Podjezično cepivo za zdravljenje ponavljajočih se okužb sečil

Mednarodne urološke smernice težijo k zmanjšanju tveganja ponovnih okužb tudi s priporočili o različnih alternativah antibiotikom.

Krvni test in depresija
Novo možnost zdravljenja ponavljajočih se okužb sečil predstavlja imunska modulacija s sublingvalnim cepivom. Foto: Bigstock

Med pristopi z največ dokazi o učinkovitosti je uporaba vaginalnih estrogenov pri ženskah v menopavzi, dodatkov z izvlečkom brusnice in spodbujanje hidracije, manj dokazov pa je povezanih z dodatki D-manoze, intravezikalne aplikacije hialuronske kisline in probiotikov. Novo možnost zdravljenja ponavljajočih se okužb sečil predstavlja imunska modulacija s sublingvalnim cepivom. Ko so pokazale mehanicistične raziskave, takšno cepivo sproži tako proizvodnjo specifičnih protiteles, kot tudi T-celični imunski odgovor v sekundarnih limfnih žlezah in sečnem mehurju, potrdili pa so tudi klinično učinkovitost. Meta-analize so namreč pokazale da cepljenje, ki je trenutno dosegljivo le na tej strani Atlantika, zmanjša tveganje za ponovitve okužb sečil. V dveh raziskavah je cepivo MV140 pokazalo statistično pomembno prednost pred profilaktičnim antibiotikom. Cepivo MV140 je namenjeno prevenciji ponavljajočih se okužb sečil pri ženskah, sestavlja suspenzija štirih toplotno inaktiviranih vrst bakterij, namreč vrste Escherichia coli, Klebsiella pneumonie, Enteroccocus faecalis in Proteus vulgaris ter dodanega glicerola, soli in ananasove arome. Cepivo je v obliki pršila in se uporablja kot vsakodnevna sublingvalna aplikacija skozi obdobje treh mesecev. (Pathogens, 2023, SP)