Hipoglikemija zaradi napačnega vnosa inzulina

Avtor: R.M.Z.

Več kot sto tisoč sladkornih bolnikov vsako leto potrebuje nujno medicinsko pomoč zaradi hipoglikemije kot posledice jemanja inzulin. 

Več kot sto tisoč sladkornih bolnikov vsako leto potrebuje nujno medicinsko pomoč zaradi hipoglikemije kot posledice jemanja inzulina – bodisi napačnega odmerka bodisi zaradi spremljajočih prehranskih napak, ugotavlja študija, ki so jo izvedli v Atlanti, ZDA. Z inzulinom povezana hipoglikemija posebej ogroža starejše od 80 let. V petih letih, navajajo avtorji, se stroški tovrstnih obiskov urgence približajo znesku 600 milijonov ameriških dolarjev. Andrew I. Geller, eden od avtorjev študije, pravi, da bi bilo mnogo hipoglikemij, do katerih pride po jemanju inzulina, moč preprečiti.

Občasne hipoglikemije so sicer sprejemljiva cena, ki jo bolniki plačajo v zameno za dobro urejeno glikemijo, pravi dr. Sei J. Lee, eden od recenzentov študije, in nadaljuje, da pa podatki kažejo, da je z inzulinom povezana hipoglikemija mnogo prepogosta, da bi bila še sprejemljiva. Hipoglikemija je še posebej pogosta pri starostnikih. Starejši od 80 let so skoraj dvakrat bolj ogroženi kot mlajši od 60 let. Za oceno števila uporabnikov inzulina so avtorji študije zajeli podatke ameriškega nacionalnega registra za obdobje od 2007 do 2011. Izračunali so, da vsako leto eden od 49 bolnikov s sladkorno boleznijo, starejših od 65 let, zaradi napak pri jemanju inzulina konča na urgenci. Med starejšimi od 80 let je to razmerje 1 proti osem. V skoraj polovici primerov (45,9 %) je vzrok izpuščanje obroka.

Bolniki vzamejo inzulin, pri tem pa pozabijo jesti. Več kot petina (22 odstotkov) vzame nepravo vrsto inzulina: namesto dolgodelujočega posežejo po kratkodelujočem, dobra desetina (12 odstotkov) pa si vbrizga napačen odmerek. Pri dveh tretjinah bolnikov se je hipoglikemija manifestirala kot huda: s šokom, izgubo zavesti, krči, poškodbami zaradi padcev ob izgubi zavesti. Raziskovalci so opozorili še na eno pomembno dejstvo: hipoglikemije so pri tistih bolnikih, ki so samo na inzulinu, nekajkrat pogostejše kot pri tistih, ki so poleg inzulina jemali tudi tablete za znižanje glukoze v krvi. »Trenutne incidence z inzulinom povezane hipoglikemije ne bi smeli jemati kot neizogibne, pač pa uporabiti multidisciplinarni pristop za njeno znižanje,« zaključuje dr. Lee.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj