10 tisoč korakov za zdravje prostate

Redna telesna vadba igra zelo pomembno vlogo v procesu zdravljenja bolnikov z rakom prostate, so danes poudarili strokovnjaki na okrogli mizi o raku prostate. To je najpogostejši rak pri moških in tudi glavni vzrok smrti zaradi rakov med moškimi. Ob tej priložnosti so predstavili program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate. Zajet je v novi brošuri za bolnike, naslovljeni 10 tisoč korakov.

5-letno preživetje bolnikov z rakom prostate se je povečalo na prek 92 odstotkov; 70 odstotkov bolnikov odkrijejo v zgodnji fazi, 23 odstotkov z napredovalo boleznijo, 7 odstotkov bolnikov pa ima ob odkritju že metastaze. Foto: Bigstock

10 tisoč korakov in jabolko na dan je splošno priporočilo, ki velja za preprečevanje bolezni in rehabilitacijo v procesu zdravljenja raka prostate, je povedal mag. Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije. Telesna aktivnost v procesu zdravljenja raka prostate namreč zelo pomaga pri okrevanju, preživetje pa se tako lahko izboljša celo za 40 odstotkov.

Zdravniki so predstavili novosti v zdravljenju in rehabilitacijo pri raku prostate. Foto: Kinoks Medijska produkcija

Preživetje povezano s stadijem bolezni

»Preživetje je zelo povezano s stadijem bolezni. Tudi novejša zdravila pripomorejo k temu, vendar pa se življenja pridobivajo v zgodnjih fazah bolezni,« je poudarila onkologinja dr. Breda Škrbinc, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana. Ocenila je, da se statistika bolezni izboljšuje, kar je dobro – po podatkih za leto 2016 se je v zadnjih petih letih 5-letno preživetje bolnikov z rakom prostate povečalo na prek 92 odstotkov; 70 odstotkov bolnikov odkrijejo v zgodnji fazi, 23 odstotkov z napredovalo boleznijo, 7 odstotkov bolnikov pa ima ob odkritju že metastaze.

Telesna aktivnost v procesu zdravljenja raka prostate zelo pomaga pri okrevanju.

Težave pogosto nespecifične

»Z obravnavo bolnikov smo lahko zadovoljni, vendar je vedno lahko še boljše. Rak prostate je še vedno smrtna bolezen, če ga ne odkrijemo pravočasno in tudi ustrezno zdravimo,« je opozoril mag. Dejan Bratuš, dr. med., specialist urolog, iz Splošne bolnišnice Maribor. »Na začetku bolezen nima nobenih simptomov; bolečine so znak že napredovalega raka. Specifični simptomi, na primer težave z uriniranjem, se lahko pojavijo zaradi benignih bolezni, kot je povečana prostata, ne zaradi raka,« je pojasnil urolog.

Glavna dejavnika tveganja za nastanek raka sta predvsem starost in genetika (nagnjenost k bolezni).

Z daljšanjem življenjske dobe se tako povečuje tudi možnost za večje število obolelih moških. Zdaj vsako leto odkrijejo 1.500 novih rakov prostate, 404 letno pa zaradi tega raka umrejo, čeprav bi se marsikaterega raka dalo preprečiti oziroma ozdraviti.

Zdravljenje in rehabilitacija

Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija, v katerem odkrijejo bolezen. Ko je rak omejen na prostato, bolnikom ponudijo radikalno zdravljenje z operacijo, pri napredovalem raku pa je potrebno sistemsko zdravljenje z zdravili in multidisciplinarno obravnavo. Bolniki se lahko prvih nekaj mesecev po operaciji spopadajo z inkontinenco, približno 10 odstotkov ima trajno inkontinenco, 40–50 odstotkov moških pa ima po operaciji težave z erekcijo, kar pa je mogoče zdraviti z zdravili.

5-letno preživetje bolnikov z rakom prostate se je povečalo na prek 92 odstotkov.

»Po operaciji lahko veliko naredimo z rehabilitacijo. Že pred operacijo pa bi moral vsak moški narediti nekaj zase, da bi že na operacijsko mizo prišel v dobri formi,« je poudarila fiziatrinja Ana Murko iz Zdravilišča Dobrna. »Splošna fizična aktivnost bi morala biti stalna. 10 tisoč korakov na dan je minimum za vsakogar, ki se želi spopadati z boleznijo,« je poudaril Hočevar. Telesna aktivnost namreč zmanjšuje stranske učinke operacije in kemoterapije, izboljša pa tudi preživetje in kakovost življenja.

Brošura za bolnike ponuja nasvete in vaje po operaciji

Brošura za bolnike z rakom prostate ponuja nasvete in vaje za rehabilitacijo po operaciji ali drugi onkološki terapiji. »Bolniki potrebujejo take brošure, pisne napotke. Z njimi in njihovimi svojci se v ambulanti lahko pogovarjamo, vendar jim od teh pogovorov ostane le malo v glavi, pozneje se pojavi še kup vprašanj. Zato je ta knjižica zlata vredna,« je dejala Škrbinčeva. »V pomoč bo tudi nam, zdravnikom, da lahko bolnikom ponudimo še nekaj več. Vsak si zasluži dolgotrajnejšo rehabilitacijo, ki pa mu je ne moremo nuditi,« je sklenil Bratuš.

Izdajo brošure je omogočilo podjetje Janssen, ki na svojem portalu za bolnike z rakom prostate ponuja tudi videoposnetke z vajami za rehabilitacijo in druge informacije, številne informacije pa so na voljo tudi na spletni strani Društva uroloških bolnikov (www.dub.si).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj