Imam močne krvavitve. Kako si lahko pomagam?

Avtor: Sanja V. Švajger

»Moje krvavitve so vse pogostejše in vse močnejše. Strah me je, kaj se z menoj dogaja. Saj verjetno ni nič hudega, k zdravniku še ne bi šla, mogoče bo drugi mesec bolje in bo menstruacija spet taka kot vedno …«

Opisano razmišljanje žensk z močnimi krvavitvami ni tako redko. Veliko žensk potrpi in ne glede na slabokrvnost, ki jo to prinaša s seboj, pomaga z okrepljeno zaščito, s protibolečinskimi sredstvi in upajo, da se bo stanje uredilo samo po sebi. Ker se seveda po navadi ne, ampak se še slabša, se končno le odpravijo h ginekologu. Krvavitve povzročajo različni vzroki; eden pogostejših razlogov zanje so lahko miomi. 

In prav tukaj jih danes čaka pomembna novost; če jim je bila namreč še do pred kratkim na izbiro ponujena težka dilema – odločitev za odstranitev maternice in s tem tudi krvavitev ali ohranitev maternice in s tem možnosti rojevanja in nadaljnjega spoprijemanja s hudimi mesečnimi krvavitvami, slabokrvnostjo, z bolečinami … –, je danes na voljo izbira zdravljenja z zdravilom, ki zaustavi krvavitev, maternica pa ostane ohranjena.

Ne čutim se več ženska …

Močne krvavitve ženski močno poslabšajo življenje, še posebej zato, ker jih pogosto spremljajo bolečine, napihnjenost, trebuh je ne tako redko velik kot pri nosečnici. Bolečine so močnejše ob ovulaciji, pri spolnem odnosu, zato ni nič čudnega, da želja po spolnosti zamre. S pleničko se je težko počutiti seksi, prizadeta sta libido in ženstvenost.

Prevalenca v Evropi

Maternični fibroidni tumorji, pogosto imenovani tudi leiomiomi ali miomi, so najpogostejši benigni, na hormone občutljivi tumorji ženskih rodil, in sicer pri ženskah v rodnih letih.

Miome ima približno 40 % žensk v starostni skupini od 35 do 55 let, kar pomeni 24 milijonov žensk v Evropski uniji in 20 milijonov žensk v Severni Ameriki.

Vzroki miomov še niso natančno znani, k njihovemu nastanku pa lahko prispevajo: družinska obremenjenost z miomirasanosečnost in porod in debelost.


prof. Jacques Donnez

Ob vsem naštetem močne krvavitve onemogočajo in marsikdaj tudi preprečujejo prenekatero dejavnost – od lagodnega sprehoda do plavanja, teka in drugih športnih aktivnosti. Poskusite si predstavljati, kako bi se zadostno zaščitile pri aktivnem gibanju ali npr. v bazenu. Krvavitve pogojujejo tudi oblačenje ženske: da morebitni madeži krvi ne bi bili opazni, se te pogosto odločajo za temnejša oblačila.

In ne nazadnje, miomi pomembno vplivajo tudi na poklicno udejstvovanje ženske. Le stežka je biti zbran na sestanku in imeti občutek, da si povsem kos vsem delovnim dolžnostim, če pa je treba vsake tri četrt ure na stranišče zamenjati vložke (higienske predloge). Raziskava je pokazala, da orisani simptomi nadvse neugodno vplivajo na njihovo družbeno življenje, rodnost, dom, spolno življenje in odnose.

Miome ima v določenem obdobju skoraj vsaka ženska

Mednarodna avtoriteta na področju zdravljenja miomov Jacques Donnez, profesor na Katoliški univerzi v Louvainu, nekdanji predstojnik Oddelka za ginekologijo, direktor Enote za preučevanje neplodnosti, je ob obisku strokovnega obiska v Ljubljani za našo revijo povedal, da krvavitve največkrat povzročijo miomi, ki se razvijejo znotraj maternice. Če ženska krvavi dan za dnem, teden za tednom več mesecev ali let, postane njeno življenje osiromašeno. Izgublja hemoglobin, kar povzroča slabokrvnost in posledično preutrujenost. Vpliv na kakovost življenja pa je lahko velikanski.

Prepoznavanje miomov je preprosto

Diagnoza je zelo preprosta, še razloži sogovornik – miome najlažje določimo in natančno izmerimo in jih spremljamo od pregleda do pregleda z ultrazvočno preiskavo. Če pa je potrebna natančnejša slika, je primerna MR, ki v celoti prikaže tumor, njegov obseg in povezanost s sosednjimi organi. Za vpogled v maternico in razločevanje tumorjev je primerna tudi histeroskopija oziroma sonohisterografija.

Ste slabokrvni?

Če ste stalno utrujeni, brez energije, imate pa močne menstruacije, je treba pomisliti na slabokrvnost. Pojdite h ginekologu, ki bo z UZ-pregledom ugotovil, ali so morda vzrok vaše slabokrvnosti močne krvavitve zaradi miomov.

Zdravljenje miomov

Prof. Donnez se je dotaknil tudi možnosti zdravljenja: »V veliko deželah se še uporabljajo agonisti GnRH (analogi gonadotropin sproščajočega hormona), ki popolnoma zatrejo vlogo jajčnikov. So sicer učinkoviti, a izzovejo menopavzo, čez leta pa lahko povzročijo osteoporozo. Na voljo je novejše zdravilo iz skupine selektivnih modulatorjev progesteronskih receptorjev, ki predstavlja pomembno novost v zdravljenju miomov, saj se ti zmanjšajo, v prvih sedmih dneh zdravljenja pa se zaustavi tudi krvavitev iz maternice. To stanje se ohrani za čas celotnega zdravljenja in večinoma še mesece po terapiji. Za izostanek ovulacije in krvavitev poskrbi blokiranje progesterona. Pomembno je, da ženska pri tem ne preide v menopavzo. Ulipristalacetat nima neželenih učinkov in ne vpliva na strjevanje krvi, tudi ne na težo, presnovo ali na krvni tlak.«

Prof. Donnez je prepričan, da je treba spremeniti algoritem zdravljenja miomov ter s tem tudi bolečine in krvavitev. Novo zdravilo je olajšalo celo najhujše bolečine.

Raziskava kakovosti življenja pri ženskah s hudimi krvavitvami zaradi miomov je ugotovila izboljšanje po vsakem ciklu jemanja zdravila. Že kmalu se je kakovost življenja teh žensk izenačila s kakovostjo življenja zdravih žensk. Krvna slika se je popravila, o slabokrvnosti pa ni bilo več sledu.

Hitro zaustavljena krvavitev

Raziskave podaljšane uporabe ulipristalacetata so pokazale, da je zdravilo zelo učinkovito in da ga ženske dobro prenašajo. Krvavitev hitro zaustavlja pri 90 % žensk, pri 70 % žensk pa znatno in trajno zmanjšuje miome, vrača kakovost življenja in odpravlja bolečine v medenici.

Kdaj krvavitev ni več normalna?

Izbrali smo nekaj izjav žensk, ki so postopoma začele opažati, da z njihovo menstruacijo ni vse tako, kot bi moralo biti.

22-letna Stéphanie je opazila, da se je njena menstruacija začela vse bolj podaljševati. Če je na začetku trajala največ pet dni, so krvavitve zdaj trajale deset pa tudi trinajst, štirinajst dni. Izvidi krvi so pokazali, da je slabokrvna. Takrat se je začela spraševati, kaj se dogaja z njo.

47-letna Cidalie je potožila, da je njen vsakdan vse bolj omejen. Krvavitve so namreč postopoma postale tako močne, da je bila že hoja po stopnicah navzdol nemogoča. Telovadba? Tek? Niti slučajno, saj ni bilo predloge, ki bi vpila krvavitev. Neke noči je opazila, da krvavi, kot teče voda iz pipe. Takrat se je odpravila k zdravniku.

Na 43-letno Katherine so miomi vplivali izčrpavajoče, bila je stalno utrujena. Da je to zaradi nenavadno močnih krvavitev, ni pomislila. Že prvi laboratorijski izvidi so pokazali slabokrvnost.

Tudi Karenstara 36 let, je bila stalno utrujena, spolno življenje pa je zamrlo. Občutek, da je ženska, prav tako.

Foto (zgoraj): Profimedia

Foto (spodaj): Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj