Prihaja novo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen

FDA je potrdila pospešeno odobritev anti-amiloidnega protitelesa aducanumab za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

Zdravila za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, vključno z memantinom in donepezilom, le lajšajo simptome bolezni. Adukanumab naj bi Alzheimerjevo bolezen tudi zdravil. Foto: Bigstock

Z odobritvijo bo adukanamab postal prva nova terapija, odobrena za Alzheimerjevo bolezen po letu 2003, in prva, usmerjena v osnovno patofiziologijo bolezni. Adukanamab je pritegnil pozornost tako stroke kot medijev, je dejala Patrizia Cavazzoni, direktorica FDA-jevega Centra za vrednotenje in raziskave zdravil. Priznala je, da so bili podatki, ki sta jih predložila proizvajalca zdravila, sprva zelo neprepričljivi glede kliničnih koristi. Vendar sta natančna preučitev ter mnenje svetovalnega odbora FDA tehtnico obrnila v prid pospešene odobritve.

Trenutna zdravila le lajšajo simptome

Zdravila za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, vključno z memantinom in donepezilom, le lajšajo simptome bolezni. Adukanumab naj bi Alzheimerjevo bolezen tudi zdravil. Bolniki ga intravensko (v obliki injekcij) prejemajo vsake štiri tedne, odmerek je 10 miligramov na kilogram telesne teže. Strošek enega odmerka je okrog štiri tisoč evrov. Proizvajalca adukanumaba – gre za skupni projekt podjetij Biogen in Eisai, sta za odobritev zdravila zaprosila že lani, vendar neuspešno. Izvesti bosta morala nove potrditvene študije, v katerih bosta potrdila pričakovane klinične koristi adukanumaba. Do oktobra letos morata tudi predložiti osnutek protokola z navedbo “ustreznega nadzora” in “sprejemljive končne točke” za potrditveno preskušanje. Končni protokol mora biti pripravljen do avgusta 2022, rok za poročanje o poskusih pa do leta 2030. Direktor podjetja Biogen je odločitev označil za zgodovinski trenutek. »Verjamemo, da bo to prvovrstno zdravilo spremenilo zdravljenje Alzheimerjeve bolezni in sprožilo številne inovacije na tem področju,« je še povedal.

Izboljšanje rezultata na testu CDR-SB za 22 odstotkov

Pot do postopka pospešene odobritve zdravila adukanumab s strani FDA nikakor ni bila lahka. Leta 2019 sta bili dve klinični študiji 3. faze ustavljeni, ker se je izkazalo, da zdravilo ne deluje. Šlo je za študiji EMERGE in ENGAGE. Obe sta preučili učinek zdravila v 78 tednu jemanja, test, ki so ga izvedli, pa je bil klinični test za določanje stopnje demence (CDR-SB.) Izkazalo se je, da do pomembnejšega izboljšanja stanja pri bolnikih ni prišlo. Biogen in Eisai sta kasneje trdila, da je ponovna analiza pokazala 22-odstotno zmanjšanje CDR-SB v primerjavi s placebom za visoke odmerke adukanumaba (10 miligramov na kilogram telesne teže) – v študiji EMERGE. Vendar se je v študiji ENGAGE zgodilo ravno nasprotno.

Zmanjšanje amiloidnih beta plakov za 60 odstotkov

Proizvajalca sta sicer trdila, da je neskladje med obema preskušanjema posledica predvsem večje izpostavljenosti visokim odmerkom adukanumaba v študiji EMERGE in večjega števila bolnikov s hitro napredujočo Alzheimerjevo boleznijo v študiji ENGAGE. Vendar to za AdCom odbor ni bilo dovolj. Presodili so, da klinično korist zgolj iz enega uspešnega preskušanja ni smiselno obravnavati kot primarni dokaz učinkovitosti zdravila. Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi »nenormalnih rezultatov slikovnih preiskav, povezanih z amiloidi – vključno z možganskim edemom (ARIA-E) in mikrokrvavitvami (ARIA-H). Pojavili so se pojavili pri 41% bolnikov, zdravljenih z velikimi odmerki adukanumaba, in le pri 10 % tistih, ki so prejemali placebo. Vendar se je FDA odločila, da so koristi adukanumaba pri zmanjšanju amiloidnih beta plakov (za 59 do 71 odstotkov) večje od tveganj, ki jih prinaša zdravljenje – in odobrila postopek pospešene odobritve.

Povezavo do raziskav najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj