Miome zdravimo z zdravilom, operacija je potrebna redko

Miomi ali leiomiomi so mišične tvorbe, na hormone občutljivi tumorji rodil pri ženskah v rodnih letih. Povzročajo lahko številne, močne krvavitve, ki vodijo v anemijo, medenične bolečine in težave z zanositvijo. Če pritiskajo na sosednje organe, lahko povzročajo pogosto uriniranje, inkontinenco ali težavno odvajanje blata.

Miomi
Ženska mora imeti na voljo izbiro glede zdravljenja miomov. Gre za vaše telo; naj vam ne bo nerodno biti slišana in tudi večkrat vprašati ginekologa za razlago. Foto: Bigstock

Odstranjujemo jih z operacijo, velikokrat tudi z odstranitvijo maternice (histerektomijo). Podatki o številu opravljenih operacij na maternici zaradi miomov so znani: vsako leto jih v EU izvedejo približno 300.000, od tega približno 230.000 histerektomij. Kirurška odstranitev maternice lahko predstavlja z zapleti pospremljen poseg v telo, ki ima dolgoročne posledice na kakovost življenja ženske.

Miome so poznali že stari Grki; Hipokrat je menil, da gre za maternične kamne. Wirchow, znan nemški patolog, piše, da gre za tumorje, tvorbe iz mišične mase. Nadvse zanimiv je primer iz daljnega leta 1809, ko so 56-letni pacientki brez anestezije, brez aseptičnih pogojev in seveda tudi brez pooperativne zaščite z antibiotiki odstranili maternico z 10 kg težkim miomom. Gospa je menda med posegom, ki je trajal 25 minut, pela himno, beremo v zapisu ameriškega kirurga McDowella, vzdržala poseg na živo in nato preživela še 35 let.

Z zdravljenjem miomov ima pri nas veliko izkušenj kirurginja, specialistka ginekologije dr. Vesna Šalamun, dr. med., vodja Službe za medicinske dejavnosti skupnega pomena na Ginekološki kliniki Ljubljana.

Vesna Šalamun
Dr. Vesna Šalamun, dr. med.

Vzrok za nastanek miomov ni popolnoma znan. Obstajajo posamezni epidemiološki dokazi, ki kažejo na genetsko predispozicijo. Vemo, da na njihovo rast vplivajo predvsem hormoni jajčnikov, estrogen in progesteron, ter lokalni rastni dejavniki. Do zdaj znane raziskave kažejo, da so rastni faktorji pomembni pri rastnih procesih in angiogenezi, steroidni hormoni pa imajo pomembno vlogo pri njihovi patogenezi. Nastanejo tako, da se posamezna gladkomišična celica maternice začne naglo razmnoževati in s tem tvoriti novotvorbo oziroma tumor. Miomi so zelo redko povezani z rakom oziroma ne povečujejo verjetnosti nastanka rakavega obolenja maternice. Glede na lego v maternici razvrstimo miome na: podsluznične (submukozne), znotrajstenske (intramuralne) in podpovrhnjične (subserozne), ki so lahko tudi pecljati. Redkejši so miomi v široki maternični vezi (intraligamentarni) ali materničnem vratu (intracervikalni). Navadno miome vidimo pri običajnem, rednem ginekološkem pregledu z ultrazvokom; večina žensk niti ne ve, da jih ima, vsaka četrta pa bo imela izražene simptome, razloži sogovornica.

Z novo terapijo lahko učinkovito obvladamo simptome, ki jih povzročajo miomi, vključno z anemijo zaradi močnih in dolgotrajnih menstrualnih krvavitev, zato pomeni velik preboj v njihovi obravnavi; pomembno je tudi, da začne učinkovati hitro.

Obravnava simptomatskih miomov nekdaj in danes

Dr. Šalamun pojasni, da je bila še na koncu 19. stoletja smrtnost pri odstranitvi maternice več kot 60-odstotna. Danes so miomi še vedno glavni vzrok za histerektomijo, se je pa v zdravljenju miomov v zadnjem desetletju veliko spremenilo na bolje. Kako jih bomo zdravili, bo odvisno od resnosti simptomov, starosti bolnice, želje po zanositvi oziroma po ohranitvi maternice in tudi od njenega zdravstvenega stanja.

Zdravimo lahko z operativnimi pristopi in zdravili. Posebej pogosto se uporablja farmakološko zdravljenje pri perimenopavzalnih ženskah. Zaradi možnosti razvoja sarkoma mora biti diagnostika še posebej natančna pri na novo nastalih tumorjih maternice v postmenopavzalni, poudari ginekologinja. V obdobju pred menopavzo ima zdaj ženska, ki želi ohraniti maternico, možnost, da se odloči za odstranitev posamičnih miomov ali terapije z zdravilom.

Novo zdravilo za zdravljenje zmernih do hudih simptomov miomov je na voljo na zeleni recept tudi pri nas.

Do pred kratkim smo pacientkam z miomi predpisali kontracepcijske tabletke z estrogenom in s progesteronom in/ali samo progesteronom; zdravili smo jih tudi z levonorgestrelom. Pred nekaj leti je bil prvič narejen večji napredek s selektivnimi modulatorji progesteronskih receptorjev SPRM (ulipristalacetat), a šele zdravljenje z GnRH-antagonistom relugoliks z dodanimi nizkimi odmerki estrogena in progesterona je prineslo prelomni korak v dolgotrajni terapiji miomov. Novo zdravilo lahko predpisujemo od lanskega julija, terapije potekajo gladko, z rezultati pa smo zadovoljni ginekologi in tudi pacientke, pojasnjuje dr. Šalamun. Novo zdravilo učinkovito zdravi simptome, povezane z miomi, zmanjša pogostost vazomotornih simptomov, zagotavlja zaščito maternične sluznice in ohranja mineralno kostno gostoto. Po mesecu dni jemanja je ženska zaščitena pred zanositvijo. Ovulacija se po prekinitvi zdravljenja hitro povrne, zato je primerno tudi za ženske, ki želijo zanositi kmalu po koncu zdravljenja. Je dobro prenosljivo in brez resnih neželenih učinkov, oriše delovanje terapije z novim zdravilom dr. Šalamun.

Pri solitarnih podslužničnih mioimih je potrebna operacija. Operacija ni primerna za vse bolnice, nekatere ženske pa bi rade počakale do nastopa menopavze, ko se miomi začnejo krčiti, simptomi, ki jih povzročajo, pa se posledično zmanjšajo. Za vse te ženske je obstajala neizpolnjena potreba po dolgotrajnem neoperativnem zdravljenju miomov, kar bo številnim ženskam po vsem svetu in tudi pri nas omogočilo novo zdravilo. Operativni poseg z odstranitvijo miomov pa ostaja glavni pristop pri solitarnih podsluzničnih miomih, še posebej, če gre za preprost in minimalen poseg, da je ženska lahko še isti dan odpuščena in daljša bolnišnična nega ni potrebna.

Ne čakajte predolgo, posvetujte se pri ginekologu

Miomi so glede na njihovo število, velikost in lokacijo v maternici povezani z različnimi simptomi. Z dolgotrajnimi in močnimi krvavitvami povzročena slabokrvnost prinaša s seboj tudi utrujenost, hitro zasoplost. V vseh pogledih je vpliv na kakovost življenja lahko velikanski, opozarja dr. Šalamun. Z novim pristopom, s katerim se izboljša simptome miomov, ima zdravnik na voljo več možnosti, ne samo operativnega posega. Če je potrebno, lahko terapija poteka tudi daljše obdobje, še opozori strokovnjakinja.

O svojih miomih morate vedeti naslednje:

  • kako veliki so miomi,
  • koliko jih je,
  • katere vrste so, 
  • kaj lahko povzročajo glede na zvrst in njihovo lego,
  • podroben opis predvidene operacije,
  • kaj tak poseg prinaša s seboj, tudi če je izveden uspešno. 

Ženska mora imeti na voljo izbiro glede zdravljenja miomov. Gre za vaše telo; naj vam ne bo nerodno biti slišana in tudi večkrat vprašati ginekologa za razlago. Le tako se boste lahko informirano odločili glede poteka (operativnega) zdravljenja. Če vam ginekolog vsega tega na pove, ga morate vprašati same. 

Miome zdravimo z zdravilom
Zelo pomembno je, da z zdravili ohranjamo plodnost žensk. Foto: Bigstock

Pomembna sporočila

Z zdravljenjem želimo izboljšati kakovost življenja žensk z miomi. Cilji, ki jih zasledujemo, niso vedno enaki. Včasih stremimo predvsem k temu, da se pozdravi anemijo, drugič so lahko v ospredju težave, ki jih miomi povzročajo (bolečine, obilne krvavitve). Zelo pomembno je, da z zdravili ohranjamo plodnost žensk. Zdravljenje z zdravili omogoči ohranjanje maternice, kar je nekaterim ženskam, ki svojo ženskost identificirajo prek maternice, izjemnega pomena, še posebej zdaj, ko je na voljo kombinirana terapija, s katero se lahko uspešno izognemo neželenim učinkom zdravil, uporabljenih v preteklosti. Alternative za kirugijo so nujne, možnost zdravljenja z antagonistom gonadoliberinov ter dodatkom estradiola in progesterona pa se zdita prava rešitev, dr. Vesna Šalamun sklene predstavitev najsodobnejšega zdravljenja miomov.