Okužbe sečil pogostejše pri osebah z multiplo sklerozo

Vsako leto približno 1 od 60 odraslih bolnikov z multiplo sklerozo v starosti 65 let in manj, potrebuje bolnišnično zdravljenje zaradi okužb sečil (mehur, ledvice). To je več kot štirikrat več kot pri ljudeh brez multiple skleroze.

Okužbe mehurja ali ledvic so pri osebah z multiplo sklerozo bistveno pogostejše kot pri zdravih ljudeh. Foto: Bigstock

Raziskovalci so analizirali podatke o pogostnosti okužb pri več kot 87 tisoč osebah z multiplo sklerozo v ZDA od leta 2010 do 2019, ter jih primerjali s pogostnostjo okužb pri osebah brez multiple skleroze. Povprečna starost v skupini z multiplo sklerozo je bila 47,2 let, večina – 75,7 odstotkov, je bilo žensk. Ugotovitve so predstavili na letošnjem ACTRIMS Forum-u, ki je “on-line” potekal od 23. do 27. februarja 2021. Ugotovili so, da so okužbe mehurja ali ledvic pri njih bistveno pogostejše kot pri zdravih ljudeh, ter tudi, da so pri osebah z multiplo sklerozo pogostejše tudi druge okužbe, še posebej okužbe dihal in kože.

Kot najbolj pereče težave so bolniki z multiplo sklerozo navajali težave z mehurjem. Disfunkcija mehurja je pri multipli sklerozi lahko prisotna v več kot 80 odstotkih in pomembno zmanjšuje funkcionalnost ter kakovost življenja bolnikov. Mehur se pri njih med uriniranjem ne izprazni v celoti, kar povečuje tveganje za okužbe sečil. Nekateri bolniki skušajo te težave reševati z omejevanjem vnosa tekočine, kar dovzetnost za okužbe še poveča.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj