Kurkumin zelo izboljša stanje bolnikov z demenco

Mnogo je bilo že napisanega o tem, kako uspešno zdravilo je hrana in kako pomembno vlogo pri tem igrajo začimbe. Ena od znanstveno najbolj raziskanih je kurkuma oziroma njena glavna zdravilna učinkovina kurkumin. Novejše raziskave kažejo, da kurkumin med drugim tudi zelo izboljša stanje bolnikov z demenco.

Kurkumin imunskemu sistemu pomaga odstranjevati amiloidne plake, značilne za Alzheimerjevo bolezen. Foto: Bigstock

Indijci za Alzheimerjevo boleznijo zbolevajo redkeje kot Evropejci. Je vzrok v temu, da dnevno uživajo precejšne količine kurkume oziroma njene glavne zdravilne učinkovine kurkumina?

Kurkumin zavira sistemsko vnetje in odstranjuje proste radikale

Kurkuma, zlatorumena začimba, ki jo v Indiji uporabljajo že več kot pet tisoč let, ima številne pozitivne učinke na zdravje. Za večino od njih je zaslužen kurkumin. Je močan antioksidant, ki pomaga odpravljati škodo, ki jo organizmu delajo prosti radikali. Poveča namreč raven encimov, ki odstranjujejo proste radikale in katerih produkcija v telesu s starostjo upada. Kurkumin se je izkazal za učinkovitega tudi pri upočasnjevanju drugih kroničnih bolezni, tipičnih za starostnike.

Kurkumin preko različnih mehanizmov zavira nastanek kemikalij, ki povzročajo vnetje.

Kurkumin in Alzheimerjeva bolezen

Vse več je dvojno slepih randomiziranih študij, ki potrjujejo, da kurkumin zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen, ko pa se bolezen že razvije, zaustavi in celo obrne njen potek. Alzheimerjeva bolezen svojih žrtev ne izbira, bolnika pa oropa vsega, kar je nekoč bil. Študija, v katero so zajeli več kot 1000 Azijcev v starosti od 60 do 93 let, je pokazala, da so se tisti, ki so dnevno uživali kurkumo, bolje odrezali na testu kognitivnih sposobnosti.

Že dlje časa je znano, da Indijci (primerljivo po starosti) za demenco zbolevajo štirikrat redkeje, kot Evropejci.

Kako deluje kurkumin pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo?

Kurkumin imunskemu sistemu pomaga odstranjevati amiloidne plake, ki se pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo nalagajo v možganih in uničujejo možganske celice. Poskusi na živalih so pokazali tudi, da kurkumin preprečuje nastanek specifičnih celic, ki poslabšajo Alzheimerjevo bolezen.

Podrobnosti o tem, kako kurkumin vpliva na amiloid beta in ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, najdete TUKAJ (v angleščini).

Mini raziskava, maksi rezultati

Zanimive so ugotovitve majhne študije, v katero so zajeli tri bolnike z napredovalo Alzheimerjevo boleznijo. Vsi trije so bili anksiozni, apatični in razdražljivi, dva sta trpela za urinsko inkontinenco in nista prepoznavala okolice. Bolniki so dvanajst tednov uživali kapsule s prehranskim dopolnilom, ki je vsebovalo prehransko dopolnilo s 764 miligrami kurkume (100 mg čistega kurkumina) enkrat na dan. Pri vseh treh se je stanje izboljšalo: eden je na MMSE testu, s katerim merijo kognitivne sposobnosti, dosežek izboljšal iz 12/30 na 17/30, dva pa sta znova začela prepoznavati družinske člane.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj