Kofein v nosečnosti vpliva na možgane pri plodu

Nosečnost je posebno obdobje v življenju žensk, ki se konča s čudovitim darilom – otrokom. Na razvoj ploda vplivajo številni faktorji – od pravilnega vnosa hranil do telesne aktivnosti in razvad. Ena od njih je kofein.

Težave s pozornostjo in hiperaktivnost sta simptoma, ki so jih raziskovalci najpogosteje opazili pri otrocih, ki so bili med nosečnostjo izpostavljeni kofeinu. Foto: Bigstock

Na Inštitutu za nevroznanost Del Monte na Univerzi Rochester (URMC) so analizirali več tisoč MRI slik možganov devetletnikov in desetletnikov ter razkrili spremembe v možganski strukturi pri tistih, ki so bili v maternici izpostavljeni kofeinu. Ugotovili so, da kofein, ki ga uživajo nosečnice, lahko spremeni nekatere pomembne možganske poti. To kasneje v življenju lahko poveča tveganje za vedenjske težave.

Kofein med nosečnostjo ni dobra ideja

“Gre za mnoge majhne spremembe, ni ne povzročajo nekih težjih psihiatričnih stanj. Lahko pa povzročajo minimalne, a opazne vedenjske težave. Zato bi veljalo razmisliti o dolgoročnih učinkih uživanja kofeina med nosečnostjo,” je povedal dr. John Foxe, direktor Inštituta za nevroznanost Del Monte, ki je vodil analizo. “Predvidevam, da bo rezultat naše študije priporočilo, da kakršen koli kofein med nosečnostjo ni dobra ideja,” še pravi.

Najpogostejša hiperaktivnost in težave s pozornostjo

Težave s pozornostjo in hiperaktivnost sta simptoma, ki so jih raziskovalci najpogosteje opazili pri otrocih, ki so bili med nosečnostjo izpostavljeni kofeinu. “Biološka pot pri nekaterih možganskih funkcijah je videti drugače, ” je povedal dr. Zachary Christensen, prvi avtor objave v reviji Neuropharmacology. Izpostavil je, da so tudi “prejšnje študije pokazale, da ti otroci odstopajo na testih inteligence ali pa imajo drugačno psihopatologijo. Vendar bi bilo to lahko povezano tudi s socio-demografskim okoljem. Zato je bilo brez nekega biomarkerja praktično nemogoče natančno določiti vzrok. Zdaj ga imamo – kofein. V prihodnjih raziskavah bomo poskušali natančno preučiti, kaj se pod njegovim vplivom dogaja v plodovih možganih.«

Spremembe v strukturi bele možganovine

Foxe in ekipa so analizirali MRI slike možganov več kot devet tisoč otrok, starih devet in deset let. Ugotovili so jasne spremembe v načinu organiziranja bele možganovine (tvorijo povezave med možganskimi regijami) pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo uživale kofein. “Pomembno je poudariti, da gre za retrospektivno študijo. V njej smo se zanašali na to, da se bodo matere spomnile, koliko kofein so zaužile med nosečnostjo,” je dejal Foxe.

Plod brez encima za razgradnjo kofeina

Tudi nekatere prejšnje študije so pokazale, da kofein lahko negativno vpliva na nosečnost. Znano je tudi, da plod nima encima, ki je potreben za razgradnjo kofeina, ko le-ta prehaja skozi posteljico. Študija, ki so jo izvedli Foxe in ekipa pa je prva, ki razkriva, da bi lahko kofein tudi dolgotrajno vplival na plodov nevrološki razvoj. Raziskovalci sicer (še) ne vedo, ali se vpliv kofeina na plodove možgane v posameznih trimesečjih nosečnosti spreminja oziroma kdaj natančno pride do strukturnih sprememb.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj