Ali imate dober nadzor nad sladkorno boleznijo?

Ko zbolimo za sladkorno boleznijo, zbolimo za progresivno kronično boleznijo, ki deluje na dolgi rok in po tihem prinaša visoko tveganje za številne akutne in kronične, majhne in velike (mikro in makro), najpogosteje srčno-žilne zaplete. Kljub napredku medicine in sodobnejšim pristopom zdravljenja, ki omogočajo lažje vodenje in obvladovanje bolezni, je teh zapletov tudi še danes veliko.

Sladkorna bolezen poleti
V toplejših dneh velja za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2 še dodaten samonadzor. Diabetologi svetujejo pripravo posebne torbice z zdravili. Foto: Bigstock

Manj je nenadnih, nepričakovanih poslabšanj, za življenje nevarnih akutnih zapletov, zato pa ostajajo največje tveganje počasi nastajajoči kronični zapleti, ki se v telesu dogajajo počasi, tiho, in zato največkrat skoraj neopazno. Ko spremembo opazimo, je okvara, ki jo je povzročil stalno povišan sladkor v krvi, nepopravljiva.

Povišan krvni sladkor lahko sčasoma vodi v okvare žilnega sistema, ki na ravni manjših žilic povzročijo okvare na očeh, ledvicah in na živčevju, poškodovane stene večjih žil pa prinesejo s seboj tveganje za nastanek možganske ali srčne kapi. Pa jih naštejmo: okvare drobnih žil v mrežnici povzročajo diabetično retinopatijo, ki je vodilni vzrok slepote v svet; zaradi diabetične nefropatije, odpovedi ledvic je veliko ljudi obsojenih na dializo in s tem na znižanje kakovosti življenja, napredovanje ali slabo vodenje sladkorne bolezni v okvare ožilja nog. Te lahko v skrajnem primeru pripeljejo do diabetične gangrene, zaradi katere je odstotek netravmatskih amputacij izjemno visok, opozarja diabetološka stroka.

Sodobna zdravila za boljšo kakovost življenja bolnikov

Priča smo številnim novostim v terapiji sladkorne bolezni; njeno zdravljenje je v zadnjih letih bliskovito napredovalo. Pomembno mesto so dobila nova zdravila iz skupine zaviralcev SGLT2, ki delujejo neodvisno od inzulina v telesu, sladkor v krvi pa znižujejo s povečanim izločanjem le tega v urin. Zaviralci SGLT2 omogočajo lažjo prepustnost glukoze v seč, dodatna prednost pa je, da se ob njihovem jemanju bolnikom zniža telesna teža. Zaviralci SGLT2 so izjemno učinkovita zdravila, ki jih ob redkih neželenih učinkih (višja pojavnost okužbe sečil, genitalnih mikoz IN povečana frekvenca uriniranja) bolniki dobro prenašajo. 

Med sodobna zdravila sodijo tudi agonisti GLP-1, ki pa s seboj prinašajo nekaj več spremljajočih učinkov (prebavne motnje, slabost, bruhanje, ki pri nekaterih izzveni hitro, zvišano tveganje za nastanek nekaterih vrst raka ščitnice; pri tistih, ki pospešeno izgubljajo telesno težo na terapiji s temi zdravili, so opazili razvoj akutnega holecistitisa/akutnega pankreatitisa, torej vnetje žolčnika oziroma trebušne slinavke, nekateri agonisti GLP-1, pri osebah z napredovalo diabetično retinopatijo povečajo tveganje za poslabšanje tega stanja.

Seveda nobeno zdravilo ne more učinkovati, če se ga ne zaužije, zato naj bo tudi v poletnem času na prvem mestu zavedanje o pomembnosti rednega jemanja predpisane terapije.

Visoko tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 pri starosti 55 let in več Najnovejši izsledki, ki izhajajo iz raziskav Odkrijmo sladkorno in raziskave EHIS – European Health Interview Survey, izhaja, da je med starejšimi od 55 let kar 96.300 oseb z neodkrito sladkorno boleznijo. To pomeni, da ima ena izmed desetih oseb sladkorno bolezen, a tega ne ve.

Sladkorna bolezen in tveganje za nastanek ledvične bolezni

V odraslem obdobju ima bolj ali manj izražene ledvično obolenje okoli 150.000 Slovence. V svetovnem merilu naj bi bilo okoli 850 milijonov ljudi, ki živijo s kronično ledvično boleznijo. Treba je vedno znova poudariti, da le skrb za zdrav življenjski slog lahko pomaga preprečiti kronično ledvično bolezen. V vsakodnevni prehrani je potrebno zmanjšanje soli, manj živalskih maščob, vzdrževanje normalne telesne teže, prenehanje kajenja, uživanje dovolj zdrave pitne vode, uživanje zelenjave in sadja ter telesna aktivnost. Izziv sodobnega časa je seveda obvladovanje polifarmacije, ki je pogosto dodaten dejavnik tveganja za ledvično bolezen. Še posebej nevarna so protibolečinska zdravila, analgetiki, ki se presnavljajo prek ledvic (večina nesteroidnih antirevmatikov, NSAIR).

Kako ravnati ob najtoplejših dneh v letu

Toplejše obdobje prinaša ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) še nekaj dodatnega samonadzora. Škoda bi bilo, da bi se potovanju zaradi sladkorne odpovedali, treba pa se je dobro pripraviti, je že pred časom za našo revijo zapisala diabetologinja Karin Kanc iz zasebne ordinacije s koncesijo ‘jazindiabetes’.

Diabetologinja svetuje, da si je dobro pripraviti posebno torbico z zdravili. Razmislite tudi, kaj vam najbolje pomaga pri hipoglikemiji. Soka žal ne morete nesti na letalo in velikokrat nekaj časa traja, da ga stevardesa prinese, tako da v žepu ne škoduje zaloga sladkorja, glukoznih tablet in podobno. V torbici z zdravili naj bodo še kak obliž (tudi za žulje), elastični povoj in razkužilo za roke pa tablete proti bolečinam (paracetamol), mazilo za lajšanje srbenja po piku žuželke, zdravilo proti alergiji in zelo pomembno – živalsko oglje, ki učinkovito pomaga pri driski in bolečinah v trebuhu. Če greste v eksotične kraje, je nujno, da že dovolj zgodaj obiščete ambulanto za potnike, v kateri vam svetujejo glede cepljenja in antimalarikov. Ne pozabite tudi na redno pitje vode in tekočin z minerali tam, kjer je še posebej vroče. Dobra krema proti premočnemu soncu je vredna zlata, prav tako pokrivalo za glavo.

Kaj je novega v zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2 ? Tudi Slovenci smo dobili prenovljene smernice za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 (SB 2); na Tavčarjevih dnevih jih je predstavila doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med., SB 2 zdaj lahko določimo že pri vrednostih, ko je HbA1c enak ali večji od 6,5 %, ob pogoju, da sta narejeni dve meritvi v diagnostičnem območju, in to tudi če oseba nima simptomov SB 2. Spreminja se pristop za doseganje ciljev glikemije. Nove smernice poudarjajo pomen intenziviranega zdravljenja hiperglikemije ob odkritju SB. Hkrati ob nefarmakološkem pristopu že takoj začnemo z zdravili. Za skupino bolnikov s pridruženo aterosklerotično srčno-žilno boleznijo je indicirano dodajanje zdravil iz skupine zaviralcev SLGT2 ali agonistov GLP-1; pri srčnem popuščanju in kronični ledvični bolezni predpišemo zaviralce SGLT2, pri debelosti pa agoniste GLP-1 ali tudi zaviralce SGLT2. Poskušamo izbrati najbolj optimalno zdravilo za pacienta. Novost v smernicah je tudi ta, da prvo zdravljenje v obliki injekcij ni inzulin, ampak agonist receptorjev GLP-1. Poudarek je na samoedukaciji pacienta, ki se jo omogoči ob diagnozi SB, ob poslabšanju stanja, spremembi terapije oziroma spremembi življenjskega sloga. Programi naj bodo dolgi vsaj 10 ur ali več, če le mogoče, porazdeljeni na več delov.

Nujna pripomočka sta še merilec za glukozo v krvi in beležka/dnevnik za vpisovanje meritev in pomembnih dogodkov na poti, ki bi lahko razložili, zakaj se je krvni sladkor zvišal/znižal. Dragoceno si je tudi vpisati zaužito hrano in kako se je na primer obneslo pokrivanje z inzulinom. Bolje je napraviti kako meritev glukoze več kot premalo, saj imate na tak način boljši vpogled v dogajanje in se tudi izognete zapletom.

Če ostajate doma, je poletni čas prav tako lahko zelo lep. Čim več se gibajte, vendar v zgodnjih jutranjih ali pa poznejših večernih urah, ko ni tako vroče. Pijte dovolj tekočin (kar kake pol l več dnevno kot sicer) in ne pozabite na kremo proti soncu, saj je tudi v mestu lahko sonce zelo močno. Nadenite si tudi kak eleganten klobuk ali pa športno kapo – vsekakor imejte zaščiten tudi predel vratu. Pa ne pozabite na sončna očala – zaščitijo tudi pred prezgodnjim pojavom sive mrene, sklene diabetologinja Karin Kanc.

Viri;

Revija za Moje zdravje, št. 30, jaz in diabetes poleti