Znaki za bolezni srca, ki jih pogosto spregledamo

Avtor: Cardiology, M. Š.

Na infarkt najprej pomislimo ob bolečinah v prsnem košu, ki pa še zdaleč niso edini znanilec možganske kapi ali bolezni srca in ožilja. Običajno je bolečina nenadna in huda, vendar – tudi stiskanje v prsih ali občutek teže, ki trajata nekaj minut, potem preideta in se spet vrneta, sta lahko znak, da z našim srcem ni vse v redu.

Bolezni srca in ožilja vzamejo več življenj, kot vsi raki skupaj: v Sloveniji skoraj 40 odstotkov ljudi umre zaradi njih, pri čemer je žensk več kot moških. Usodne so skoraj za vsako drugo žensko (46 odstotkov) in tretjino moških (32 odstotkov). Nekatere simptome pogosto spregledajo oboji, tako moški, kot ženske.

Bolečine v roki ali hrbtu

Pri moških so bolj izrazite v levi roki, ženske jih čutijo v obeh. Roke se zdijo težke in neuporabne. Srčni napad se lahko začne z bolečinami v prsih, ki se potem premaknejo na zgornji ali spodnji del hrbta. Še posebej velja biti pozoren, če bolečina pride od nikoder in je ne morete povezati z določenim sklepom ali mišico in če in vas zbudi sredi noči.

Bolečine v vratu ali čeljusti

Ko imate srčni napad, lahko občutite bolečino v vratu ali med ramen, ki se širi v čeljust. Včasih je prisoten občutek dušenja ali pa peče grlo, podobno, kot pri zgagi.

Nenavadna utrujenost

Tempo sodobnega življenja je naporen, in popolnoma normalno je, da se občasno utrudite in vam »zmanjka sape«. Ampak če se vas huda utrujenost loteva takrat, ko za to ni nobenega vzroka, hkrati pa je v enakih situacijah ob drugih dneh ne občutite, bi to lahko bil znak za »srčni alarm«. Včasih se je težko že sprehoditi do kopalnice ali si odpočiti po rutinski vabi, ki jo gojite že leta. Čeprav se počutite izčrpane, težko zaspite.

Omedlevica in slabost

Do tega pride, kar vaše srce ne črpa prave količine kisika v možgane. Omedlevico in slabost pogosto spremlja pomanjkanje apetita in vrtoglavica. Med srčnim napadom je pogosto tudi znojenje (oblije vas hladen pot) in težave z dihanjem: čeprav počivate na kavču, imate sapo, kot da bi pravkar pretekli maraton. Ležanje težave z dihanjem še poslabša.

Kašelj in piskanje v pljučih

Pokašljavanje in težko dihanje sta lahko znak srčnega popuščanja, pri katerem se kri in tekočina vračajo v pljuča, kar sili na kašelj, ki ga včasih spremlja piskanje ob vdihu.

Otekanje nog

Srčno popuščanje se kaže tudi z otekanjem gležnjev in trebuha: upočasnjeni pretok krvi zaradi opešanega srca vpliva na delovanje ledvic, kar vodi v zastajanje vode in otekanje. Največkrat na težave s srcem in/ali ledvicami pomislimo, ko čevlji postanejo pretesni in se stanje stopnjuje do te mere, da gležnji začnejo zelo otekati, pozabljamo pa, da se voda lahko nabira tudi v trebuhu. Kaj pa, ko med na primer dolgotrajno hojo otečejo prsti na rokah ali pa se z njimi že zbudite? Velja pravilo, da jutranje otekanje pomeni težave z ledvicami, otekanje čez dan pa težave s srcem. Lahko so nenevarne, vsekakor pa se velja pogovoriti z zdravnikom.

Hiter srčni utrip in/ali aritmija

Pešajoče srce utripa hitreje, da bi tako organe oskrbelo s krvjo (ki nosi hrano in kisik). Dnevne aktivnosti, kot je na primer sprehajanje psa ali hoja gor in dol po stopnicah, postanejo naporne. Atrijska fibrilacija (motnja srčnega ritma – aritmija) lahko povzroči krvne strdke in možgansko kap.

Smrčanje

Smrčanje in apneja gresta z roko v roki. Med glasnim smrčanjem prenehate dihati, kar poveča tveganje za visok krvni tlak in celo sladkorno bolezen. Srce je pri ljudeh, ki smrčijo, bolj obremenjeno, in tudi pogosteje utrpijo nenadno srčno smrt.

Motnje erekcije

Erektilna disfunkcija je pogostejša pri moških, ki imajo bolezni srca. Žile v penisu so lahko slabše prehodne zaradi ateroskleroze, brez dobrega pretoka krvi pa je težko dobiti in ohraniti erekcijo. Čeprav so mediji polni nasvetov za samozdravljenje težav z erekcijo (pri čemer ponudniki takšnih in drugačnih zdravil spretno izkoriščajo dejstvo, da je moškim o tem težko govoriti), je edini pravi naslov za trajno rešitev problema obisk zdravnika.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj