Poslušajte članek Prekomerno aktiven sečni mehur je motnja, s katero se srečujejo tako ženske kot moški, celo otroci niso imuni na to neprijetno zdravstveno težavo....
Tveganje za primarni aldostreonizem je izrazitejše pri nekaterih ljudeh. Nanj pomislimo pri tistih, pri katerih visokega krvnega tlaka ni mogoče urediti z zdravili (na zdravljenje odporna arterijska hipertenzija) . Foto: Bigstock Primarni aldosteronizem...
V Sloveniji za rakom vsakom leto na novo zboli okrog 15 tisoč ljudi, pri čemer med spoloma ni pomembnejših razlik. Foto: Bigsock Kako torej prepoznati raka v zgodnjem stadiju? O tem je na...
Nestabilnost gležnja je lahko v določenih (sicer redkih) primerih celo prirojena in ni vezana na poškodbo ter jo imenujemo funkcionalna nestabilnost gležnja. Zaradi pretirane elastičnosti vezi je vezana na slabše delovanje posebnih senzorjev v gležnju, ki skrbijo za stabilnost gležnja in jih imenujemo proprioreceptorji. Pri športnikih, ki se ukvarjajo z rizičnimi športi, kjer je tveganje za zvin gležnja veliko, lahko pojavnost kronične nestabilnosti poraste tudi na 15 odstotkov.
Z zaviralci protonske črpalke zmanjšamo kislost refluksa, nič pa ne naredimo za to, da do refluksa sploh ne bi prišlo. Če gre za funkcionalni GERB, terapija z zdravili zaviralci protonske črpalke ni uspešna, je povedal Tepeš. Zdravljenje GERB-a vodi družinski zdravnik in običajno traja nekaj tednov. Če se po osmih tednih zdravljenja stanje ne izboljša ali če pri bolnikih obstajajo nekatera tveganja stanja (na primer višja starost, sum na eozinofilni ezofagitis, izrazite motnje ali bolečine pri požiranju), je potrebna napotitev na endoskopijo.
Raziskava med hematološko onkološkimi bolniki pri nas je pokazala, da ima težave v spolnosti več kot 60 odstotkov bolnikov. Pri ženskah prevladuje pomanjkanje spolne želje, pri moških pa težave z erekcijo. 
Dehidracija je glavni dejavnik pri akutni okvari ledvic, nato pa - če ju bolnik jemlje sočasno, zaviralec RAS in ibuprofen še dodatno obremenita ledvice. Foto: Bigstock Diuretiki in zaviralci RSA se običajno predpisujejo...
Bolezen in proces zdravljenja krvnega raka bolnike pogosto izčrpata do roba človeških zmogljivosti, kar vodi v upad splošne zmogljivosti in mišične mase, v slabše prehransko stanje, neredko pa tudi v kronično utrudljivost in strah pred slabim izidom zdravljenja. Vse te težave bolnika pričakajo med zdravljenjem, na poti okrevanja in vračanja nazaj v življenje in na delo. Ker sistemsko urejene celostne rehabilitacije za bolnike s krvnim rakom v Sloveniji še ni, je Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pred petimi leti skupaj z Združenjem hematologov Slovenije razvilo inovativen program celostne rehabilitacije za bolnike z različnimi oblikami krvnega raka Skupaj na poti do zdravja – Nazaj v življenje, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.
Spletna posvetovalnica Posvetuj.se bolnikom s krvnim rakom in njihovim bližnjim zagotavlja individualne spletne posvete s kliničnimi psihologi in kliničnim dietetikom. Posveti so brezplačni in dostopni, ko jih bolnik najbolj potrebuje.
Sladkorno bolezen tip 2 običajno povezujemo s prekomerno telesno maso in znižanje le-te je eden od prvih ukrepov, ki jih svetujejo zdravniki. Vendar pri približno desetini sladkornih bolnikov tehtnica ne pokaže preveč. Je hujšanje smiselno tudi zanje?

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Prijavite se na brezplačne e-novice in ne zamudite novosti s področja zdravja in medicine.

Prosimo potrdite, da se strinjate s pogoji uporabe in želite prejemati naše e-novice.