Veganska prehrana in otroci: vpliv neverjetno velik

Prehranjevanje otrok je v celoti odvisno od tega, po kakšni hrani posegajo njihovi starši. Specifični načini prehrane so pri otrocih malo raziskani, imajo pa dolgoročne učinke.

Veganska prehrana postaja priljubljena zlasti med mladimi odraslimi. Ko si ustvarijo družino, so enakega prehranskega stila deležni tudi njihovi otroci. Foto: Bigstock

Vplivna mednarodna znanstvena revija EMBO Molecular Medicine piše o obsežni pilotni študiji o presnovnih učinkih polne veganske prehrane na majhne otroke. Študija je pokazala, da imajo veganski otroci izjemno spremenjen metabolizem in nižji status vitaminov A in D v primerjavi s tistimi, ki se prehranjujejo brez omejitev.

Veganska prehrana vse bolj priljubljena

Veganska prehrana postaja priljubljena zlasti med mladimi odraslimi. Ko si ustvarijo družino, so enakega prehranskega stila deležni tudi njihovi otroci. Motivi za izbiro veganskega življenjskega sloga so različni: ekološki, etični… Veganska prehrana izključuje vse izdelke na živalski osnovi. Polna veganska prehrana nujno potrebuje dopolnjevanje z vitaminom B12, vitaminom D in jodom, na podlagi individualne ocene pa tudi s kalcijem, vitaminom B2, železom in cinkom. Študija je potrdila, da se veganski starši tega dobro zavedajo in da pri otrocih poskrbijo za njihovo ustrezno nadomeščanje. Trenutna prehranska priporočila temeljijo na študijah, izvedenih na odraslih veganih – kakovostnih študij o presnovnih učinkih veganske prehrane na otroke namreč ni.

Telesna višina (A) in indeks telesne mase (B) otrok po starosti v posameznih prehranskih skupinah v primerjavi z 2 intervaloma st. deviacije (zasenčeno območje) in mediano v referenčni populaciji. Prehranski vnos izbranih makro- in mikrohranil udeležencev C). Foto: University of Helsinki

Ravni biomarkerjev v serumu

Veganska prehrana močno vpliva na metabolizem pri otrocih. Študija finskih raziskovalcev je pokazala, da so ravni biomarkerjev v serumu za vitamina A in D ter holesterol in esencialne aminokisline pri otrocih na veganski prehrani bistveno nižje v primerjavi z enako starimi vsejedimi otroci. V veganski prehrani tudi ni dokozaheksaenojske in eikozapentaenojske kisline – dveh omega 3 maščobnih kislin iz živalskih virov. Veganski otroci se za vir omega 3 maščobnih kislin tako morajo »zanašati« na alfalinolensko kislino (iz rastlinskih virov).

Bistveno nižja raven vitamina D in vitamina A

Dr. Topi Hovinen in dr. Liisa Korkalo sta pod vodstvom profesorja Anuja Suomalainen-Wartiovaare in docentke Maijaliise Erkkola raziskali prehrano 40 zdravih otrok v vrtcih v Helsinkih. Otroci so se prehranjevali vegansko ali vegetarijansko ali pa so bili vsejedi. Natančno sta preučili njihov prehranski vnos, presnovne biomarkerje ter stanje mikrohranil.

Ugotovili sta, da imajo otroci s popolnoma vegansko prehrano bistveno nižjo raven vitamina D v krvi v primerjavi z otroki brez posebne prehrane – kljub rednemu dodajanju vitamina D in odvzemu vzorcev krvi pozno poleti. Presenetljivo je bilo tudi znižanje ravni vitamina A. Pri veganskih otrocih so bile nizke tudi ravni holesterola LDL in HDL, esencialnih aminokislin in dokozaheksaenojske kisline, medtem ko so bile ravni folatov izjemno visoke.

Iz študij na odraslih ni mogoče sklepati na vplive diete pri otrocih

Raziskovalci so tudi prepričani, da bi morali z nadaljevanjem preučevanja vpliva različnih stilov prehrane na presnovo pri majhnih otrocih nadaljevati. “Naše ugotovitve kažejo, da vplivov stroge diete na zdravje otrok ni mogoče ekstrapolirati iz študij na odraslih. Poleg vnosa vitamina D je treba biti pozoren tudi na ustrezen vnos vitamina A in beljakovin iz različnih virov,« je še povedala Hovinenin pohvalila pripravljenost družin na sodelovanje. »To je izjemno pomembno. Brez aktivnega sodelovanja družin tovrstnih študij ni mogoče izvajati.«

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj