Kako učinkovito zmanjšati gube na obrazu in vratu?

V poplavi krem in preparatov, ki obljubljajo ustavljanje staranja kože in zmanjšanje gub na obrazu ter vratu je težko izbrati pravo. Znanost pri tem lahko zelo pomaga: kreme z retionidi namreč dokazano delujejo proti gubam na obrazu in na vratu.

Kolagen je ključna skeletna beljakovina, ki ohranja kožo čvrsto in elastično. Telo ga izdeluje samo, vendar njegova proizvodnja z leti upada: na starost za več kot za 60 odstotkov. Foto: Bigstock

Retinoidi so eden od najbolj priljubljenih načinov za pomladitev kože. Izvirajo iz vitamina A, v kozmetični in industriji in medicini so jih začeli uporabljati v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Sprva so jih predvsem predpisovali za zdravljenje aknavosti, zdaj se uporabljajo tudi pri luskavici in drugih kožnih stanjih. Retinoidi so se izkazali tudi kot sredstvo za ustavljanje staranja kože. Na voljo so v različnih oblikah, od katerih je nekatere moč dobiti le na zdravniški recept.

Ohranjanje čvrstosti in elastičnosti kože

Retionidi ne delujejo samo tako, da “odlepijo” sloj odmrlih kožnih celic (podobno, kot pilingi), pač pa predvsem sprožijo nastajanje kolagena. Kolagen je ključna skeletna beljakovina, ki ohranja kožo čvrsto in elastično. Telo ga izdeluje samo, vendar njegova proizvodnja z leti upada: na starost za več kot za 60 odstotkov.

Naravni ali sinetični retinoidi?

Obstajajo naravni in sintetični retinoidi. Naravni retinoidi izvirajo neposredno iz vitamina A, sintetični retinoidi so umetni. Oba delujeta na iste receptorje v koži, vendar imajo sintetični retionidi manj stranskih učinkov: rdečica kože, draženje kože… Več retionidov, kot jih preparat vsebuje, prej opazimo njegovo delovanje, vendar so tudi stranski učinki izrazitejši. Kreme, ki so v prosti prodaji, običajno vsebujejo od 0,025 do 0,1 odstotkov retinoidov. Ti so lahko v obliki retinola, ki ga telo samo pretvori v retinoid. Ker pa je retinolov več vrst, je težko izbrati pravega.

Retinoidi in gube

Krema z retinoidi zmanjša gube in pospeši obnovo kože: nastajanje novih kožnih celic. Spodbuja prekrvavitev, zaradi česar koža postane bolj rožnata. Retionidi prav tako pomagajo, da starostne pege zbledijo. Lahko povzročijo preobčutljivost kože na sonce (običajno v odmerkih, ki se uporabljajo za zdravljenje aken).

Postopno vpeljevanje, da se koža navadi

Normalno je, da retinoidi povzročijo suho kožo, pordelost, srbenje ali luskanje kože. A to navadno čez nekaj časa mine. Težavi se izognemo tako, da jih začnemo uporabljati postopoma – najprej enkrat ali dvakrat na teden zvečer, potem pogosteje. Retionidi (razen možnih kratkotrajnih stranskih učinkov) so varni za uporabo, vendar njihova uporaba pri nosečnicah ni dovolj raziskana. Zato velja priporočilo, naj jih ne uporabljajo. Enako priporočilo velja za doječe matere.

Učinki vidni čez nekaj mesecev

Ko začnete uporabljati kreme z retionidi, ne pričakujte hitrih rezultatov. Lahko traja 3 mesece, preden opazite prve spremembe na drobnih gubah. Za dosego izrazitejših učinkov je potrebnih 6 do 12 mesecev. Potrpežljivost je torej na mestu.

Pomladitev kože od znotraj

Namesto kozmetike z retionidi lahko izberete prehransko dopolnilo s kolagenom. Na ta način kožo pomladite “od znotraj”, krati pa dosežete tudi druge pozitivne učinke na zdravje. Ponudbe je tudi na tem področju pestra, zato si velja za odločitev veti čas ter temeljito preveriti proizvajalce in njegove reference. Na mestu je tudi primerjava posameznih izdelkov med seboj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj