Cepivo proti noricam ščiti tudi pred herpesom zoster

Virus, ki povzroča norice, sicer nenevarno otroško bolezen, povzroča tudi pasavec (herpes zoster). Gre za neprijetno okužbo, ki se pojavlja v zagonih in lahko zelo poslabša kakovost življenja. Pri otrocih je pasavec (herpes zoster) izjemno redek.

Otroci, ki so bili cepljeni zoper norice, so imeli za 78 odstotkov manjše tveganje za herpes zoster. Foto: Bigstock

Ameriški raziskovalci so pregledali zdravstvene podatke za 6,4 milijonov otrok, starih od enega do sedemnajst let. V 12-letnem obdobju, kot je potekala raziskava, jih je za pasavcem (herpesom zoster) zbolelo več kot 14 tisoč.

“Otroci, cepljeni proti noricam, so za 78 odstotkov manj pogosteje zboleli za pasavcem.”

Analiza podatkov je pokazala, da so imeli otroci, ki so bili cepljeni zoper norice, za 78 odstotkov manjše tveganje za herpes zoster. V tem obdobju se je stopnja herpesa med otroci v celotni populaciji zmanjšala za 72 odstotkov. »Cepivo ni le zelo učinkovito proti noricam, pač pa tudi proti herpesu. Naslednji korak je ugotoviti, kako dolgo traja zaščita,« je povedala Anne Gershon.

“Izbruh pasavca nakazuje slabše delovanje imunskega sistema.”

Pasavec (Herpes zoster) je bolezen, ki se navadno pojavi na določenem delu telesa, tj. na koži v določenem pasu. Kaže se z značilnimi mehurčki in bolečino. Najpogosteje prizadene starejše ljudi, a niti mladostnikom in celo otrokom ne prizanese.

“Med zapleti pasavca najbolj izstopa zelo huda kronična bolečina.”

Bolezen je lahko prepoznavna in tudi samoozdravljiva, če se ne pojavijo zapleti, med katerimi izstopa predvsem zelo huda kronična bolečina, tako imenovana postherpetična nevralgija. Izbruh bolezni, še posebej, če se pojavi v razširjeni obliki, pa lahko nakazuje tudi na oslabitev imunskega odziva telesa in je tako lahko prvi vidni kazalnik nekaterih hudih osnovnih bolezni, ki se še niso izrazile.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj