Prebojno: presaditev matičnih celic kot novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Avtor: R. M. Z.

Zdravniki verjamejo, da bi lahko presaditev matičnih celic pomenila rešitev za veliko bolnikov z multiplo sklerozo. Rezultati mednarodne raziskave, o katerih poroča britanski BBC, namreč kažejo, da bi lahko s tem postopkom ustavili napredovanje bolezni in lajšali simptome. 

maticne celice

Postopek obsega uničenje bolnikovega imunskega sistema z zdravili za zdravljenje rakavih obolenj, čemur sledi ponovna vzpostavitev imunskega sistema s pomočjo presaditve matičnih celic. 
V študijo so raziskovalci vključili 100 bolnikov z recidivno-remitentno multiplo sklerozo (RRMS) iz bolnišnic v Chicagu, Sheffieldu, švedski Uppsali  in brazilskem Sao Paulu. Bolniki so ali prejemali zdravila ali pa so bili deležni presaditve hematopoetskih matičnih celic. Po enem letu so med bolniki v skupini s presaditvijo matičnih celic zabeležili le eno poslabšanje bolezni, medtem ko je bilo v skupini bolnikov, ki so prejemali zdravila, takšnih primerov 39.
Po preteku treh let so raziskovalci ponovno ocenili zdravstveno stanje bolnikov. Izkazalo se je, da je bila presaditev neuspešna pri treh od 52 bolnikov (6 odstotkov), medtem ko je bil v kontrolni skupini odstotek precej višji: zdravljenje z zdravili ni pokazalo ustreznih rezultatov v 30 od 50 primerov (ali v 60 odstotkih). 
Pri bolnikih v skupini, ki so jim presadili matične celice, so opazili manj očitne simptome bolezni, zmanjšala se je stopnja invalidnosti kot posledica MS, medtem ko so se v skupini, ki se je zdravila z zdravili, simptomi bolezni poslabšali. 
Prof. dr. Richard Burt, raziskovalec na Northwestern University Chicago, je ob tem dejal: »Iz podatkov je jasno opazna prednost postopka presaditve matičnih celic v primerjavi z zdravljenjem s trenutno najboljšim razpoložljivim zdravilom. Nevrologi so dvomili v uspešnost tovrstnega zdravljenja, vendar pa bodo na podlagi najnovejših rezultatov mnenje spremenili.«  
Prof. John Snowden iz bolnišnice Royal Hallamshire v Sheffieldu je za BBC dejal: »Navdušeni smo nad  rezultati – pomenijo preobrat za bolnike, ki se ne odzovejo na zdravila in jih bolezen močno ovira v vsakdanjem življenju.« Zdravljenje je sicer za bolnike zelo naporno in ni primerno za vsakogar. 
Izsledki so bili sicer prvič predstavljeni na letnem evropskem srečanju European Society for Bone and Marrow Transplantation v Lizboni.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj