Črevesne bakterije “trenirajo” dojenčkov imunski sistem

Določena črevesna bakterija - gre za Bifidobacterium infantis EVC001 (B. infantis), vpliva na razvoj imunskega sistema takoj po rojstvu.

Dojenčki, ki jim primanjkuje koristnih mikrobov za presnovo kompleksnih sladkorjev v materinem mleku (HMO), imajo moten razvoj imunskih celičnih mrež in znatno povečano sistemsko vnetje. Foto: Bigstock

Korelacija med pomanjkanjem koristnih bakterij v črevesju dojenčka in razvojem alergij ter avtoimunskih bolezni je sicer poznana že dlje časa. Zdaj pa se je izkazalo tudi, da nekatere koristne bakterije v otrokovem črevesju dobesedno trenirajo njegov imunski sistem. Tozadevno so posebej pomembne bifidobakterije, še posebej sev EVC001. Programira imunske celice na način, da prepreči njihovo avtoimunsko delovanje. Hkrati spodbuja nastanek celic, ki izboljšajo sposobnost telesa za nadzor nad vnetjem. To neposredno vpliva na razvoj imunskega sistema in zmanjšanje sistemskih vnetij v prvih 100 dneh po rojstvu.

Imunski sistem ob rojstvu ni nepopisan list papirja

Do sedaj je veljalo, da je imunski sistem ob rojstvu nepopisan list papirja in izjemno prilagodljiv. Ker je bil tekom nosečnosti zelo malo izpostavljen virusom ali nevarnim bakterijam, nekatere imunske celice (T celice) še niso ustrezno programirane. Pri imunskih motnjah in alergijah nanje vplivajo različni dejavniki (škodljive bakterije, vnetja, geni) in povzročijo, da napadajo normalne, zdrave celice v telesu. Raziskovalci si prizadevajo ugotoviti, kako se zgodi to napačno programiranje, da bi omogočili rešitve za zmanjšanje tveganja otroških alergijskih in avtoimunskih stanj.

Vloga bifidobakterije B. infantis EVC001

Dojenčki (preučili so jih 209), ki jim primanjkuje koristnih mikrobov za presnovo kompleksnih sladkorjev v materinem mleku (HMO), moten razvoj imunskih celičnih mrež in znatno povečano sistemsko vnetje. Poleg tega so eksperimenti in vitro pokazali, da bakterijski presnovki v črevesju dojenih dojenčkov, ki jim primanjkuje B. infantis EVC001, programirajo naravne imunske celice proti drugima vrstama imunskih celic – Th2 in Th17. Obe sta povezani z razvojem avtoimunskih in alergijskih bolezni.

Nasprotno pa so dojeni dojenčki z dovolj z B. infantis EVC001, naravne imunske celice preusmerili proti Th1, ki telesu lesu omogoča pravilno reakcijo in se znebi nevarnih patogenov. V izolatih B. infantis EVC001 so odkrili tudi veliko večje ravni interferona beta (IFNβ). Gre za pomemben regulatorni mediator, ki izboljša sposobnost telesa za nadzor vnetja in virusnih okužb. Raziskava je tudi pokazala, da ima B. infantis EVC001 sposobnost za popolno presnovo oligosaharidov, pri čemer proizvaja bakterijski presnovek indolelaktat (ILA). ILA ojača splošno imunoregulacijski faktor, galactin-1, ki učinkovito »utiša« aktivnost Th2 in Th17.

Večina novorojenčkov ima hudo pomanjkanje B. Infantis

“Več kot 90 odstotkov novorojenčkov ima hudo pomanjkanje B. Infantis. Študija je vznemirljiv korak naprej pri našem razumevanju vloge B. infantis EVC001 pri pozitivnem programiranju imunskih celic. Dejansko spremeni razvoj imunskega sistema,« je dejala dr. Bethany Henrick, direktorica imunologije in diagnostike pri Evolve BioSystems. “Prvič smo lahko dokazali, da je edinstvena sposobnost B. infantis EVC001, da v celoti razgradi HMO, neposredno povezana z zmanjšanim črevesnim in sistemskim vnetjem.”

Izvirno raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj