Kako učinkovito odpraviti okužbo sečil

Pekoč občutek med uriniranjem? Pogosto tiščanje na vodo? Nelagodje ali bolečine v spodnjem delu trebuha? Vse navedeno je znak ene od najpogostejših zdravstvenih težav, še posebej pri ženskah: okužbe sečil.

Kako odpraviti okužbo sečil?
Najpogostejša oblika vnetja sečil je akutni cistitis. Gre za nenadno vnetje sečnega
mehurja, ki se kaže kot bolečina v spodnjem delu mehurja, nelagodje ali bolečina
pri uriniranju, pogosto tiščanje na vodo. Foto: Bigstock

Pojavi  se  lahko v kateremkoli delu urinarnega trakta: ledvicah, sečnem mehurju, sečevodih, sečnici. V večini primerov zajame spodnja sečila (sečni mehur in/ali sečnico), povzročitelj pa so bakterije, ki naseljujejo črevesje, najpogosteje Escherichia coli (E. coli). 

Ženske zbolevajo pogosteje

Okužba sečil se pojavi pri posameznikih vseh starosti, vendar so bolj dovzetne ženske, predvsem zaradi krajše sečnice (zaradi česar bakterije lažje dosežejo sečni mehur). Na tveganje vplivajo tudi spolna aktivnost (povečano je pri spolno aktivnih ženskah), menopavza (zaradi hormonskih sprememb), nenormalnosti urinarnega trakta (strukturne nepravilnosti ali ovire v sečilih), oslabljena imunost (zaradi bolezni ali jemanja zdravil, ki zavirajo imunski sistem). Pomembno pogosteje zbolevajo osebe, ki imajo vstavljen urinski kateter. 

Monoterapija s Canephronom je dokazano učinkovita pri zdravljenju sečil in zmanjša potrebo po antibiotikih. To je dokazala tudi študija, v katero so vključili 659 žensk z okužbami sečil, ki so jih zdravili bodisi z Canephronom ali antibiotiki. Izkazalo se je, da je bil Canephron enako učinkovit, kot antibiotiki. Canephron ni le učinkovit pri zdravljenju okžub sečil, ampak ga bolniki tudi zelo dobro prenašajo. Za razliko od antibiotikov  ne vpliva negativno na črevesno mikrobioto (kot na primer fosfomicin ali nitrofurantoin). To je še posebej pomembno zato, ker so raziskave mikrobioma sečil pokazale, da ima asimptomatska bakteriurija zaščitni učinek pri okužbah sečil in in bi jo lahko obravnavali kot strategijo preventivnega zdravljenja za preprečevanje ponavljajočih se okužb. Znanstveni dokazi potrjujejo, da bi bilo smiselno simptomatsko zdravljenje z Canephronom uporabljati prednostno pri vseh blagih okužbah sečil  – namesto “a priori” zdravljenja z antibiotiki. 

Vnetje sečnega mehurja (akutni cistitis)

Najpogostejša oblika vnetja sečil je akutni cistitis. Gre za nenadno vnetje sečnega mehurja, ki se kaže kot bolečina v spodnjem delu mehurja, nelagodje ali bolečina pri uriniranju, pogosto tiščanje na vodo. Povzročajo ga bakterije (predvsem E. Coli), primarno zdravljenje pa vključuje ciljno uporabo antibiotikov za odpravo okužbe. Med najpogosteje predpisanimi  antibiotiki so  trimetoprim-sulfametoksazol, nitrofurantoin in fluorokinolon. Če akutnega cistitisa ne prepoznamo dovolj  zgodaj in ga ne zdravimo, lahko napreduje v vnetje ledvic (pielonefritis). 

Zdravljenje okužbe sečil

Okužba sečil se običajno zdravi z antibiotiki (izbira antibiotika je odvisna od vrste bakterije, ki povzroča okužbo, in njene občutljivosti nanj). Pomembno je, da se zaključi celotno zdravljenje, tudi v primeru, ko se simptomi izboljšajo prej. V zadnjih letih je veliko pozornosti namenjene zdravljenju okužb sečil z zdravili rastlinskega izvora (predvsem, ker bakterije postajajo  odporne na antibiotike in v izogib neželenim učinkom, povezanih z njihovim  jemanjem), kot najbolj učinkovit pa se izkazuje Canephron. Gre za rastlinsko zdravilo, ki ima diuretične, protivnetne in spazmolitične lastnosti, lahko pa se lahko uporablja kot monoterapija ali v kombinaciji z antibiotiki. Stranskih učinkov praktično nima, njegova prednost je tudi možnost jemanja na dolgi rok.

Okužba sečil
V zadnjih letih je veliko pozornosti namenjene zdravljenju okužb sečil z zdravili rastlinskega izvora.
Med najbolj učinkovitimi je Canephron. Foto: Bigstock

Canephron vs. antibiotik ciprofloksacin

Canephron  je v zadnjih letih predmet številnih kliničnih študij. Vse potrjujejo, da je gre za varno in učinkovito zdravilo za simptomatsko zdravljenje nezapletenih okužb spodnjih sečil, pa tudi, da zmanjša pogostnost ponovnih okužb in potrebo po predpisovanju antibiotikov.

Klinična študija, v kateri so primerjali terapijo s Canephronom in antibiotično terapijo s ciprofloksacinom pri zdravljenju blagega akutnega cistitisa pri 160 bolnicah, je potrdila primerljivo učinkovitost Canephrona antibiotiku. Po 6 dneh zdravljenja so klinični simptomi popolnoma izginili pri 82,5 % bolnic, ki so bile zdravljene zgolj z Canephronom in pri 85,0 % bolnic, ki so bile zdravljene zgolj z ciprofloksacinom. Do ponovitve akutnega cistitisa v enem letu je prišlo pri 5 % bolnic, ki so jemale Canephron, in pri 12,5 % bolnic, ki so bile zdravljene z ciprofloksacinom.

Podobno je ugotovila nemška studija, v kateri so so primerjali zdravljenje z Canephronom in standardno antibiotično zdravljenje pri bolnikih z različnimi akutnimi okužbami sečil. Parametri, ki so jih upoštevali, so bili pogostost ponavljanja okužbe, trajanje bolniškega statusa zaradi okužbe, dodatno predpisovanje antibiotikov in pogostost zapletov (pielonefritis).  V študijo so vključili bolnike, ki so imeli med januarjem 2016 in junijem 2019 vsaj enkrat postavljeno diagnozo akutnega vnetja sečil in so bili zdravljeni bodisi z zdravilom Canephron (2320 bolnikov)  ali z antibiotiki (158.592 bolnikov). Izkazalo se je, da je bilo pri tistih, ki so jemali Canephron, manj ponovitev akutnega cistitisa in tudi manj ostalih okužb sečil. Prav tako je jemanje Canephrona pomembno zmanjšalo dodatno predpisovanje antibiotikov v naslednjih 365 dneh (za 66 %).

Poleg okužb dihal so okužbe sečil najpogostejša infekcijska bolezen, ki se zelo rada ponavlja (v četrtini primerov). Simpotome poslabša uživanje večjih količin kofeina in/ali alkohola.

Canephron vs. fosfomicin

V dvojno slepi randomizirani študiji so ženske, stare od 18 do 70 let, ki so jim na novo  diagnosticirali akutno okužbo spodnjih sečil, naključno razdelili v dve skupini in obe kontrolirali s placebom. Ena je bila zdravljena z Canephronom, druga pa z fosfomicinom (antibiotik). Cilj raziskave je bil ugotoviti ali je Canephron primerljivo učinkovit terapiji z antibiotikom. Med drugim so to ugotavljali skozi delež tistih, ki bi (poleg predpisanega zdravljenja) v naslednjih 38 dneh potrebovale dodaten antibiotik. Izkazalo se je, da je bilo takih slabih 7 % bolnic, ki so bile na monoterapiji s Canephronom in 13 % tistih, ki so bile zdravljene z fosfomicinom. Delež neželenih učinkov je bil v obeh skupinah podoben: v skupini, ki je bila zdravljena s fosfomicinom, je bilo nekaj več gastrointestinalnih motenj, v skupini, ki je bila zdravljena z Canephronom, pa nekaj več pielonefritisa. Razlike niso bile statistično pomembne. Nobena bolnica tekom raziskave ni umrla ali prekinila zdravljenje zaradi neželenih učinkov. Študija kaže, da se Canephron ob pravočasni uporabi izkaže primerljivo učinkovit terapiji z antibiotikom.

Viri: 

Höller M, Steindl H, Abramov-Sommariva D, et al. Treatment of Urinary Tract Infections with Canephron® in Germany: A Retrospective Database Analysis. Antibiotics (Basel). 2021 Jun 8;10(6):685. doi: 10.3390/antibiotics10060685. 

BonkatG, Bartoletti R, Bruyère F, eta al.  European Association of Urology Guidelines on Urological Infections; EAU Guidelines Office: Arnhem, The Netherlands, 2020; ISBN 978-94-92671-07-3. 

Wawrysiuk S, Naber K, Rechberger T.et al. Prevention and treatment of uncomplicated lower urinary tract infections in the era of increasing antimicrobial resistance—non-antibiotic approaches: A systemic review. Arch. Gynecol. Obstet. 2019, 300, 821–828.

Nausch B, Pace S, Pein H, et al. The standardized herbal combination BNO 2103 contained in Canephron N alleviates inflammatory pain in experimental cystitis and prostatitis. Phytomedicine. 2019 Jul;60:152987. doi: 10.1016/j.phymed.2019.152987. 

Wagenlehner FM, Abramov-Sommariva D, Höller M, et al. Non-Antibiotic Herbal Therapy (BNO 1045) versus Antibiotic Therapy (Fosfomycin Trometamol) for the Treatment of Acute Lower Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: A Double-Blind, Parallel-Group, Randomized, Multicentre, Non-Inferiority Phase III Trial. Urol Int. 2018.  

Kranz J, Schmidt S, Lebert C, et al.  The 2017 Update of the German Clinical Guideline on Epidemiology, Diagnostics, Therapy, Prevention, and Management of Uncomplicated Urinary Tract Infections in Adult Patients. Part II: Therapy and Prevention. Urol. Int. 2018, 100, 271–278.

Colgan R, Williams M. Diagnosis and treatment of acute uncomplicated cystitis. Am. Fam. Physician 2011, 84, 771–776.