Moč celostnega izvlečka kurkume

Avtor: S. S.

Do danes so bile izvedene številne študije, ki so preučevale dobrodejni vpliv kurkume na zdravje sodobnika, veliko pa jih še poteka. Osnovna spoznanja so ob raziskovanju farmakokinetike, varnosti in učinkovitosti potrdile vpliv na modulacijo različnih signalnih poti, s katerimi vpliva na različna bolezenska stanja. 

kurkuma

Največ pozitivnih učinkov je pokazala pri ljudeh z različnimi provnetnimi boleznimi, vključno z rakom, s srčno-žilnimi obolenji, z uveitisom, ulcerativnim proktitisom, s Chronovo boleznijo, sindromom vzdraženega črevesja in s številnimi drugimi. Varni so se pokazali odmerki do 12 g kurkumina dnevno v obdobju treh mesecev. Kurkuma deluje na provnetne citokine, trigliceride, apoptozne proteine, C-reaktivni protein, prostaglandin E 2, kreatinin, spreminja rastni faktor-B in številne druge procese, ki potekajo na celični ravni. V preglednem znanstvenem članku S. C. Gupte in sod. o terapevtski vlogi kurkume in izkušnjah so bile zastopane različne preizkušane oblike, vključno z nanodelci, liposomalno obliko, emulzijo, s tabletami in prahom. Oblika je zaradi slabe biorazpoložljivosti ključnega pomena, kar se je pokazalo tudi v omenjenem članku.

Dokazano delovanje turmeričnega izvlečka kurkume

Uprašena korenika kuhinjske kurkume vsebuje vse sestavine naravne kurkume in teh ni malo. 

S kurkumo vred jih je 29; vsaka izmed njih je pomembna, saj le skupaj ustvarijo sinergijsko delovanje, za katero danes že vemo, do dobrodejno vpliva na številna bolezenska stanja. Povedna je študija, ki je preučevala delovanje na različna bolezenska stanja vseh preostalih 28 sestavin v turmeričnem izvlečku kurkume (celostni izvleček, ki ohranja naravno celovitost kurkume, tudi vodni izolati, etanolni izolati in hlapne sestavine). Pokazalo se je, da so učinkovite tudi izolirane komponente: turmerin, turmeron, elemen, furanodien, kurdion, bisakuron, ciklokurkumin, kalebin A in germakron. 

Zdaj že vemo, da je najbolj smotrno, če pri izboru prehranskega dopolnila s kurkumo, ki vam bo v resnici koristilo, izbrati tistega, ki vsebuje tudi vse druge učinkovine. Po pregledu trga menimo, da so z nežno tehnologijo PNS (polar-nonpolar sandwich technology) zadeli glavico na žebljivo v Cureitu. Njihov ekološki izvleček je koncentrat vseh sestavin celotne korenike kurkume; tudi oblika je takšna, da omogoča hiter prehod skozi prebavila. Tak način je proizvodno potraten, a zagotavlja visoko kakovost.

Viri:

Curcumin-free turmeric exhibits anti-inflammatory and anticancer activities: Identification of novel components of turmeric; Bharat B. Aggarwal et col.; Mol. Nutr. Food Res. 2013, 57, 1529–1542.

Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials; Subash C. Gupta et al.; The AAPS Journal, Vol. 15, No. 1, January 2013 (# 2012).

Linus Pauling Institute »Micronutrient Information Center, Curcumin, http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/curcumin#introduction, dostop 16. 4. 2018.

A randomized, open label, balanced, three group, three treatments, parallel group study, Assessment of comparative single-dose oral bioavailability of Cureit capsule (500 mg) with Curcumin with turmeric oil (500 mg) capsule and Curcumin with phospholipids (500 mg) capsule in healthy human adult male volunteers under fasting conditions, Oct. 2015.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj