Vzrok za težave s koncentracijo in spominom so lahko hormoni

Hormoni uravnavajo številne procese v našem telesu, od imunskega sistema do telesne teže, in če so v neravnovesju, to vpliva na delovanje vseh sistemov. Pri ženskah težave najpogosteje povzročata estrogen in progesteron, pri moških pa testosteron.

Hormonsko neravnovesje lahko povzroči padec libida, še posebno pri ženskah. Nekatere študije kažejo, da so hormoni (in ne naveličanosti) vzrok za 70 odstotkov tovrstnih težav. Foto: Bigstock

Hormoni naravno nihajo, nihanje pa je odvisno od življenjskega obdobja, fizične aktivnosti in prehrane.

Težave s spominom

Če se težko koncentrirate in si v spomin prikličete stvari, ki ste jih še pred kratkim vedeli, so vzrok lahko hormoni. Zakaj hormonsko neravnovesje povzroča težave s spominom, strokovno še ni natančno pojasnjeno, kaže pa, da ključno vlogo igrata hormona progesteron in estrogen. Imajo ju tudi moški in sta pomembna za njihovo zdravje. Težave z »meglo v glavi« zaradi estrogena in progesterona so posebej izrazite v menopavzi in nosečnosti. Ukrepate lahko tako, da zmanjšate stres in spremenite prehrano – začnite uživati več sveže zelenjave ter poskrbite, da bo vašo telo imelo dovolj omega 3 maščobnih kislin – njihov najboljši vir so mastne ribe: tuna, skuša, losos.

Nenadni porast telesne teže

Nezdrava prehrana in premalo gibanja vodijo v kopičenje kilogramov. Če slednji porastejo na hitro, čeprav niste spremenili navad, so vzrok lahko hormoni. Lakota, krči, motivacija za gibanje – vse našteto je odvisno od njih. Če so hormoni v ravnovesju, metabolizem deluje pravilno, kar se odraža tudi na telesni teži. Če vas pogosto črviči zaradi lakote in po obrokih nimate občutka sitosti ali pa čutite veliko potrebo po točno določeni vrst hrane, gre lahko za hormonsko neravnovesje.

Nočno potenje

Morebiti najbolj tipični znak, da s hormoni ni vse tako, kot bi moralo biti, je nočno potenje. Prizadene tako moške kot ženske. Pri ženskah se najpogosteje pojavi, ko je raven progesterona nizka, raven estrogena pa naraste. Pod vplivom kortizola, hormona, ki nas preplavi, ko smo pod stresom, se raven progesterona zniža še bolj. Pri moških je najpogostejši vzrok nizka raven testosterona. Slednji naravno začne upadati po 30-tem letu starosti.

Pomanjkanje libida

Hormonsko neravnovesje lahko povzroči padec libida, še posebno pri ženskah. Nekatere študije kažejo, da so hormoni (in ne naveličanosti) vzrok za 70 odstotkov tovrstnih težav. Glavni »krivci« so progesteron, estrogen in še posebej testosteron. Padec slednjega tako pri moških kot pri ženskah skoraj vedno vodi v padec libida. Jemanje hormonske kontracepcije proces še pospeši. Rešitev je menjava kontracepcije, po kateri lahko traja še celo leto, da se telo znova hormonsko uravnovesi. Moški si lahko pomagajo s spremembo prehrane (več beljakovin in manj ogljikovih hidratov, dovolj magnezija, dovolj zdravih maščob, manj alkohola). Testosteronu škodi tudi pretiravanje s športno aktivnostjo (na primer nekaj ur na dan), debelost, stres in hitro hujšanje.

Slaba volja in vzkipljivost

Za neprestano nerazpoloženost in napade jeze so vzrok lahko hormoni. Pogosto se pridružita tudi žalost in obup, pa tudi občutek nerazložljivega strahu. Človek pada iz ene skrajnosti v drugo. Visoka raven kortizola in adrenalina v telesu zaradi stresa dokazano vodita v depresijo. Pomagate si lahko z vajami za umiritev in meditacijo, ter seveda z zmanjšanjem stresa. Študije so tudi pokazale, da ljudje, ki jih preplavljajo stresni hormoni, razmišljajo bolj negativno, okolico pa dojemajo kot nekaj, kar jih ogroža.

Utrujenost

Ste tudi po osmih urah nočnega počitka utrujeni, dan pa začnete, kot da ne bi spali nič? Če se vam to pogosto dogaja, vam verjetno nagajajo hormoni. Tovrstna utrujenost je bolj pogosta pri ženskah, še posebej v času pred menopavzo. Premalo estrogena – velja za oba spola, vodi v nočno potenje in nespečnost, premalo progesterona pa v pesimistično razpoloženje, ki se lahko konča z depresijo.

Napihnjenost

Gre za pojav, ki ga ženske pogosto občutijo pred menstruacijo. Napihnjenost je lahko posledica zastajanja vode, ki je eden od znakov pomanjkanja progesterona. Hormonske spremembe so lahko tudi vzrok za zaprtost in težave s prebavo. Uživanje mestne hrane, ki se dolgo prebavlja, težave še poveča.

Glavobol

Vzroki za kronični glavobol so številni, le redko pa ob njih pomislimo na hormone. Tudi tokrat so bolj »na udaru« ženske, še posebej v času okrog menstruacije, v nosečnosti ali v menopavzi oziroma obdobju pred njo. Nekaterim pomaga hormonska kontracepcija.

Izguba mišične mase

Premalo testosterona – velja za ženske in moške, je vzrok, da se redna vadba na mišicah »ne pozna« kaj dosti. Čeprav testosteron običajno povezujemo z moškimi, pa lahko težave, povezane z njegovim neravnovesjem izkusijo tudi ženske. Premalo testosterona vodi v izgubo mišične mase, izgubo kostne gostote in porast telesne teže, glavni vzrok zanj pa je starost.

Endometrioza

Razraščanje maternične sluznice zunaj maternice je zanesljiv znak hormonskega neravnovesja. Posledice so zelo boleče menstruacije in neplodnost. Vzrok za endometriozo je neznan, pospešuje pa jo estrogen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj