Nove možnosti zdravljenja za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2

Najnovejšo skupino zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 zaviralce SGLT2, ki jih od februarja lani bolnikom s to pogosto presnovno motnjo lahko predpišejo tudi specialisti družinske medicine, so v zadnjem letu dni dodobra spoznali tako zdravniki kot bolniki.

Dobrobit zdravila empagliflozin tako ni več omejena na srčno popuščanje in z ledvicami povezanimi dogodki, marveč, tako kot pri agonistih GLP1, tudi s primerljivim učinkom na vse glavne spremljajoče srčno-žilne izide. Foto: Bigstock

Dobri kandidati za zdravljenje z zaviralci SGLT2 so posamezniki s slabo urejeno glikemijo na metforminu in aktivnim življenjskim slogom, s prekomerno telesno maso in tisti, pri katerih so hipoglikemije lahko še posebej ovira.

Njihovo vsestransko delovanje, ki je kompleksno, ob zniževanju sladkorja v krvi nadvse dobrodejno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja ter tudi ledvica, ob tem pa jih bolniki dobro prenašajo, pa še dodatno utrjujejo nove analize velikih kliničnih študij.

Stroka meni, da so zaviralci SGLT2 učinkovita in varna zdravila za doseganje dobre ravni glikemije.

Tako je sekundarna analiza raziskave EMPA REG OUTCOME postregla s podatki, iz katerih so jasno razvidne dodatne prednosti, ki jih zdravljenje z empagliflozinom prinaša za bolnike s SB2.

Nova zdravila povzročajo do desetkrat manj hipoglikemij kot na primer sulfonilsečnine, izjemno ugoden pa je tudi njihov vpliv na telesno težo in krvni tlak.

Analiza je bila objavljena v ugledni strokovni publikaciji The Lancet. V njej so proučevali vpliv zdravila na prve in ponavljajoče se klinične dogodke pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 in aterosklerotično srčno-žilno boleznijo. Nova analiza je (v primerjavi z osnovno raziskavo) zajela vse dogodke, ne samo prve, tako da sedaj beležijo več kot petino, 21,2 %, več bolnikov z velikimi srčno-žilnimi dogodki (prej 14 %) in skoraj za 90 % (89,9 %) hospitalizacij več zaradi vseh vzrokov. Z občutno višjim številom dogodkov so lahko dosegli statistično značilnejše rezultate, ki v prvi analizi niso bili mogoči.

Nekatere raziskave po objavi prvih izsledkov naredijo tako velik premik v paradigmi zdravljenja na določenem področju, da zamajejo osnove vsega dosedanjega vedenja in na novo postavljajo smernice prihodnje obravnave. Takšna prebojna raziskava je je bila »EMPA REG, ki je bila dejansko prelomna, predstavljena je bila leta 2015, in je postavila preprečevanje srčno-žilnih bolezni in njihovih zapletov pri diabetikih na povsem nove temelje. Ni ugotovila samo pomembnega zmanjšanja velikih koronarnih dogodkov, pač pa dokazala tudi možnost vplivanja na zmanjšanje smrtnih izidov, in pomembno delovanje na napredovanje ledvične bolezni,« je rezimiral vpliv danes že zgodovinskih rezultatov omenjene študije prof. Fras na strokovnem srečanju, ki smo ga nedavno povzeli tudi v naši reviji.

Rezultati so tudi pokazali, da gre za pomembno zmanjšanje tveganja za z aterozo povzročene srčno-žilne dogodke in zmanjšano tveganje za hospitalizacijo zaradi vseh vzrokov (50,41 dogodka je bilo preprečenih na 1000 pacientovih let). Zmanjšanje števila sprejemov v bolnišnico pa ni bilo posledica zmanjšanja števila bolnikov s srčnim popuščanjem, le petina vseh dogodkov je bila povezana z njim, marveč tudi z vsemi drugimi srčno-žilnimi dogodki. Nižja stopnja sprejema v bolnišnico je bila namreč vidna v vseh skupinah bolnikov.

Dobrobit zdravila empagliflozin tako ni več omejena na srčno popuščanje in z ledvicami povezanimi dogodki, marveč, tako kot pri agonistih GLP1, tudi s primerljivim učinkom na vse glavne spremljajoče srčno-žilne izide.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj