
V okviru raziskave CAPFISH-3 so William Aronson in sodelavci randomizirali 100 bolnikov z rakom prostate v stadijih ½. Bolnike v kontrolni skupini so vzdrževali na normalni prehrani (brez ribjega olja), tistim v intervencijski skupini pa so v obdobju 1-letnega spremljanja ponudili prehrano z majhno vsebnostjo omega-6 in dopolnjeno z maščobnimi kislinami omega-3. V ta namen so njihove obroke dnevno dopolnili z 2,2 grami ribjega olja.
Primarni cilj raziskave je bila sprememba indeksa Ki-67, v obdobju od začetka raziskave, do biopsije, ki so jo opravili po enem letu dopolnjene prehrane. Rezultati so po enem letu pokazali 15% zmanjšanje indeksa Ki-67 v intervencijski skupini, ta pa se je v skupini bolnikov z nespremenjeno prehrano povečal za 24%. Spremljanje sekundarnih ciljev je pokazalo, da je omega-3 intervencija vodila tudi v zmanjšanje ravni krvnih trigliceridov in MCSF (macrophage colony stimulating factor), medtem ko vpliva na volume tumorja in raven PSA niso zasledili.
Neutrezno razmerje med maščobnimi kislinami, s prevladujočim deležem omega-6 kislin, bi lahko pospešilo tudi razsevanje tumorja, mehanizem pa povezujejo z zaviralnim učinkom takšnega prehranjevanja na M2 makrofage. Te imunske celice igrajo namreč eno glavnih vlog v boju proti metastazam raka na prostati.
Manj ocvrte in procesirane hrane
Ocvrta in procesirana hrana je praviloma bogata z omega-6 maščobnimi kislinami, ribe v obroku pa povečajo delež zaščitnih maščobnih kislin omega-3. Kot so povedali avtorji raziskave s kalifornijske univerze v Los Angelesu (UCLA), povezujejo slednje, torej omega-3 kisline, z manjšo umrljivostjo za rakom prostate. Pojasnili so, da so njihov zaščitni učinek, kot tudi nasprotni učinek omega-6 kislin, pokazale predklinične raziskave pri miših, kjer so omega-6 kisline pospešile rast človeških tumorjev. Neutrezno razmerje med maščobnimi kislinami, s prevladujočim deležem omega-6 kislin, bi lahko pospešilo tudi razsevanje tumorja, mehanizem pa povezujejo z zaviralnim učinkom takšnega prehranjevanja na M2 makrofage. Te imunske celice igrajo namreč eno glavnih vlog v boju proti metastazam raka na prostati.
V klinični raziskavi faze II (CAPFISH-3), ki je pokazala povezavo med prehrano in napredovanjem zgodnje oblike raka prostate so avtorki povezavo med prehrano, obogateno z omega-3 maščobnimi kislinami in dodatki ribjega olja in rakom, ugotavljali s pomočjo indeksa Ki-67, biooznačevalca napredovanja raka na prostati in njegovega razsevanja.
Avtorji so pojasnili, da je šlo za “agresivno prehransko intervencijo”, zaradi česar so morali biti udeleženci visoko motivirani. Štirje so se iz razskave umaknili zaradi prebavnih motenj (driska, navzea), zato napovedujejo obsežnejšo raziskavo, v okviru katere bodo proučili kredibilnost takšnega prehranskega pristopa.
Vir:
Diet Changes Show Promise in Early Prostate Cancer. Medscape 2025




























