Elektromagnetno polje ustavi napredovanje raka dojk

Rak dojk je najbolj pogosta oblika raka pri ženskah, sodobni načini zdravljenja pa so ga iz usodne bolezni, ki jemlje življenje, spremenili v obvladljivo kronično bolezen. Zdi se, da se bo seznamu učinkovitih metod zdravljenja pridružila nova. Elektromagnetno polje namreč ustavi napredovanje raka dojk.

Specifično magnetno polje iz Helmolzevih tuljav ustavi širjenje rakavih celic pri raku dojke. Foto: Bigstock

Zdravljenje z elektromagnetnimi polji ima dolgo zgodovino. Čeprav njihovo učinkovitost dokazujejo številne raziskave in jih uradna medicina pogosto uporablja, večina naprav v prosti prodaji deluje zgolj kot placebo. Jakost magnetnega polja, ki ga generirajo, je namreč zanemarljiva in nima omembe vrednega vpliva na telo. Izjema so obroči, v katere fizično »vtaknemo« prizadeti del telesa, na primer roko, nogo… , ter nekatere naprave s specifičnimi karakteristikami.

Področja zdravljenja številna

Naprave za zdravljenje z magnetnim poljem v prosti prodaji se zelo razlikujejo od tistih, ki jih uporabljajo v bolnišnicah in rehabilitacijskih centrih. Z njimi upravlja usposobljeno medicinsko osebje, jakost in trajanje delovanja magnetnega polja pa je natančno predpisano.

EM naprave se uporabljajo v nevrologiji (nezgodna poškodba glave, kap…), psihiatriji (depresija, shizofrenija…), rehabilitacijski in športni medicini, urologiji (inkontinenca…).

Najnovejše ugotovitve kažejo, da magnetna polja, ki jih proizvajajo Helmholzeve tuljave, odpirajo nove možnosti tudi pri zdravljenju raka.

Magnetno polje ustavi širjenje rakavih celic

Raziskava, ki so jo opravili raziskovalci iz Ohio State University, je pokazala, da magnetno polje iz Helmolzevih tuljav ustavi širjenje rakavih celic pri raku dojke. Ugotovitve so včeraj (8. avgusta 2019) objavili v Communications Biology.

Namen študije je bil razjasniti mehanizme, s katerimi metastatske celice raka dojke občutijo in se odzivajo na nizko frekvenčne, šibke in asimetrično izmenične iEF. Izkazalo se je, da nizkointenzivna elektromagnetna polja ovirajo mobilnost specifičnih celic raka dojke. Preprečujejo namreč nastanek citoplazemskih podaljškov.

Izvirno objavo (v angleščini) najdete TUKAJ.

Celice spremljali pod mikroskopom

“Ena od najbolj uničujočih lastnosti rakavih celic je njihova sposobnost selitve v oddaljene organe. Zdi se, da s spreminjanjem električnega polja vplivamo na njihov potencial za širitev. Rakave celice namreč zaznajo tako prisotnost elektromagnetnega polja kot tudi smer, iz katere ta prihaja,« je pojasnil prof. dr. Jonathan Song iz Ohio State University.

Raziskovalci so uporabili Helmholzevo tuljavo, s katero so generirali magnetno polje specifičnih karakteristik: frekvenca manj kot 300 Hz, jakost približno 100 µV /cm2.

Izdelali so tudi posebno napravo, s katero so pod mikroskopom spremljali migracijske poti rakavih celic.

Najbolj občutljive celice trojno negativnega raka

Izkazalo se je, da so bile na elektromagnetno polje najbolj občutljive celice metastatskega trojno negativnega raka dojke. Gre za najbolj agresivno obliko raka dojke, ki jo je najtežje zdraviti in ima najslabšo prognozo. Raziskovalci so ugotovili tudi, da lahko zdravila, ki zavirajo signalno pot AKT, izboljšajo sposobnost elektromagnetnega polja, da prepreči širjenje rakavih celic. »Biološko smo dokazali, da rakave celice pod vplivom specifičnega magnetnega polja postajajo vse manj metastatske, kar je zelo pomembna ugotovitev,” je dejal Song.

Kaj sledi?

Raziskava je potekala v laboratoriju po modelu, ki so ga raziskovalci zasnovali tako, da so z njim v največji meri posnemali okolje, v katerem v naravi nastajajo celice raka dojke. Prinaša pomembna spoznanja o tem, kako se rakave celice povezujejo z drugimi celicami in kako se širijo. Prihodnji cilj raziskovalcev je testiranje elektromagnetnih polj v kombinaciji s ciljno usmerjenimi molekulskimi terapijami na miših. Če bodo rezultati obetavni, bo sledijo testiranje na ljudeh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj