Preboj: Zdravniki zaustavili menopavzo za 20 let

Pred 40 leti je ginekolog in strokovnjak za neplodnost Simon Fishel skupaj s kolegoma »povzročil« rojstvo prvega otroka, spočetega s postopkom umetne oploditve. Metoda IVF je danes rutina in omogoča starševstvo mnogim, ki po naravni poti ne morejo zanositi. Zdaj piše novo zgodbo: je član ekipe zdravnikov, ki jim je z revolucionarnim posegom uspelo zaustaviti menopavzo za 20 let.

Poseg ustavi nastop menopavze, ženskam povrne rodnost in ugodno vpliva na nekatera druga stanja. Foto: Bigstock

Menopavza je zadnja menstruacija, ki naznani dokončni konec rodnega obdobja žensk in ki pri 75 odstotkih njih ne mine brez težav. Metoda, ki sta jo iznašla prof. dr. Simon Fishel in prof. dr. Christiani Amorim, ki prihaja iz Univerze Louvain, Belgija, na področje ginekologije oziroma zdravja žensk prinaša podobno revolucijo, kot jo je v zdravljenje neplodnosti prinesla zunajtelesna oploditev (IVF). Ne samo, da ustavi nastop menopavze, ženskam tudi povrne rodnost in ugodno vpliva na nekatera druga stanja, povezana z delovanjem jajčnikov, na primer endometriozo in policistične jajčnike.

Menopavza nastopi 20 let kasneje

Poseg traja pol ure in menopavzo zaustavi za 20 let, poleg tega pa tudi omogoča materinstvo v poznih letih.

Gre za to, da se operativno odstrani del jajčnika, se ga zamrzne pri -150 stopinj Celzija in kasneje vrne v telo ženske.

V primerih težav z endometriozo del jajčnika odstranijo, zamrznejo in takoj vrnejo nazaj v telo (tekom istega laparoskopskega posega).

Poseg opravili pri 9 ženskah, rezultati odlični

Poseg so v Veliki Britaniji testno opravili pri 9 ženskah, ki so nad rezultati navdušene. Večina se jih je zanj odločila zaradi hudih ginekoloških težav (bolečine, hudi simptomi predmenopavze, zgodnja menopavza, endometrioza…), stare pa so bile od 22 do 36 let.

Poseg se opravi pri ženskah, starih 40 let ali manj, stane pa med 8 in 12 tisoč evrov.

Obdobje po menopavzi skoraj daljše od obdobja rodnosti

Prof. dr. Simon Fishel je novo metodo pospremil z besedami: »Ženske dandanes živijo dlje kot kdajkoli v človeški zgodovini. Zelo verjetno je, da bo pri mnogih od njih obdobje po menopavzi trajalo dlje, kot obdobje rodnosti. Kar je povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami in izgubo kakovosti življenja. Želimo opolnomočiti ženske, da prevzamejo nadzor nad svojim življenjem s tem, da odložijo menopavzo.« Metodo in rezultate prvih posegov bo podrobno predstavil na 6. kongresu CoGen (World Congress on Controversies in Preconception, Preimplantation and Prenatal Genetic Diagnosis), ki bo od 7. 11. 2019 do 9. 11. 2019 potekal v Parizu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj