PASM: Prisluhnite telesu in pravočasno ukrepajte

Kaj je pravzaprav prekomerno aktivni sečni mehur, krajše PASM, zakaj se pojavi in kako si lahko pomagamo, smo povprašali Katarino Galič Jerman, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, iz Ambulante za ginekologijo in porodništvo v Ljubljani.

Tudi pri mladih ženskah, ki so zelo stresno obremenjene, se lahko pojavi PASM. Foto: Bigstock

»Ko je mehur poln do določene meje, bi se detruzorska mišica, ki ga obdaja, morala skrčiti. Pri PASM pa se začne krčiti že prej. Glavnega vzroka, zakaj pride do tega, ne poznamo; velikokrat je posledica nevroloških obolenj, pri ženskah v meni ali zaradi pogostih infektov, pri moških zaradi težav s prostato,« razloži ginekologinja. Tudi pri mladih ženskah, ki so zelo stresno obremenjene, se lahko pojavi PASM. Gre za to, da se znajdejo v začaranem krogu, pomeni, da hodijo lulat za vsak primer, preden gredo ven, in potem pride do tega, da hodijo lulat tudi na pol ure. Tudi življenjski slog, prehrana, na primer, lahko vplivajo na pogostost mikcije: mehurčki v pijači, pekoča hrana … kofein še najbolj. Če naštete dejavnike odstranimo, se težave ublažijo in svetujemo trening mehurja po navodilih. Naj pripomnim še, da je težava pogosta, 1 človek od 6 ljudi naj bi imel PASM.«

Katarina Galič Jerman, dr. med., specialistka ginekologijein porodništva, Ambulanta za ginekologijo in porodništvo. Foto: Kinoks

Vas ženske same vprašajo?

Moram reči, da je danes manj zadrege, kot je je bilo še ne tako dolgo nazaj, saj že sestri povedo, da so težave z uriniranjem. Tudi zato, ker so jih splošni zdravniki napotili k nam. Ni več taka tabu tema, kot je bila včasih, žensk ni več sram. V mestnem okolju se o tem še bolj sproščeno pogovarjamo, v ruralnih pa je verjetno o tem težje spregovoriti.

Ni več tako, da med biti suh in operacijo ni ničesar; danes se da marsikaj narediti.

Tudi če pacientko povprašam o težavah, ni v zadregi, pove. Za PASM se sicer ne vidi, zato pa povešene stene nožnice, cistokela – povešenost sprednje stene nožnice, atrofični vaginitis v menopavzi – in še nekatere druge anatomske spremembe nakazujejo, da ima ženska težave z zadrževanjem vode. Mlajše generacije ginekologov smo PASM spoznali med specializacijo, starejši kolegi pa se o PASM niso učili. Obravnavali so le stresno in urgentno UI, PASM je novejša diagnoza.

Bi se lahko težavam z uhajanjem urina izognili?

Gotovo, še posebej, če bi upoštevale osnovne napotke, ki PASM omilijo ali preprečijo, da do njega pride. Ženskam stalno ponavljam, da je treba piti veliko vode in da naj izvajajo Keglove vaje, da jih je treba izvajati pred porodom, po porodu, stalno, tiste ženske, ki hodijo preventivno urinirati, preden kam gredo, naj tega ne delajo. Najmlajša pacientka, ki je imela PASM, je bila stara 25 let. Je pa hitro rešila težavo, saj se je držala vseh napotkov.

Žensko, ki ima težave s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem, najprej pošljemo k splošnem zdravniku na pregled urina, s čimer se izključi uroinfekt.

Kako si lahko še pomagamo?

Magnetni stol pride v poštev pri stresni urinski inkontinenci, če je stopnja 1 ali 2, če je stopnja 3–4, pa se ne more pričakovati izboljšanja. Laser koristi, a ga je treba po letu in pol ponoviti. Na lasersko terapijo je treba iti čim prej in ne šele, ko bo hudo, ker se takrat ne bo dalo nič več narediti z neinvazivnim posegom.

Ni več tako, da med biti suh in operacijo ni ničesar; danes se da marsikaj narediti. Predvsem je treba čim prej povedati zdravniku, ki bo najprej pregledal urin, saj vnetje mehurja lahko povzroči uhajanje urina. Če poteka asimptomatsko, tudi brez bolečine.

PASM pa lahko tudi zdravite z zdravili?

Tako je. Kadar konservativni pristop ni dovolj,ženski lahko predpišemo terapijo. Zdravila prvega izbora so danes agonisti adrenergičnih receptorjev beta, ki povzročajo relaksacijo detruzorja in imajo zelo redke stranske učinke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj