Bakterije v črevesju vplivajo na uspeh zdravljenja raka

Da nekatere bakterije v črevesu uspešno napadajo rakave celice, je v stroki znano že nekaj časa. Zdaj je razkrito tudi, kako to počnejo. Odkritje bi lahko zelo spremenilo zdravljenje raka.

Patient visits doctor at the hospital or medical clinic for healthcare recovery. The doctor explains health condition to the patient. Concept of medical caring and doctor staff service.

Kancerogeneza – proces preoblikovanja normalne celice v tumorsko, traja leta, če ne desetletja. V vsem tem času se daleč od naših oči ter mimo bolnišničnih preiskav in laboratorijskih testov odvija vojna, v kateri imunski sistem uničuje nevarno spremenjene celice. Ko se celica spremeni do te mere, da jo imunski sistem ne prepozna več kot vsiljivca, rak zmaga. Tumorsko spremenjena celica uide nadzoru ter začne pohod po telesu. Pri starejših se vse skupaj odvija še toliko hitreje. Pomembno vlogo v procesu – večjo, kot so menili doslej, igra mikrobiota.

Kombiniranje terapij

Nekatere črevesne bakterije pomembno pomagajo imunskemu sistemu v boju proti rakavim tumorjem, so ugotovili pred kratkim. Odkritje lahko prinese novo razumevanje, zakaj imunoterapija – zdravljenje raka na način, da pomaga okrepiti imunski odziv telesa, v nekaterih primerih deluje, v drugih pa ne. Objava v reviji Science kaže, da kombiniranje imunoterapije s specifično mikrobno terapijo poveča sposobnost imunskega sistema, da prepozna in napade tumorske celice pri melanomu, raku mehurja in raku debelega črevesa in danke.

Mikrobiota in protitumorsko delovanje

Dokazano je, da ima črevesna mikrobiota močno protitumorsko delovanje in izboljša učinkovitost imunoterapije pri zdravljenju raka. Vendar pa so mehanizmi, po katerih se to dogaja, dolgo ostali neraziskani. Zdaj je jasno: zasluga gre črevesju. Nekatere črevesne bakterije povečujejo sposobnost T-celic, da napadajo in uničujejo rakave celice. Raziskovalci so jih najprej identificirali pri miših, potem pa jih uvedli v zdravljenje raka debelega črevesa in danke pri ljudeh. Ugotovili so, da so pripomogle k učinkovitosti imunoterapije – tumorji so se zmanjšali.

Inozin neposredno sodeluje s T-celicami

“Nekatere črevesne bakterije kot stranski produkt pri svojem metabolizmu proizvajajo inozin,” pravi dr. Lukas Mager, prvopodpisani avtor objave. “Inozin neposredno sodeluje s T-celicami in skupaj z imunoterapijo izboljša učinkovitost zdravljenja. Kombinacija v nekaterih primerih uniči vse rakave celice.” Potem, ko so koncept potrdili pri raku debelega črevesa in danke, so ga preizkusili še pri raku mehurja in melanomu. Učinek je bil podoben: črevesne bakterije so izboljšale učinkovitost zdravljenja raka z zdravili. “Vemo, da črevesne bakterije vplivajo na učinkovitost zdravljenja raka, ne vemo pa, kako. Vendar mehanizme vse bolje spoznavamo in smo prepričani, da jih bomo v bližnji bodočnosti lahko uporabili za nove terapije,” so prepričani avtorji.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj