Prestavitev menopavze za 20 let in materinstvo pri petdesetih

Pred desetletji je ginekolog in strokovnjak za neplodnost Simon Fishel skupaj s kolegoma »povzročil« rojstvo prvega otroka, spočetega z biomedicinsko pomočjo. Zdaj piše novo neverjetno zgodbo.

V 2019 se je v Sloveniji rodilo 19.328 otrok. Povprečna starost vseh mater, ki so rodile v 2019, je bila 31,1 leta. Foto: Bigstock

Metoda IVF je danes rutina in omogoča starševstvo mnogim, ki po naravni poti ne morejo zanositi. Zdaj je Fishel z ekipo spisal novo zgodbo: z revolucionarnim posegom mu je skupaj z ekipo uspelo zaustaviti menopavzo za neverjetni dve desetletji. Metoda je sicer prvenstveno namenjena za zdravljenje neplodnosti – ki, kot kaže statistika, postaja vse večja težava. Znano je namreč, da rodnost po 35.tem letu starosti začne naglo upadati.

V 2019 se je v Sloveniji rodilo 19.328 otrok. Povprečna starost vseh mater, ki so rodile v 2019, je bila 31,1 leta, povprečna starost tistih, ki so v 2019 rodile prvič, pa 29,6 leta. Največ dečkov je dobilo ime Luka, največ deklic ime Zala. Za prebivalstvo Slovenije je še vedno značilna t. i. zožena reprodukcija, kar pomeni, da se rodi premalo otrok, da bi se prebivalstvo obnavljalo po enostavni poti. Povprečna starost ženske ob rojstvu prvega otroka se je v 2019 glede na prejšnje leto spet zvišala: v 2018 je namreč znašala 29,5 leta, v 2019 pa 29,6 leta. Pred tridesetimi leti so bile ženske, ki so rodile prvič, povprečno 6 let mlajše. (Vir: Statistični urad RS).

Menopavza je zadnja menstruacija, ki naznani dokončni konec rodnega obdobja žensk in kar pri 75 odstotkih njih ne mine brez težav. Metoda, ki sta jo iznašla prof. dr. Simon Fishel in prof. dr. Christiani Amorim iz Univerze Louvain, Belgija, prinaša podobno revolucijo, kot jo je v zdravljenje neplodnosti prinesla zunajtelesna oploditev (IVF). Ne samo, da ustavi nastop menopavze, ženskam tudi povrne rodnost in ugodno vpliva na nekatera druga stanja, povezana z delovanjem jajčnikov, na primer endometriozo in policistične jajčnike.

Menopavza nastopi 20 let kasneje

Poseg traja pol ure in zaustavi menopavzo, poleg tega pa tudi omogoča materinstvo v poznih letih. V njem operativo odstranijo del jajčnika, ga zamrznejo pri -150 stopinj Celzija in kasneje vrnejo v telo. Poseg lahko na primer opravijo sočasno z laparaskopijo zaradi drugih vzrokov (na primer endometrioze). Do sedaj so ga testno opravili pri 9 ženskah. Večina se jih je zanj odločila zaradi hudih ginekoloških težav (bolečine, hudi simptomi predmenopavze, zgodnja menopavza, endometrioza…), stare pa so bile od 22 do 36 let. Zgornja starost, pri kateri se ga še lahko opravi, je 40 let, cena – je samoplačniški, pa je med 8 in 12 tisoč evri.

Obdobje po menopavzi skoraj daljše od obdobja rodnosti

Fishel je novo metodo pospremil z besedami: »Ženske dandanes živijo dlje kot kdajkoli v človeški zgodovini. Zelo verjetno je, da bo pri mnogih od njih obdobje po menopavzi trajalo dlje, kot obdobje rodnosti. Kar je povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami in izgubo kakovosti življenja.« Metodo in rezultate prvih posegov so podrobno predstavili na kongresu CoGen (World Congress on Controversies in Preconception, Preimplantation and Prenatal Genetic Diagnosis).

Izvirno znanstveno poročilo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj