Prezgodnji izliv in erektilna disfunkcija se nemalokrat pojavita istočasno

Potreba po spolni aktivnosti je postavljena na sam vrh prioritet zdravega človeka in se odraža na vseh področjih njegovega življenja. Težave v spolnosti imajo tako ženske kot moški, a so pri slednjih bolj opazne. Erektilna disfunkcija je ena izmed pogostejših, ko kljub želji po spolnosti in vzburjenosti ne pride do spolnega akta, saj penis ne otrdi.

Prezgodnji izliv
Motnja prezgodnjega izliva ni povezana s starostjo, pojavlja se namreč v vseh starostnih skupinah, od 18 leta naprej. Foto: Bigstock

Vemo, da so za normalno erekcijo odgovorne endotelne celice, težava nastopi, ko ne odigrajo svoje vloge. Zakaj je motnja erekcije tako pogosta predvsem po 50 letu starosti, kako jo lahko uspešno zdravimo in kje tiči glavni vzrok, da je erektilna disfunkcija pogosto skrita za diagnozo prezgodnjega izliva, med drugim v pogovoru pojasni mag. Marko Lovšin, dr. med. specialist urolog z UKC Ljubljana, dela pa tudi v zasebni zdravstveni ambulanti – Urologija.

Marko Lovšin
Mag. Marko Lovšin

Erektilna disfunkcija je pogosto skrita za diagnozo prezgodnjega izliva, zato ostane neprepoznana, če zdravnik ob pregledu ne opravi natančne spolne anamneze. Prezgodnji izliv je namreč najpogostejša težava, saj za njo trpi kar 30 odstotkov moških. To pomeni, da se kar trikrat več moških spoprijema z prezgodnjim izlivom kot z erektilno disfunkcijo. Prav tako tudi motnja prezgodnjega izliva ni povezana s starostjo. Saj se pojavlja v vseh starostnih skupinah, od 18 leta naprej. Po besedah mag. Lovšina  sta prezgodnji izliv in erektilna disfunkcija pogosto prisotna istočasno. V prejšnji izdaji Mojega zdravja smo objavili del članka, kjer je prof. Lovšin pojasnjeval o erektilni disfunkciji, tokrat pa objavljamo drugi del članka o vzrokih in težavah in o nasvetih, kako si pomagati zaradi prezgodnjega izliva.

Kateri so vzroki za motnjo prezgodnjega izliva? 

Pogostost pojavljanja prezgodnjega izliva je odvisna od rase, narodne pripadnosti, starosti, izobrazbe in statusa. Prav tako so vzrok za motnjo prezgodnjega izliva nekatere bolezni: depresija, fobija, vnetje prostate, multipla skleroza. Povzročena je lahko tudi z nekaterimi drogami (psihostimulansi, kokain) in zdravili (vazoaktivni amini). Pri mladih ljudeh pa se pojavi ob prvih poskusih spolnega življenja, vendar navadno sčasoma izveni.

Zakaj moramo zdraviti prezgodnji izliv?

Namen zdravljenja prezgodnjega izliva je pomagati tako bolniku kot njegovemu partnerju. Le tako se lahko doseže zadovoljstvo pri spolnosti in posledično izboljša kvaliteto življenja. Zdravljenje lahko poteka brez zdravil, s psihoterapevtskim pristopom. Zajema oceno osebnostnih posebnosti partnerja, vključno z pridobljenimi življenjskimi navadami in prepričanji ter oceno partnerskega odnosa. Pri terapiji se najpogosteje uporabijo suportivne (svetovalne), vedenjsko kognitivne in psihoanalitske tehnike, predvsem v smislu krepitve samospoštovanja in blažitve občutka manjvrednosti, krivde ali strahu. Terapija je lahko individualna, še boljši učinek doseže, če je v zdravljenje vključen tudi partner.

Zelo raznolike oblike zdravljenja

Specifične tehnike vedenjsko kognitivne terapije zajemajo sprostitvene vaje, učenje spolnega obnašanja, prelaganje spolnih odnosov le na optimalne pogoje in miselne vaje. Učenje sproščanja globokih mišic, tehnika stiskanja, stop-start tehnika in tehnika mirovanja pa posegajo že izključno v domeno vedenjsko kognitivne terapije spolnosti. Samopomoč vključuje masturbacijo pred spolnim odnosom ali uporabo več kondomov hkrati. Mehanska podpora se izvaja s pomočjo vakumske črpalke za doseganje erekcije.

Prezgodnji izliv in erektilna disfunkcija
Težave v spolnosti imajo tako ženske kot moški, a so pri slednjih bolj opazne. Foto: Bigstock

Stop-start metoda

Najpogosteje priporočena nemedikamentozna metodi pri zdravljenju prezgodnjega izliva je tehnika stiskanja in stop-start metoda. Pri tehniki stiskanja partnerka draži penis z roko do trenutka, ko bi do orgazma (izliva) prišlo. V tem trenutku močno stisne penis pod glavico do umiritve impulzov (3-4 sekunde). Ob tem lahko tudi nekoliko upade trdnost uda. Ta postopek se nato ponavlja večkrat zaporedoma. Namen omenjene tehnike je, da moški spozna točko, pri kateri še lahko zadrži izliv. Po nekaj poskusih ročne stimulacije partnerja preideta na spolne odnose v položaju, ko ženska sedi na moškem, in nadaljujeta z odnosom v bočnem položaju. Prilagojena tehnika stiskanja se lahko izvaja tudi med spolnim odnosom. V trenutku, ko moški začuti, da bo dosegel vrhunec, prekine odnos in tako kot že prej opisano stisne penis. Nato nadaljuje odnos. S ponavljanjem te tehnike se lahko doseže boljša samokontrola nad časom do izliva.

Pri stop-start metodi partnerka ročno draži penis, dokler moški ne začuti prvih impulzov, ki vodijo do izliva. Ob tem partnerki namigne, da z draženjem prekine. Po umiritvi nadaljujeta. Vajo naj izvajata tako dolgo, dokler moški nima dobro razvite samokontrole, da draženje lahko traja daljši čas brez izliva. V drugi fazi vaje partnerja na začetku penis namažeta s kremo ali sredstvom za vlaženje nožnice, kar še bolj ponazarja normalno okolje ob spolnem odnosu.

  • Vzrok za motnjo prezgodnjega izliva so lahko nekatere bolezni: depresija, fobija, vnetje prostate, multipla skleroza;
  • Motnja prezgodnjega izliva je povzročena tudi z nekaterimi drogami (psihostimulansi, kokain) in tudi zdravili (vazoaktivni amini).
  • V majhnih odmerkih so zelo uspešni pri zdravljenju prezgodnjega izliva antidepresivi.
  • Najpogosteje priporočena nemedikamentozna metodi pri zdravljenju prezgodnjega izliva je tehnika stiskanja in stop-start metoda.
  • Namen omenjene tehnike je, da moški spozna točko, pri kateri še lahko zadrži izliv.
  • Erektilna disfunkcija je pogosto skrita za diagnozo prezgodnjega izliva, zato ostane neprepoznana.
  • Prezgodnji izliv je najpogostejša težava, saj za njo trpi kar 30 odstotkov moških.
  • Učenje sproščanja globokih mišic, tehnika stiskanja, stop-start tehnika in tehnika mirovanja  posegajo že izključno v domeno vedenjsko kognitivne terapije spolnosti.
  • Kar trikrat več moških spoprijema z prezgodnjim izlivom kot z erektilno disfunkcijo.
  • Motnja prezgodnjega izliva ni povezana s starostjo.

Zdravljenje z lokalnimi anestetiki

Zdravljenje z zdravili poteka z lokalnimi anastetiki. Na trgu so številne kreme in geli za zmanjšanje občutljivost penisa ter omogočijo daljši spolni odnos, preden pride do izliva. Pomembno je, da sredstvo namažemo na penis 15- do 30 minut pred spolnim odnosom in ga speremo s penisa pri spolnih odnosih brez kondoma.

Možnost so tudi antidepresivi v majhnih odmerkih

V majhnih odmerkih so zelo uspešni pri zdravljenju prezgodnjega izliva antidepresivi. Sicer so deljena mnenja glede same uporabe zdravil. Nekateri zdravniki priporočajo zdravilo 2- do 3-krat tedensko, do največ enkrat dnevno v obdobju šestih tednov. Spet drugi priporočajo jemanje zdravila nekaj ur pred spolnim odnosom. Glede na farmakološke lastnosti zdravila (dokaj dolga doba do maksimalne koncentracije v krvi) je vsekakor bolje kontinuirano jemanje, sklene prof. Lovšin.