Obravnava otrok s prebavnimi simptomi je veliko breme za zdravstvo

Avtor: D. M.

Prebavni simptomi, kot so bruhanje, trebušne kolike, zaprtje in driska,  naj bi se pojavljali pri več kot polovici otrok v prvih letih življenja. Redko so posledica resnih bolezni, v več kot 90 odstotkih gre za tako imenovane funkcionalne motnje. Te niso nevarne, vendar pomembno vplivajo na kakovost življenja otrok, pa tudi cele družine. Obravnava otrok s tovrstnimi prebavnimi motnjami predstavlja tudi veliko breme za celoten zdravstveni sistem.

»Različne smernice, ki temeljijo na znanstvenih dokazih kažejo, da v večini primerov tudi zdravljenje bolezni, oziroma bolj pogosto, ko ne gre za bolezen, ampak le motnje,  lajšanje težav lahko poteka na primarnem nivoju. Na ta način lahko izboljšamo obravnavo bolnikov, skrajšamo čakalne dobe za pregled pri gastroenterologu za bolnike, ki subspecialistično obravnavo res potrebujejo in nenazadnje znižamo stroške za zdravljenje bolnikov,« pravi profesor dr. Rok Orel, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Zato so na pediatrični kliniki organizirali seminar Obravnava dojenčkov in malčkov z najpogostejšimi gastrointestinalnimi simptomi, ki so se ga udeležili zdravniki pediatri na primarni in sekundarni ravni. Predstavljene so bile mednarodne smernice za diagnostično obravnavo in zdravljenje otrok, pri katerih se te pogoste motnje pojavljajo.

»Ta seminar smo pripravili z namenom, da bi potekala obravnava otrok s prebavnimi simptomi čim bolj racionalno. Radi bi zmanjšali število nepotrebnih preiskav in napotitev h gastroenterologu, seveda ne na račun varnosti bolnikov. Zato želimo usmeriti pozornost na prepoznavo tako imenovanih alarmnih znakov, ki kažejo na večjo možnost za resne bolezni,« pravi dr. Orel.

Seminarja, kjer so kot predavatelji sodelovali zdravniki  s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko in iz Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo Pediatrične klinike, se je udeležilo več kot 170 slovenskih pediatrov, kar kaže na veliko zanimanje in pomen takšnih oblik praktičnega izobraževanja.

Slovenski zdravstveni sistem je namreč eden redkih, kjer na primarnem nivoju (v zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih) otroke obravnavajo zdravniki pediatri specialisti, ki z dodatnimi znanji lahko obravnavajo večino otrok in napotujejo v sekundarni in terciarni center res samo tiste, ki to potrebujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj