Okrili »Ahilovo peto« bakterij pri Chronovi bolezni

Okritje "ahilove pete" pri bakterijah, ki povzročajo črevesna vnetja pri bolnikih s Crohnovo boleznijo, bo privedlo do bolj usmerjenih terapij za to težko zdravljivo bolezen.

Bolniki s Crohnovo boleznijo imajo veliko poseljenost črevesja z adherentno invazivno Escherichio coli (AIEC). Gre za bakterijo, ki spodbuja vnetje v črevesju. Foto: Bigstock

“Odkrili smo šibko točko pri bakterijah, ki bi jo lahko izkoristili v terapevtske namene,” je povedal starejši avtor objave dr. Randy Longman, izredni profesor medicine na Oddelku za gastroenterologijo in hepatologijo in direktor Centra za vnetne črevesne bolezni Jill Roberts pri Weill Cornell Medicine.

Prevelika poseljenost z adherentno invazivno Escherichio coli

V študiji, objavljeni 3. februarja letos v Cell Host in Microbe, so raziskovalci dokazali, da imajo bolniki s Crohnovo boleznijo veliko poseljenost črevesja z adherentno invazivno Escherichio coli (AIEC). Gre za bakterijo, ki spodbuja vnetje v črevesju. Presnovek, ki ga proizvajajo, deluje v celicah imunskega sistema v črevesni sluznici in sproži vnetje. Vmešavanje v ta proces bodisi z zmanjšanjem oskrbe bakterij s hrano bodisi z odstranjevanjem ključnega encima v postopku je pri miših s Chronovo boleznijo lajšalo črevesno vnetje.

Mehanizem sprožanja črevesnega vnetja zaradi propionata. (Foto: Cell Host & Microbe)

Propionat sproži kaskado vnetja

Longman in ekipa so se raziskali mehanizem, ki ga bakterije AIEC uporabljajo za pretvorbo stranskih produktov fermentacije sladkorja v črevesju. Ugotovili so, da gre za 1,2-propandiol – stranski produkt razgradnje vrste sladkorja, imenovane fukoza. Slednja se nahaja v sluznici črevesja. Ko AIEC metabolira fukozo, pretvori 1,2-propandiol v propionat. Zanj je študija pokazala, da sodeluje z vrsto celic imunskega sistema (mononuklearni fagociti), ki jih najdemo tudi v sluznici črevesja. To sproži kaskado vnetja.

Bakterije brez encima propandiol dehidrataze ne sprožijo vnetja

V naslednji fazi so gensko spremenilo bakterije AIEC tako, da jim je manjkal ključni encim za metabolni proces, imenovan propandiol dehidrataza. Ugotovili so, da brez propandiol dehidrataze bakterije pri miših niso sprožile črevesnega vnetja. Ko so bakterijam zmanjšali hrano – razpoložljive zaloge fukoze, je se je zmanjšalo tudi vnetje. sprožijo kaskade vnetja pri mišjem modelu Crohnove bolezni.

Sprememba presnovne poti bakterij močo vpliva na vnetje

“Sprememba ene presnovne poti le pri eni vrsti bakterij lahko močno vpliva na črevesna vnetja,” je povedala so- avtorica študije dr. Monica Viladomiu, raziskovalka na Inštitutu za raziskave vnetnih črevesnih bolezni pri Weill Cornell Medicine. Odkritje bi lahko pripeljalo do boljšega zdravljenja Crohnove bolezni, ki prizadene več kot 4 milijone ljudi po vsem svetu.

Bolnike s Crohnovo boleznijo pogosto zdravijo z antibiotiki, ki lahko uničijo tako koristne kot škodljive bakterije, ter povzročajo neželene stranske učinke. Zdravljenje, ki bi natančno ciljajo na vnetno kaskado, ki so jo odkrili Longman in sodelavci, bi lahko pomagajo zmanjšati vnetje in hkrati ohranilo koristne bakterije.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj