Okužbe sečil pogostejše pri ženskah

Avtor: S. V. Š.

Pogosta tegoba, s katero se spopadajo predvsem ženske, je okužba sečil. Kar polovica žensk v svojem življenju vsaj enkrat zboli zaradi tovrstne okužbe, večinoma v rodnem obdobju. Medtem ko pri večini okužbe v uglednem času izzvenijo, se pri nekaterih lahko ponavljajo, kar kaže na hujšo, akutno obliko okužbe, ki jo je treba zdraviti.

okuzba-secil

Vzrok za večjo obolevnost pri ženskah je kratka sečnica, ki je blizu črevesja, zato bakterije lažje vstopajo v sečila in povzročijo vnetje spodnjih ali zgornjih sečil.Telesna zgradba pri ženski v predelu zunanjih genitalij se namreč v veliki meri razlikuje od moške. Doc. dr. Tomaž Smrkolj, dr. med., z Oddelka za urologijo na UKC v Ljubljani je pojasnil, da je zunanje izvodilo sečnice zelo blizu nožnici, zato med spolnimi odnosi prihaja do razmikanja ustja sečnice, kar poveča možnosti prehoda mikrobov iz nožnice skozi sečnico v mehur. 

V otroški dobi se okužbe sečil lahko ponavljajo pri deklicah, ki imajo prirojen vzrok ali motnjo na sečilih, kar moramo pravočasno diagnosticirati in ustrezno zdraviti. Naslednja skupina so mlajše ženske, ki začnejo aktivno spolno življenje, zaradi katerega je njihova sečnica pogosto razdražena. Pri ženskah v menopavzi se okužbe pojavijo zlasti zaradi težav s suho nožnico. 

Večje tveganje 

Okužbe sečil pri sicer zdravih ženskah v rodnem obdobju imenujemo nezapletene, ker hitro izzvenijo, pri nekaterih pa je tveganje za zapleteno obliko okužbe večje, predvsem ob boleznih sečnih kamnov in zastajanja seča, pri oslabljenih mišicah sečnega mehurja, zoženi sečnici, povešeni maternici, oslabljenem imunskem sistemu zaradi bolezni (npr. HIV) ali ob jemanju zdravil, ki oslabijo imunski sistem itn. Pri moških je večje tveganje za okužbe prisotno ob povečani prostati ali pa vstavljenem urinskem katetru, ki je tujek in je zato dovzeten za naselitev bakterij, ki lahko povzročijo vnetje. 

Ko je okužen sečni mehur 

Okužbo sečil pogosto spremlja še sočasno vnetje sečnega mehurja, ki ga prepoznamo po simptomih, kot so:pekoče odvajanje majhnih količin seča, siljenje na vodo, moten seč, ki je neprijetnega vonja in je včasih krvav, bolečine v predelu nad sramno kostjo v bližini sečnega mehurja, bolečina, ki seva v križ, in splošno slabo počutje. 

Kako zdraviti 

Dr. Tomaž Smrkolj poudarja, da se za hujšo akutno okužbo priporoča antibiotično zdravljenje, za preprečevanje ponovitev okužb pa je treba piti zadostne količine tekočin (dnevno od 2 do 3 litre), vzdrževati redno higieno zunanjih genitalij in urinirati takoj po spolnem odnosu. Dodaja, da je pri ženskah v menopavzi učinkovito lokalno nadomeščanje ženskega spolnega hormona estrogena z vaginaletami, preventivno pa delujejo tudi preparati brusnice in D-manoze.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj