik pri akutni okvari ledvic, nato pa - če ju bolnik jemlje sočasno, zaviralec RAS in ibuprofen še dodatno obremenita ledvice. Foto: Bigstock Diuretiki in zaviralci RSA se običajno predpisujejo...
Bolezen in proces zdravljenja krvnega raka bolnike pogosto izčrpata do roba človeških zmogljivosti, kar vodi v upad splošne zmogljivosti in mišične mase, v slabše prehransko stanje, neredko pa tudi v kronično utrudljivost in strah pred slabim izidom zdravljenja. Vse te težave bolnika pričakajo med zdravljenjem, na poti okrevanja in vračanja nazaj v življenje in na delo. Ker sistemsko urejene celostne rehabilitacije za bolnike s krvnim rakom v Sloveniji še ni, je Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pred petimi leti skupaj z Združenjem hematologov Slovenije razvilo inovativen program celostne rehabilitacije za bolnike z različnimi oblikami krvnega raka Skupaj na poti do zdravja – Nazaj v življenje, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.
Spletna posvetovalnica Posvetuj.se bolnikom s krvnim rakom in njihovim bližnjim zagotavlja individualne spletne posvete s kliničnimi psihologi in kliničnim dietetikom. Posveti so brezplačni in dostopni, ko jih bolnik najbolj potrebuje.
Sladkorno bolezen tip 2 običajno povezujemo s prekomerno telesno maso in znižanje le-te je eden od prvih ukrepov, ki jih svetujejo zdravniki. Vendar pri približno desetini sladkornih bolnikov tehtnica ne pokaže preveč. Je hujšanje smiselno tudi zanje?
Slaba cirkulacija krvi pomeni, da naše celice ne dobivajo toliko kisika in hranilni snovi, kot jih potrebujemo za optimalno delovanje, Vzrokov za slabo prekrvavitev je veliko, pri težavi pa si lahko najbolj pomagamo sami.
Odrasli s koncentracijo natrija v serumu od 143 miliekvivalentov na liter (mEq/L) – normalno območje je 135–146 mEq/L – so imeli v srednjih letih za 39 % večje tveganje za razvoj srčnega popuščanja. Za vsak 1 mEq/L povečanja serumskega natrija v normalnem območju (135-146 mEq/L) se je verjetnost za srčno popuščanje povečala za 5 %. V skupini približno 5000 odraslih, starih od 70 do 90 let, je bila pri tistih z koncentracijo natrija v serumu 142,5-143 mEq/L v srednjih letih 62 % večja verjetnost za razvoj hipertrofije levega prekata. Ravni natrija v serumu, večje od 143 mEq/L, so bile povezane s 102 % povečanim tveganjem za hipertrofijo levega prekata in z 54 % povečanim tveganjem za srčno popuščanje. Na podlagi teh podatkov avtorji sklepajo, da so ravni natrija v serumu nad 142 mEq/L v srednjih letih napovedni dejavnik za tako za razvoj hipertrofije levega prekata kot za razvoj srčnega popuščanja.
Skupina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje slabosti, lahko povečajo tveganje za ishemično možgansko kap za trikrat.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.