Sublingvalno cepivo za zdravljenje ponavljajočih se okužb sečil

Zaradi specifične anatomske strukture sečil predstavljajo nezapletene okužbe sečil zelo pogosto zdravstveno težavo pri ženskah. Medtem ko je sporadične okužbe relativno enostavno zdraviti z antibiotiki, so za obravnavo bistveno težavnejše pa so ponavljajoče se okužbe. Pri kar 25% žensk se namreč okužba ponovi v obdobju šestih mesecev po prvi okužbi, po definiciji pa o ponavljajočih se okužbah govorimo pri treh ali več okužbah v enem letu oziroma dveh ali več v šestih mesecih.

Okužbe sečil
Novo možnost zdravljenja ponavljajočih se okužb sečil predstavlja imunska modulacija s sublingvalnim cepivom. Foto: Bigstock

Takšne okužbe lahko pacientko resno prizadenejo tako mentalno kot telesno, poročajo pa o pojavu depresije, anksioznosti in spolni disfunkciji, pa tudi s pogostejšo odsotnostjo z dela. Zaradi ponovljenih zdravljenj z antibiotiki prihaja tudi do znanih kratko oziroma dolgoročnih neželenih učinkov – profilaktična obravnava, ki lahko traja tudi do šest mesecev je namreč lahko povezana tudi z resnimi nevrološkimi in prebavnimi težavami. Ob tem je seveda potrebno izpostaviti tveganje za razvoj antibiotske rezistence in frustracijo pacientk, ki v nezaupanju zdravstvu vse pogosteje iščejo rešitev v alternativnih pristopih.

Med antibiotskimi alternativami sedaj tudi cepivo

Mednarodne urološke smernice težijo k zmanjšanju tveganja ponovnih okužb tudi s priporočili o različnih alternativah antibiotikom. Med pristopi z največ dokazi o učinkovitosti je uporaba vaginalnih estrogenov pri ženskah v menopavzi, dodatkov z izvlečkom brusnice in spodbujanje hidracije, manj dokazov pa je povezanih z dodatki D-manoze, intravezikalne aplikacije hialuronske kisline in probiotikov.

Novo možnost zdravljenja ponavljajočih se okužb sečil predstavlja imunska modulacija s sublingvalnim cepivom. Ko so pokazale mehanicistične raziskave, takšno cepivo sproži tako proizvodnjo specifičnih protiteles, kot tudi T-celični imunski odgovor v sekundarnih limfnih žlezah in sečnem mehurju, potrdili pa so tudi klinično učinkovitost. Meta-analize so namreč pokazale da cepljenje, ki je trenutno dosegljivo le na tej strani Atlantika, zmanjša tveganje za ponovitve okužb sečil. V dveh raziskavah je cepivo MV140 pokazalo statistično pomembno prednost pred profilaktičnim antibiotikom. Cepivo MV140, ki ga proizvaja španska družba Inmunotek S.L. je namenjeno prevenciji ponavljajočih se okužb sečil pri ženskah, sestavlja suspenzija štirih toplotno inaktiviranih vrst bakterij, namreč vrste Escherichia coli, Klebsiella pneumonie, Enteroccocus faecalis in Proteus vulgaris ter dodanega glicerola, soli in ananasove arome. Cepivo je v obliki pršila in se uporablja kot vsakodnevna sublingvalna aplikacija skozi obdobje treh mesecev.